Oslobodjenje

Lagno i A. Muzi~uk nove prvakinje

-

Hanti Mansijsk, nova {ahovska Meka, nakon Turnira kandidata i 4. FIDE GP-a za `ene, organizira­o je i svjetska prvenstva u rapidu u blitzu za `ene.

Na turniru u rapidu, koji se igrao od 23. do 25. aprila u prelijepoj areni Ugra Chess Academy, sudjeloval­e su 34 gracije iz 13 zemalja svijeta, koje su se borile za prvu nagradu od 12 hiljada dolara. ^ek je oti{ao u ruke 24-godi{nje ukrajinske {ahistice i svjetske prvakinje u blitzu 2010. godine, GM Kateryne Lagno. U 15 odigranih kola, Ukrajinka je ubilje`ila sedam pobjeda, pet remija i dva poraza, {to je ~inio skor od 10.5/15. Identi~an rezultat postigla je i drugoplasi­rana Ruskinja, biv{a svjetska prvakinja, GM Aleksandra Kostenjuk, no zbog slabijeg dodatnog kriteri- ja, pripala joj je “samo” srebrena medalja i ~ek na 9.000 dolara. Bronzom se okitila Ruskinja, WGM Olga Girya.

Kona~an poredak:

Lagno (UKR) i Kostenjuk (RUS) 10.5, Girya (RUS), Stefanova (BUL) i A. Muzi~uk (SLO) 10, T. Kosinceva (RUS) 9,5, U{enina (UKR), Kru{ (USA), Kotena{vili (GEO), Zhao Xue (CHN), Gunina (RUS) i Dzagnidze (GEO) 8,5 itd.

Poslije dana odmora, uslijedio je blitz turnir (26 - 28. april), na kojem su 34 {ahistice odigrale 15 rundi (30 partija), [vicarac, uz tempo za igru od tri minute, plus dvije sekunde bonifikaci­je, po~ev{i od prvog poteza. Nevjerovat­an pothvat napravila je 24-godi{nja Ukrajinka koja igra pod Slovenskom zastavom, GM Ana Mu- zi~uk. U 15 odigranih me~eva, 10 je rije{ila u svoju korist, dok je pet remizirala. Time je nadmo}no osvojila zlato, pobjegav{i srebrenoj Gruzijki Nani Dzagnidze cijela 2.5 boda. Bronza se na{la na grudima Ruskinje Tatjane Kosinceve. Iz nagradnog fonda od 50 hiljada dola- ra, tri prvoplasir­ane inkasirale su po 12 - 9 - 6 hiljada dolara.

A. Muzi~uk (SLO) 23, Dzagnidze (GEO) 20.5, T. Kosinceva (RUS) 20, Zaho Xue (CHN) 19, Stefanova (BUL) 18.5, Pec (GER) i Gunina (RUS) 18, Kostenjuk (RUS) 17.5 itd.

Kona~an poredak:

 ??  ?? Ana Muzi~uk
Ana Muzi~uk
 ??  ?? Kateryna Lagno
Kateryna Lagno

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina