Oslobodjenje

Testirali baterije koje traju deset godina

Jedna velika kompanija ve} je iskazala zaintereso­vanost za komercijal­izaciju ove baterije, pa bi ona mogla postati dio stvarnosti u narednih nekoliko godina, navodil Liang

-

Istra`iva~i su osmislili bateriju koja mo`e da napaja ure|aje za no{enje i medicinske ure|aje u trajanju od deset i vi{e godina bez potrebe za dodatnom dopunom. Novi dizajn, zasnovan na hemijskoj formuli koja podrazumij­eva litijum, ugljen i fluorid, tako|er mo`e da dovede do toga da ovakve baterije budu bezbjednij­e od onih koje se trenutno koriste. Prototip baterije na osnovu CFx formule testiran je od istra`iva~a u laboratori­ji U.S. Department of Energy Oak Ridge. CFx baterije mogu biti male kao kovanice, a godinama mogu napajati ure|aje za no{enje koji bilje`e malu potro{nju, navodi Chengdu Liang, istra`iva~ koji se nalazi na ~elu ovog projekta. On nagla{ava da nije rije~ o punjivim, ve} o jednokratn­im baterijama. Ure|aji za no{enje obi~no prenose male koli~ine informacij­a i ne zahtijevaj­u mnogo energije, {to mo`e da produ`i vijek trajanja CFx baterije. Baterija mo`e da bude po`eljna za senzore i ljudskih implantate koji se te{ko pune ili mijenjaju, tvrdi Liang. Prototip CFx baterija u svom trenutnom obliku nije namijenjen za upotrebu u ra~unarima i mobilnim ure|ajima koji tro{e vi{e energije nego senzori i koji se oslanjaju na punjenje, navodi Liang.

On navodi da ih je jedna velika kompanija ve} kontaktira­la i iskazala zaintereso­vanost za komercijal­izaciju ove baterije, pa bi ona mogla postati dio stvarnosti u narednih nekoliko godina. Dana{nje baterije ne traju dugo, a veliki je broj onih koji ih smatraju nesigurnim. Proizvo|a~i ra~unara Sony i Lenovo me|u posljednji­m su kompanijam­a koje su nedavno zabilje`ile probleme sa litijumjon­skim baterijama koje su dovodile do pregrijava­nja i zapaljivan­ja laptopa. Istra`ivanje novih ba- terija je u toku kori{tenjem cinkvazduh i litijum-vazduh tehnologij­a. Neke alternativ­ne baterije, kao {to su one koje koriste srebrno-cink, smatraju se previ{e skupim, dok su gorive }elije najinteres­antnije proizvo|a~ima automobila. Ono {to treba naglasiti, jeste da ova hemijska formula za baterije nije nova.

 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina