Oslobodjenje

SVE JE PO^ELO NA PRENJU

-

Sa Zijom Jajatovi}em sam prvi put i{ao na Prenj, a onda su se javile i ambicije za Himalaje, sje}a se ovaj legendarni alpinist

U organizaci­ji Udru`enja za razvoj i podr{ku planinarst­vu i sportskom turizmu Vedro iz Zenice, u amfiteatru Politehni~kog fakulteta u Zenici odr`ano je predavanje o alpinizmu i sportskom turizmu. Muhamed Gafi}, prvi Bosanac na Himalajima i ~ovjek sa vi{e od 800 alpinisti~kih uspona, govorio je svojim najve}im uspjesima, ali i va`nosti kori{tenja kvalitetne opreme, tj. sigurnosti u alpinizmu.

Matterhorn ostao `elja

“Kada sam na Romaniji vidio alpiniste kako se penju na zub, odlu~io sam da se i ja po~nem baviti alpinizmom. Sa Zijom Jajatovi}em sam prvi put i{ao na Prenj, a onda su se javile i ambicije za Himalaje. Na`alost, Jajatovi} je poginuo sa kolegama Ilijom Dilberom i Miloradom Stjepanovi}em 4. februara 1970. godine prilikom spu{tanja usred snje`ne me}ave sa Lupoglava, nakon prvog osvajanja ovog vrha u zimskim uslovima”, ispri~ao je Gafi} i objasnio kako mu je najte`i uspon bio na Han Tengri iz 1991. godine.

Na listi stijena koje nije uspio osvojiti je sjeverna stijena Matterhorn­a. Pohvalio je mladog alpinistu Armina Gazi}a koji ju je uspio prepenjati. Ovaj

TITOV ORDEN Za ekspedicij­u na Mount Everest 1979. godine dobio je Orden zasluga za narod sa srebrenim vijencem od Josipa Broza Tita

mladi}, ina~e trostruki prvak BiH u sportskom penjanju, nedavno se te{ko povrijedio na Prenju, a prisustvov­ao je ovom predavanju.

Gafi} je bio vo|a sedam bh. ekspedicij­a, od kojih je njih pet bilo uspje{no, a sam se ~etiri puta penjao na vrh. Za ekspedicij­u na Mount Everest 1979. godine dobio je Orden zasluga za narod sa srebrenim vijencem od Josipa Broza Tita. Danas je profesor sociologij­e, gorski spasavalac, instruktor skijanja i alpi- nizma te ~lan planinarsk­og dru{tva Bjela{nica i Alpinisti~kog odsjeka Sarajevo.

Legenda bh. alpinizma predstavil­a je svoju knjigu “Odiseja 7000”, u kojoj se nalaze putopisi od Prenja do Everesta.

Doku~ili visine

“Hvala Muhamedu Gafi}u na predivnoj pri~i koja je ispri~ana. Ovom kvalitetno­m prezentaci­jom smo doku~ili visine i krajeve na{e predivne planete, upoznali njenu snagu i prirodu i do`ivljaje sa ledenih vrhova poznatih svjetskih masiva kao {to su Himalaji, Mount Everest, Mount Blanc, Kavkaz... Zahvaljuje­mo mnogo i Arminu Gazi}u, a tako|er i Harisu Kalajd`isalihovi}u {to su prisustvov­ali predavanju i bili dio nas, publike, u ovoj predivno ispri~anoj pustolovin­i”, rekao je Afan Abazovi}, portparol Vedra.

^lanovi ovog udru`enja Gafi}u su uru~ili zahvalnicu za doprinos i razvoj planinarst­va i sportskog turizma, a Arminu Gazi}u karticu po~asnog ~lana Vedra.

 ??  ??
 ??  ?? Gafi} je bio vo|a sedam bh. ekspedicij­a
Gafi} je bio vo|a sedam bh. ekspedicij­a
 ??  ?? Posjetioci upoznali snagu do`ivljaja sa ledenih vrhova
Posjetioci upoznali snagu do`ivljaja sa ledenih vrhova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina