Oslobodjenje

Al-Kaida umije{ana u nestanak

-

Teroristi povezani s Al-Kaidom mogli bi imati informacij­e o nestanku malezijsko­g boeinga 777, za kojim se ve} sedmicama bezuspje{no traga, prenosi Index.hr.

Kako javlja IBT, 11 terorista uhap{eno je tokom pro{le sedmice u Kuala Lumpuru te su ispitani pod sumnjom da su bili umije{ani u nestanak malezijsko­g aviona. Navodno se radi o ~lanovima nasilne teroristi~ke skupine koja je planirala nekoliko bomba{kih napada {irom svijeta.

Privedeni su u dobi od 22 do 55 godina, neki su studenti, neki radnici, jedna mlada udovica te nekoliko poduzetnik­a. Jedan slu`benik malezijske protivtero­risti~ke slu`be izjavio je da ova hap{enja dovode do novih sumnji i teorija oko nestanka boeinga.

Istovremen­o, malezijske vlasti su ju~er negirale da su uhapsile teroriste u okviru istrage o nestanku aviona Malaysia Airlines, koji je s 239 putnika nestao 8. marta na putu od Kuala Lumpura do Pekinga, prenosi malezijski dnevni list Star. - Ti izvje{taji su glupost, kazao je za malezijski list glavni inspektor poli- cije Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Policija vjeruje da je 11 uhap{enih navodnih pripadnika Al-Kaide po~elo stvarati mre`u kojom su se trebali slati borci u Siriju. Vi{e inozemnih medija, me|u kojima i londonski Daily Mirror, prenijelo je u subotu da je malezijska policija uhapsila i ispituje 11 navodnih terorista u vezi s nestankom aviona.

Vijest o privo|enju terorista pojavila se dan nakon {to su u javnost procurile informacij­e o teretu koji je prevozio boeing 777. Navodno je prenosio baterije koje su se nalazile u ve}oj po{iljci koja je te`ila 2.453 kilograma.

 ??  ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina