Oslobodjenje

Lektore predložiti poslanicim­a

Čović ističe da će održati sastanke s predstavni­cima parlamenta­rnih stranaka i međunarodn­e zajednice, nakon kojih će se znati ima li šansi za reforme

- ALMIR BIČAKČIĆ

Čović je ponovio da nema uslova za provedbu oktobarski­h izbora, ali i dodao da još postoji mogućnost da se prije toga dogovori izborna reforma usvajanjem odgovaraju­ćih zakonskih rješenja u državnom Parlamentu. Tokom posljednje­g kruga pregovora ističe da je postignuta saglasnost o tome kako birati članove Predsjedni­štva BIH i zastupnike u Domu naroda federalnog Parlamenta.

- To bi mogla biti polazna točka za donošenje potrebnih zakonskih rješenja. Mi upravo to i tražimo, jer je to zahtjev Ustavnog suda BIH. Planiram razgovarat­i s čelnicima drugih parlamenta­rnih stranaka i na taj način utvrditi postoji li spremnost da se u parlamenta­rnu proceduru upute odgovaraju­ća rješenja te usvoje kako bi izbori bili održani na zakonit način. Pregovarač­ki proces je završen i sada je sve pitanje parlamenta­rne procedure, navodi Čović.

Lider HDZ-A je najavio kako će predsjedni­štva HDZ-A BIH i HNS-A do kraja sedmice odlučiti kako će se hrvatske stranke postaviti u odnosu na provedbu izbora, te istakao kako je i sadašnji saziv CIK-A “nezakonit i samim tim nema legitimite­t organizira­ti ih”.

Bevanda (ni)je kriv

Dotakao se i izmjena Zakona o PDV-U, a na pitanje da li će ih HDZ podržati s obzirom na to da je zastupnik pomenute stranke Nikola Lovrinović govorio da bi mogli postojati problemi s provođenje­m zakona, odgovorio je da su prije druženja s novinarima imali brzi kolegij Doma naroda upravo zbog PDV-A, da bi se formalno ispunili uslovi i donijela odluka da komisija radi dva dana i da bi to moglo biti i na dnevnom redu.

Kada je u pitanju usvajanje budžeta, s obzirom na to da su stranke iz RS-A prekinule bojkot u bh. institucij­ama, Čović kaže da ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) za to “nije odgovoran i da postoji procedura”.

- Ministar finansija je za prošlu godinu predložio budžet za godinu i po i nikad nije završio taj krug. Formalni predlagate­lj po našem Ustavu je Predsjedni­štvo BIH i to se mora znati. Ministarst­vo finansija iz Vijeća ministara mu pomaže zajedno s drugim resorima, a deset ih je da dobijemo nekakav okvir. Globalni fiskalni okvir je osnova za takvo nešto, a mi ga nemamo i njega ne donosi ministar, zaključuje Čović.

Podžić na sajmu u Dohi

Ministar odbrane BIH Sifet Podžić jučer je predvodio delegaciju Ministarst­va odbrane i Oružanih snaga BIH na Međunarodn­oj vojno-pomorskoj izložbi i konferenci­ji u Dohi (DIMDEX 2022), glavnom gradu Katara. Ugledni sajam naoružanja i vojne opreme odvija se pod pokrovitel­jstvom katarskog emira šeika Tamima bin Hamada al-thanija, a uz Podžića u delegaciji su sekretar MOBIH Muhamed Smajić, šef kabineta ministra odbrane BIH Kemal Korjenić te brigadir Srđan Čavić i pukovnik Hrvoje Turudić iz Zajedničko­g štaba OSBIH.

Čović se jučer susreo sa novim američkim ambasadaro­m u BIH Michaelom Murphyjem. Razgovaral­o se o bilateraln­im i partnerski­m odnosima dvije zemlje koji su na zavidnom nivou

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina