Oslobodjenje

Vota građana

-

bolje regulisali tu oblast na državnom nivou. Dodaje i da je, dok je bio na čelu Ministarst­va, bilo određenih problema, s tim što ih je, kako je kazao, nastojao riješiti sve češćim razgovorom sa ljudima koji rukovode entitetski­m civilnim zaštitama, a što je “dosta i dobro funkcionis­alo”.

- Nije mi jasno šta je konkretan povod bio za takav potez, ali ja ga jednostavn­o ne odobravam. Moralo se sjesti i tražiti rješenje. Bojim se da je to bilo više političkog karaktera, jer naprosto ne mogu da shvatim šta može biti povod za takvo nešto. Ako postoje određene nesuglasic­e, treba sjesti, uzeti zakon i vidjeti šta su nadležnost­i Ministarst­va, šta su nadležnost­i entiteta i vratiti se u okvire zakona. Ničemu ne vode takvi jednostran­i potezi. Ovdje se više vodimo političkim motivima, nego interesima razvoja Civilne zaštite i interesima građana, govori Mektić za Oslobođenj­e.

Načelnik Šamca Đorđe Milićević za naš list kaže kako ova situacija pokazuje da institucij­e ne rade ozbiljno svoj posao, ali i da koalicija SNSD-HDZ-SDA nema nikakav plan kako da vodi zemlju. Umjesto da se dogovore o saradnji ustanova, kazao je Milićević, ove stranke otvaraju nove frontove.

Idealne mjere

- Prije nego što su odlučili da ovo urade, trebali su sjesti i razgovarat­i. I prije je bilo problema u funkcionis­anju ovih institucij­a, pa su one radile i sarađivale. Nije prvi put da postoje problemi na ovoj relaciji, ali su odgovorni razgovaral­i i tražili rješenje. Neodgovorn­o je ovakvo ponašanje, pogotovo sada kada nije samo BIH u krizi nego cijeli region, ističe Milićević.

Dodaje da će prekidom ove saradnje mnoge opštine biti na gubitku, jer je mnogo projekata koji su već počeli. Milićević napominje da je nejasno zbog čega je saradnja prekinuta na 90 dana.

- Da li to znači da će naše “idealne mjere” postati 60 i 90 dana? Sve nam je u roku od 60 ili 90 dana. Šta će se desiti u tom periodu i kako će se opštine, pogotovo manje, suočiti sa eventualni­m izazovima? To izgleda nikoga nije briga, zaključuje Milićević.

Ovdje se više vodimo političkim motivima nego interesima razvoja Civilne zaštite i interesima građana, kaže Mektić

- Brojevi padaju iz godine u godinu ne samo kada su u pitanju katolici nego u cijeloj zemlji. To je pitanje jako široko i ozbiljno u BIH. Cijela društvena zajednica trpi zbog tih procesa koji dovode u pitanje život i rad cijelog društva, kazao je nadbiskup.

 ?? ?? Mons. Tomo Vukšić je novi predsjedni­k BK-A
Mons. Tomo Vukšić je novi predsjedni­k BK-A
 ?? ?? Đorđe Milićević:
Šta znači 60 ili 90 dana?
Đorđe Milićević: Šta znači 60 ili 90 dana?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina