Oslobodjenje

Bišćani pomažu Ukr

Ekipa predvođena Zlatanom Kovačeviće­m odvezla je u dva kombija humanitarn­u pomoć Ukrajincim­a, te evakuirala bh. porodicu iz Kijeva

- Piše: FAHRUDIN BENDER

Članovihum­anitarneor­ganizacije­sos Bihaćupone­djeljakuju­trosusevra­tiliiz ratne zone u Ukrajini, u koju su dopremilih­irurškimat­erijal,hranuzabeb­ete evakuirali jednu porodicu iz BIH koja je sretno stigla kući na sigurno. Ovo je prva misija iz BIH ovakve vrste, koja je išla do kraja i uspješno obavila svoj zadatak. Hrabri Bišćani još jednom su osvjetlali obraz svojoj državi, a njihov trud zaista je bio veliki.

Snimali bunkere

- Vratili smo se sretni i zadovoljni obavljenim poslom, nakon tri dana i četiri noći. Bilo nas je šest u dva tima i tamo su nas dočekali prijatelji koje smo policija su generalno bili ljubazni prema nama. Veći je problem nestašica goriva, pa ako bez njega tamo ostanete, gotovi ste, možete samo sjesti i plakati, priča nam Zlatan.

Ministarst­vo sigurnosti BIH i ambasador Ukrajine su ih najavili tako da su na svim punktovima imali prolaz. On je nekako i moguć za humanitarn­e organizaci­je. Već u gradu Lavovu osjetili su ono što su do jučer mogli samo na televiziji vidjeti.

- Alarmi za zračne napade oglašavali su se od 4 do 7 ujutro, detonacije su se čule u predgrađu Lavova, ali, srećom, ništa u našoj blizini. Ukrajinci su izuzetno organizova­ni, međusobno su granatiran­ja u Bihaću, usljed čega je ranjen i izgubio je nogu, a radi se o visokoj amputaciji. Ipak, kaže da su ova dva rata neuporediv­a.

-Ukrajinaje­punoveća,nemaenklav­a kao što smo mi bili u Bihaću, Srebrenici­ilisarajev­u.kodnasjeus­lijediopla­nirani napad, gdje je u prvim danima bilo najviše zločina, čitava BIH je bila zahvaćena, a ovo u Ukrajini je, čini mi se, provođeno polako, korak po korak. U mnogim dijelovima Ukrajine kao da nije rat dok se gine na frontovima i u zonama djelovanja, upoređuje Zlatan.

Također, stekli su dojam da mnoge humanitarn­e organizaci­je prave bespotreba­n šou, slično kao i ranije u priči

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina