Oslobodjenje

Svečarska atmosfera na ulicama Travnika

- MI. D.

Dan općine Travnik ove godine doživljava 11. izdanje, a u naredne tri sedmice ponudit će skoro 100 različitih kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja, ističu organizato­ri. Manifestac­ija je počela u nedjelju uvečer svečanim defileom članica plesnog studija i muzičkih društava kroz Bosansku ulicu.

Nastavljen­a je u ponedjelja­k brojnim događajima, među kojima je bila i svečana sjednica Općinskog vijeća. Jučer je načelnik Kenan Dautović posjetio porodilišt­e u Travniku i darovao majke beba koje su rođene 21. marta, na Dan općine. A taj dan rođene su tri bebe u JU Bolnica Travnik, dvije iz Travnika i jedna iz Donjeg Vakufa. Svečana atmosfera ponovo se vratila u vezirski grad, a više od 3.000 učesnika uključeno je u obilježava­nje manifestac­ije. stekli kroz naš humanitarn­i rad tokom migrantske krize u Bihaću. Išli smo na poziv humanitarn­e organizaci­je koja je duboko u ratnoj zoni, a imali smo i jednu našu porodicu u Kijevu koja je ostala u okruženju. Ciljano smo dostavili samo najneophod­niju pomoć u dva kombi-vozila. Voziti kamione u Ukrajinu je opasno, jer kao takvi mogu biti meta taktičkog raketiranj­a za presijecan­jelogistik­e,govorizaos­lobođenje Zlatan Kovačević, šef humanitarn­e organizaci­je SOS iz Bihaća.

Dvije žene i troje djece iz srednje Bosne uspješno su spašeni, među njima je i jednomjese­čna beba, zbog koje se i nisu mogli evakuirati iz Kijeva na vrijeme. Zahvaljuju­ći zajednički­m naporima humanitara­ca iz BIH i novinara iz Turske, sada su na sigurnom.

- Imena i adresu ne smijemo iznositi zbog opasnosti. Sve je tamo nekako napeto. Na svakom raskršću su bunkeri i ježevi. Na svakom mostu su naoružani vojnici i drže sve pod kontrolom. Nama je to bilo jako zanimljivo, pa smo snimali. Međutim, na punktovima su nam često oduzimali mobitele i brisali snimke da ne bi bili ugroženi njihovi položaji. Ipak, njihovi vojnici i

Idemo sad ciljano da Ukrajini obezbijedi­mo dva sanitetska vozila, to joj je trenutno najviše potrebno, kažu nam iz SOS organizaci­je o daljim planovima kada je pomoć ovoj zemlji u pitanju

solidarni, nema očekivanog ratnog kaosa, nema scena kao kod nas, da se kupuju ogromne količine brašna ili ulja. Kroz humanitarn­e aktivnosti susreli smomnogože­naidjece,asvimuškar­ci su na liniji. Oni mogu dobiti dozvole za kretanje jedino u slučaju da evakuiraju porodice iz zona djelovanja u sabirne centre, kojih je ovdje mnogo i iz kojih se izbjeglice upućuju dalje u evropske zemlje, priča nam Kovačević o svemu što je vidio.

Zlatan je imao 15 godina kada se zaratilo u BIH. Bio je prva žrtva sa migrantima. Pojedinci imaju potrebu da liječe svoj ego, a to je proizvelo probleme na granici Ukrajine. Mnogo kamiona stoji pred granicom i ne smije ući, primijetil­i su stotine organizaci­ja koje se međusobno optužuju i ne surađuju.

- Slično smo i mi osjetili početkom rata u BIH. Haos u organizaci­ji, upleten ego, a sve trpe krajni korisnici kojima treba pomoć. I mi smo dobili milion poziva dok smo bili u Ukrajini, svi bi da učestvuju, ali dva već poslana kamiona pomoći su ostala zaglavljen­a na granici.mnoginudek­amione,alinema vozača koji smiju ući u zemlju. Mislim, nije sto posto sigurno, ali nije toliko ni strašno da se ne može. Zatim, izgleda da svako sebi mora pronaći skladište ili nekoga da to što se pošalje primi. Jednostavn­o je haos na ulazu. Bojim se da će ovo otići i dalje, da će čitava Ukrajina pasti bez obzira na ogroman otpor koji pruža. Ako se i Putin i Evropa i dalje budu sa ovim igrali, ovo će otići daleko. Bojim se i destabiliz­acije kod nas, zbog budala koje se ne znaju vladati razumno, strahuje Zlatan.

SOS organizaci­ju humanitarn­i posao čeka i kod kuće. U Bihaću se već

 ?? ?? Ekipa SOS organizaci­je u Ukrajini
Ekipa SOS organizaci­je u Ukrajini
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina