Oslobodjenje

Počeo obnovljeni proces Huseinu Mujanoviću

Srbijansko tužilaštvo u ponovljeno­m postupku tereti Mujanovića za ratni zločin nad civilima u Hrasnici

- M. A.

Pred Višim sudom za ratne zločine u Beogradu počeo je obnovljeni sudski proces protiv Huseina Mujanovića, kojeg srbijansko tužilaštvo tereti za ratne zločine protiv srpskih civila 1992. godine u sarajevsko­m naselju Hrasnica. Ovo je drugi i posljednji slučaj koji se na beogradski­m sudovima vodi protiv bh. državljana u slučajevim­a ratnih zločina.

Duševne patnje

Podsjećamo, Mujanović je prvostepen­o bio osuđen na deset godina zatvora, ali je u žalbenom postupku pred Apelacioni­m sudom u Beogradu presuda poništena zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjenično­g stanja, kako je navedeno tada na web stranici Apelaciono­g suda.

- Mujanović je izvršio protivzako­nito zatvaranje, jer je držao zatvorene u vojničkom pritvoru oružanih snaga Armije RBIH, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa, oko 30 srpskih civila, te izvršio nečovečno postupanje prema zatvorenim srpskim civilima i nanosio im teške duševne patnje, jer im nije obezbedio minimalne životne uslove i izdavao naredbe i učestvovao u nanošenju povreda telesnog integritet­a, stoji u presudi od 6. jula 2020. godine.

Obnovljeni sudski proces bio je zakazivan nekoliko puta, ali je zbog različitih razloga odgađan. Od odluke o ponavljanj­u sudskog procesa u slučaju Mujanović do danas dva svjedoka su Višem sudu u Beogradu uputila obavješten­je da ne mogu svjedočiti zbog starosti i narušenog zdravlja, a treći svjedok je predložio da bude ispitan putem videolinka iz Trebinja.

Prijava MUP-A

Viši sud u Beogradu je prije nekoliko dana u prvostepen­om postupku na pet godina zatvora osudio i Osmana Osmanovića, bivšeg pripadnika Armije RBIH, optuženog za ratni zločin na području Brčkog. On je uhapšen 23. novembra 2019. u Beogradu na osnovu krivične prijave MUPA Republike Srpske. U momentima Osmanoviće­vog hapšenja, protiv njega nije podignuta optužnica niti raspisana potjernica.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između BIH i Srbije. Od tada se nalazi u pritvoru

 ?? / MIREN ALJIĆ ?? UKC Tuzla: Ovlašteni serviser dolazi iduće sedmice
/ MIREN ALJIĆ UKC Tuzla: Ovlašteni serviser dolazi iduće sedmice

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina