Oslobodjenje

Nema zračenja u UKC-U Tuzla

Aparat za zračenje je u kvaru, zbog čega je najmanje 70 pacijenata prebačeno u Sarajevo, a za otklanjanj­e kvara potrebno je pola miliona KM

- MIREN ALJIĆ

Najmanje osamdeset pacijenata koji trebaju zračenje od sredine prošle sedmice ne može koristiti aparat za radioterap­iju na Klinici za onkologiju i radioterap­iju Univerzite­tskog kliničkog centra u Tuzli. Razlog za to je istek licence za softver koji aparat koristi, a koja nije obnovljena zbog propusta nekoga u lancu odgovornos­ti.

Servisiran­je

Prema informacij­ama iz UKC-A Tuzla, aparat za radioterap­iju, odnosno zračenje teško oboljelih pacijenata trebao bi biti u funkciji već naredne sedmice.

- Odjeljenje za radioterap­iju UKCA Tuzla trenutno na programu radioterap­ije ima 60 pacijenata koji se tretiraju prema planiranom programu radioterap­ije. Međutim, trenutno imamo problem u radu na CMS

TPS/XIO radnoj stanici za planiranje radioterap­ije. Pacijenti koji čekaju izradu plana radioterap­ije, ali i pacijenti koji čekaju na replaniran­je radioterap­ije upućeni su u Sarajevo, stoji u odgovoru UKC-A na naš upit o problemu na radioterap­iji.

Broj od 60 pacijenata o kojem govore u UKC-U odnosi se na pacijente koji mogu koristiti aparat, jer je za njih ranije urađen plan radioterap­ije. Posljednja brojka građana koji su upućeni u Sarajevo, a kojom u UKC-U raspolažu je sedamdeset pacijenata.

Kako su poručili iz UKC-A Tuzla, već je kontaktira­n ovlašteni servis, koji bi naredne sedmice mogao ukloniti kvar i osposobiti aparat za planiranje i novih pacijenata.

- Za otklanjanj­e kvara, prema informacij­ama ovlaštenog servisa Medpoint, potrebano je 500.000 KM, kazala nam je Ersija Aščerić Mujedinovi­ć iz Službe za komunikaci­je UKC-A Tuzla.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da niko nije vodio evidenciju o obaveznim servisima aparata za radioterap­iju. Kako nezvanično saznajemo, na aparatu nije došlo do kvara, nego je istekla licenca za softver kojim se aparat služi, a koji, između ostalog, omogućava i planiranje terapije zračenjem za pacijente koji se uvode u sistem radioterap­ije. O problemu nije bilo upoznato ni resorno ministarst­vo Tuzlanskog kantona.

- Nismo ništa znali do prekjučer, dok nas nisu obavijesti­li o tome. Ali, nije ni čudo da se ovo desilo, jer aparati s kojima se radi su već prestari za normalno funkcionis­anje. Ono o čemu svakako razmišljam­o jeste kroz rebalans budžeta, koji bi trebao uskoro uslijediti, planirati sredstva za zanavljanj­e dijela opreme u zdravstven­im ustanovama. Radi se o milionskim sredstvima i vidjet ćemo da li ćemo imati dovoljno novca, kaže nam ministrica zdravstva TK-A Dajana Čolić.

Odgovornos­t

Ni u Ministarst­vu ne znaju kako je došlo do toga da aparat ne radi. Znaju da je u pitanju softverski problem, ali ne i da li je istekla licenca.

- Ukoliko se zaista pokaže da je licenca istekla a da to niko na vrijeme nije primijetio, onda će tu svakako biti mjesta za pokretanje disciplins­ke odgovornos­ti. Potencijal­na šteta je velika. Ukoliko se kvar ne mogne otkloniti, onda mi govorimo o nabavci novog aparata, što će trajati nekoliko mjeseci, poznajući naše tenderske procedure, a da ne govorimo o onome kroz šta će pacijenti prolaziti zato što moraju ići u druge kliničke centre, dodala je Čolić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina