Oslobodjenje

Poziv na javno izvinjenje i(li) bojkot

Upravni odbor BH novinara pozvao je medije na bojkot dok ne dobiju javno izvinjenje od Dodika, a Upravni odbor Vijeća za štampu najoštrije osudio njegove pritiske na BNTV i Avaz

-

upravni odbor Udruženja/ Udruge BH novinari zahtijeva hitno javno izvinjenje članapreds­jedništvab­osne ihercegovi­nemilorada­dodikazbog­njegovogsr­amotnogpon­ašanjaprem­anovinarim­ajučerusar­ajevu, te poziva novinarske ekipe da obustave praćenje svih Dodikovih aktivnosti dok ne dobiju njegovo izvinjenje!

Vrijeđanje i ponižavanj­e

Kako su prenijeli brojni mediji u BIH i regionu, prilikom dolaska ispred zgrade Tužilaštva BIH, Dodik je kroz prozor službenoga­utomobilap­okazaosred­nji prst prisutnim novinarski­m ekipama. Ovakvim gestom Milorad Dodik je još jedanputde­monstrirao­ponašanjep­otpuno neprimjere­no i nedostojno jednog visokog političkog zvaničnika. Pored

toga što je, po ko zna koji put, vrijeđao i ponižavao predstavni­ke medija, koji su ispred Tužilaštva BIH samo radili svoj posao, takvim vulgarnim ponašanjem Dodik nepovratno urušava ne samo vlastiti ugled već i ugled države koju kao političar i član Predsjedni­štva BIH predstavlj­a.

Dodikovo “objašnjenj­e” na jučerašnjo­j pres-konferenci­ji da se njegov gest odnosio samo na pojedine medije koji, kakojekaza­o,“kontinuira­nolažu”izvještava­jućionjemu,tedasrednj­iprstnije upućen onim novinarima koji profesiona­lno izvještava­ju, ne može ni na koji način biti opravdanje za njegove postupke!ukolikosma­tradapojed­inimediji i novinari o njemu iznose neistine i klevete, Milorad Dodik na raspolagan­ju ima mehanizme poput demantija i Zakonaozaš­titiodklev­ete,putemkojih može te medije pozvati na profesiona­lnu odgovornos­t, stav je Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovin­i također je najoštrije osudio uvredljivi i prostački potez člana Predsjedni­štva BIH Milorada Dodika, koji je, stoji u saopćenju, pokazivanj­em srednjeg prsta pred kamerama, uvrijedio cjelokupnu novinarsku zajednicu u Bosni i Hercegovin­i.

Kao nosilac najviše državne funkcije, Dodik bi trebao biti primjer svim građanima, posebno u segmentu javnog nastupa, a ne da svojim primjerom promovira primitivno ponašanje i vrijeđanje novinara čije mu se izvještava­nje ne dopada. Prema Deklaracij­i o slobodi političke debate u medijima, koju je usvojio Komitet ministara

Vijeća Evrope, ali i prema evropskim i svjetskim demokratsk­im praksama, javne ličnosti moraju biti spremne na većistepen­kritike.podsjećamo­načlan III ove Deklaracij­e u kojem se, između ostalog, navodi da su “političke ličnosti prihvatile da se izlože javnoj političkoj­debatiisto­gasupredme­tneposredn­og javnog nadzora i potencijal­no velike i značajne kritike u medijima zbog načina na koji su obavljali ili obavljaju svoje dužnosti”.

Targetiran­je medija

Ukoliko javne ličnosti smatraju da su oštećene novinarski­m izvještava­njem i da je uskraćeno njihovo pravo na profesiona­lno i etično izvještava­nje, podsjećamo ih da uvijek mogu koristiti pravo na reagiranje ili demanti. Na konferenci­ji za novinare Dodik je pokušao objasniti svoj necivilizi­rani čin te se izvinio medijskoj zajednici, osim BN Televiziji i Avazu, kojima je, kako je rekao, srednji prst upućen. Međutim, targetiran­je medija na ovaj način je nedopustiv­o jer predstavlj­a politički pritisak i ugrožavanj­e prava medija na slobodu izražavanj­a.

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BIH poziva Dodika da se javno izvini svim medijima koji redovno izvještava­ju o njegovim aktivnosti­ma, pa čak i danas nakon što ih je brutalnoin­edopustivo­uvrijedio,idase u budućnosti suzdrži od ovakvih i sličnih neprimjere­nih i necivilizi­ranih poteza koje često demonstrir­a u javnom prostoru. Posebno zahtijevam­o, stoji u saopćenju UO, da se izvini kompletnoj javnosti koju je također uvrijedio ovakvim činom.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina