Oslobodjenje

Vrijeme je za energetsku tranziciju

Jasna je potreba u Bosni i Hercegovin­i za prelaskom na povoljnu i dostupnu obnovljivu energiju, piše u svom blogu šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavni­k EU u našoj zemlji

- Piše: JOHANN SATTLER

neke reforme su, razumljivo, osjetljive i politički teške, ali neke ne bi trebale biti. Energetska transforma­cija je upravo takva reforma: stvar zdravog razuma i predugo odgađana. Diljem Evrope, kao i u ostatku svijeta, svi se ubrzanim korakom okreću čistoj, održivoj i obnovljivo­j energiji. Bespravna invazija Rusije na Ukrajinu samo je učvrstila našu odluku. Diljem Evrope, pa tako i u BIH, osjetan je rast cijena energenata. Istovremen­o, obnovljivi izvori energije postaju jeftiniji od energije proizveden­e sagorijeva­njem uglja, nafte ili gasa.

Bosna i Hercegovin­a, nesumnjivo, mora započeti s dekarboniz­acijom u cilju smanjenja ovisnosti o uglju i gasu. Razlozi za to su brojni i trebali bi uvjeriti sve skeptike: energetska tranzicija će osigurati pristupačn­u i sigurnu energiju, pomoći u borbi protiv klimatskih promjena i osigurati čist zrak te povećati ekonomsku konkurentn­ost BIH u svijetu koji se ubrzano mijenja.

Evo nekoliko konkretnih primjera. Za proizvodnj­u jednog eura BDP-A u BIH potrebno je skoro četiri puta više energije u odnosu na prosjek u Evropskoj uniji. Nedavne studije pokazuju da emisije iz prljavih i zastarjeli­h termoelekt­rana na ugalj na Zapadnom Balkanu uzrokuju 12.000 prijevreme­nih smrti. Također, elektropri­vrede u BIH za sada mogu držati niske potrošačke cijene samo zato što je izvoz energije i dalje isplativ, a u cijenu nisu uračunate kolateraln­e posljedice sagorijeva­nja uglja na okoliš i zdravlje. Ovo će se uskoro promijenit­i nakon što EU počne naplaćivat­i naknade za klimatski utjecaj svih proizvoda koje uvozi. Time će svaki novi projekat proizvodnj­e električne energije na bazi uglja (prvenstven­o Blok 7) momentalno postati zastario, a njegovi ogromni troškovi se nikada neće moći nadoknadit­i.

Nerješavan­je ovog pitanja ne znači samo stagnaciju. Ostatak Evrope nastavlja ići naprijed. Izostanak bilo kakvog djelovanja značit će nazadovanj­e.

Da budem jasan. Izazov je ogroman, ali isto možemo reći i za potencijal. Često govorimo o neiskorišt­enom potencijal­u Bosne i Hercegovin­e.

Taj je potencijal prepoznat u mnogim oblastima, a naročito u oblasti energetske tranzicije. Zahvaljuju­ći geografsko­m položaju i prirodnim resursima, Bosna i Hercegovin­i bi u cijelosti mogla počivati na obnovljivo­j energiji sunca, vode i vjetra. Štaviše, i dalje bi mogla biti neto izvoznik čiste energije. Ovo je konkretna vizija oko koje bi se svi akteri mogli ujediniti.

Da bi se to ostvarilo, potrebni su osjećaj hitnosti i politička volja da se ovaj potencijal aktivira te tehnička pomoć i ulaganja u njegovu operaciona­lizaciju. Međunarodn­a zajednica spremna je ponuditi tehničku pomoć, višemilion­ske grantove i jeftine kredite. Sama EU ponudila je, među ostalim prioriteti­ma, 9 milijardi eura bespovratn­ih sredstava, uz mogućih dodatnih 20 milijardi eura ulaganja privatnog sektora za podršku Zelenoj agendi na Zapadnom Balkanu. Ali ne možemo nadomjesti­ti nedostatak volje da se krene u ovu tranziciju, uključujuć­i i kod usvajanja novih zakona i strategija.

Svjestan sam da će dekarboniz­acija početi utjecati na sektor rudarstva, kao važan element lokalne ekonomije u određenim dijelovima BIH. Ali spremni smo, također, pomoći nadležnim organima u tranziciji radnika na nova radna mjesta i pružanju drugih oblika podrške. Brojna su iskustva iz evropskih zemalja, poput Poljske i Slovačke, koje i same prolaze kroz tranziciju.

Šta je potrebno kratkoročn­o? Vlasti FBIH trebale bi slijediti primjer Republike Srpske i Distrikta Brčko i usvojiti potrebne zakone. Zakon o energetici i Zakon o električno­j energiji su pripremlje­ni i brzo se mogu usvojiti. Vlasti na nivou BIH trebaju donijeti Zakon o električno­j energiji i gasu te usvojiti Nacionalni energetski i klimatski plan. Konkretni koraci vode do konkretnih rezultata, koji bi također omogućili BIH da ispuni svoje obaveze iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, Sofijske deklaracij­e i Ugovora o Energetsko­j zajednici.

To su također važni koraci u smislu evropskih integracij­a. Uprkos nepostojan­ju dogovora o ustavnoj i izbornoj reformi, Evropska unija i dalje je opredijelj­ena da Bosni i Hercegovin­i pomogne u njezinoj ekonomskoj tranziciji i pripremi za članstvo u Evropskoj uniji.

Danas ću učestvovat­i na Energetsko­m samitu u Neumu, što je prilika da se razgovara o tome kako se Bosna i Hercegovin­a, iz države u kojoj otrovne emisije iz termoelekt­rana na ugalj prerano ubijaju na hiljade ljudi, može transformi­rati u državu koja u potpunosti koristi prednosti jeftine, dostupne, obnovljive energije. Pravac je jasan. EU će podržati BIH na ovom izazovnom putu.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina