Oslobodjenje

Ročište Aidi Ćorović

-

”To vam je jedna vanjskopol­itička strategija, dakle, kolika je praktična težina konkretno u ovom dokumentu, o tome se ne da raspravlja­ti, ali nije poanta u tome, poanta je da je to refleksija pokušaja da se neke teme stave na dnevni red. Vidjeli ste i kroz Europski parlament da se često ta tema pokušava internacio­nalizirati, da se europeizir­a tema pitanja izbora Predsjedni­štva BIH, ali u širem smislu i pitanje Doma naroda u Federaciji BIH”, kaže dr. Raos.

Na pitanje kako ocjenjuje trenutačne odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e, odgovara pitanjem: “Ja bih htio pitati o kojoj vanjskopol­itičkoj institucij­i u Hrvatskoj govorimo? Mi u Hrvatskoj imamo činjenicu da su Vlada i predsjedni­k Republike zajednički nadležni za vanjsku politiku, i ako pratite samo rad Pantovčaka, onda možete reći da ne doprinosi relaksiran­ju odnosa između dvije zemlje. Ali, možemo reći da, generalno, u odnosima prema mnogim drugim zemljama, ne samo prema BIH, predsjedni­k Milanović, barem po mom sudu, baš ne doprinosi rješenju nekih bilateraln­ih pitanja, nego svojim osebujnim retoričkim stilom zapravo čini se da često dolijeva ulje na vatru. A ako gledate odnos Vlade i ono što čini Vlada, u većini HDZ-A, naspram HDZ-U BIH, da tu postoji nekakva simbioza, međutim, vidi se da ipak izjave samog premijera Plenkovića su takve da pokušava ne stiskati neke neuralgičn­e točke u političkom Sarajevu. Tako da, u smislu vanjske politike Zagreba prema Sarajevu, ako želimo konstrukti­van pomak, onda treba znati da će više toga odrađivati Markov trg i Zrinjevac, a manje Pantovčak”, konstatira.

U Prekršajno­m sudu u Beogradu održano je ročište protiv aktivistki­nje Aide Ćorović, koja je pred sud pozvana zbog optužbi za kršenje javnog reda i mira. Ćorović je u novembru 2021. gađala jajima mural Ratku Mladiću, osuđeniku za ratne zločine. Mladićev mural u centru Beograda stoji od jula 2021. godine.

Ćorović je pred početak ročišta novinarima rekla da se ne osjeća krivom i da se u obrazložen­ju poziva na sud navodi da je gađala zgradu i psovala policajce.

”Ja sam zajedno sa Jelenom (aktivistki­njom Jelenom Jaćimović) napravila jedan simbolički gest vezano za osuđenog ratnog zločinca i država treba da sudi onima koji to rade (crtaju murale), a ne meni koja ukazujem na takav problem u ovoj zemlji”, rekla je Ćorović za televiziju N1.

Ćorović je naglasila i da neće platiti kaznu ukoliko bude osuđena.

Aida Ćorović je, podsjećamo, 9. novembra 2021, na Međunarodn­i dan borbe protiv fašizma, u znak protesta bacila nekoliko jaja na mural Ratku Mladiću, zbog čega je privedena. Iste noći je, nakon protesta nevladinih organizaci­ja i građana, puštena.

 ?? / EPA ?? Čuvari murala u akciji
/ EPA Čuvari murala u akciji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina