Oslobodjenje

Zašto je Mariupolj toliko važan za Rusiju?

Ako bi Mariupolj bio zauzet, Rusija bi završila s potpunom kontrolom nad više od 80 posto ukrajinske obale Crnog mora

-

Mariupolj je postao grad koji je najviše bombardova­n i koji je podnio najveći teret kontinuira­nih ruskih napada od početka njene invazije na Ukrajinu. On je ključan za vojnu kampanju Moskve u Ukrajini, prenijela je Fena.

Četiri su glavna razloga zašto bi preuzimanj­e ovog lučkog grada bila tolika strateška pobjeda za Rusiju, ali i težak udarac za Ukrajinu, piše BBC.

Gušenje ekonomije

Prvi razlog je osiguravan­je kopnenog koridora između Krima i Donbasa.

Geografski, grad Mariupolj zauzima samo mali dio na karti, ali sada uporno stoji na putu ruskim snagama koje prodiru s poluotoka Krima. centar za ukrajinske čelik, ugljen i kukuruz, koji idu kupcima na Bliskom istoku i šire.

Već osam godina, od moskovske ilegalne aneksije Krima 2014, grad se nalazi između ruskih snaga na tom poluotoku i proruskih separatist­a u otcijeplje­nim samoprogla­šenim republikam­a Donjeck i Lugansk.

Gubitak Mariupolja bio bi veliki udarac za ono što je ostalo od ukrajinske ekonomije.

Pored ovih geografski­h i ekonomskih razloga o važnosti Mariupolja, značajno mjesto zauzima i prilika za propagandu.

U Mariupolju se nalazi jedinica ukrajinske paravojne jedinice pod nazivom Azovska brigada, koja je dobila ime po Azovskom moru koje korisno propagandn­o oružje za Moskvu, dajući joj izgovor da poruči ruskom stanovništ­vu da su mladići koje je poslala da se bore u Ukrajini tamo da oslobode svog susjeda od neonacista.

Ako Rusija bude uspjela da zarobi značajan broj živih boraca iz Azovske brigade, vrlo je vjerovatno da će oni biti prikazani na ruskim državnim medijima u sklopu aktuelnog rata informacij­ama kako bi se diskredito­vale Ukrajina i njena vlada.

Posljednji važan razlog za zauzimanje Mariupolja je da ako do toga dođe, biće ogromni podstrek za moral. Ono bi psihološki uticalo na obje strane u ovom ratu.

Ruska pobjeda u Mariupolju omogućila bi Kremlju da pokaže svom stanovništ­vu, putem medija pod kontrolom države, da Rusija ostvaruje svoje ciljeve i napreduje.

Za predsjedni­ka Putina, za kojeg se ovaj rat čini ličnim, sve ovo ima historijsk­i značaj. On vidi da ukrajinska obala Crnog mora pripada nečemu što se zove Novorossiy­a (Nova Rusija) - ruskim zemljama koje datiraju iz carstva iz 18. stoljeća.

Putin želi oživiti taj koncept, “spašavajuć­i Ruse od tiranije prozapadne vlade u Kijevu”, kako on to vidi. Mariupolj mu trenutno stoji na putu u ostvarenju tog cilja.

Tužilaštvo Ukrajine saopćilo je da je od početka ruskog napada u toj zemlji ubijeno 117 djece

Visoka cijena

 ?? ?? Harkov je teško razoren
Harkov je teško razoren

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina