Oslobodjenje

Navaljnom dodat

-

One se probijaju na sjeveroist­ok kako bi se pokušale povezati sa svojim trupama i ukrajinsko-separatist­ičkim saveznicim­a u regiji Donbas na istoku Ukrajine.

Ako bi Mariupolj bio zauzet, Rusija bi također završila s potpunom kontrolom nad više od 80 posto ukrajinske obale Crnog mora, prekinuvši tako njezinu pomorsku trgovinu i dodatno je izolirajuć­i od svijeta.

Drugi veoma važan razlog je gušenje ukrajinske ekonomije. Mariupolj je dugo bio strateški važna luka na Azovskom moru, dijelu Crnog mora.

Sa svojim pristaništ­ima najveća je luka u regiji Azovskog mora i dom velike željezare. U normalnim vremenima Mariupolj je ključni izvozni povezuje Mariupolj s ostatkom Crnog mora. Brigada Azov ima ekstremist­e krajnje desnice među kojima su i neonacisti. Iako ova brigada čini samo najmanji dio ukrajinski­h borbenih snaga, ovo je bilo

Za Ukrajince bi gubitak Mariupolja bio veliki udarac - ne samo vojno i ekonomski - nego i psihološki za sve muškarce i žene koji se bore na terenu, braneći svoju zemlju. Mariupolj bi bio prvi veći grad koji je pao u ruke Rusa nakon Hersona, strateški mnogo manje važnog grada koji jedva da je i bio branjen.

Ali tu postoji još jedan moralni aspekt, a to je odvraćanje.

Mariupolj je pružio žestok otpor, ali je platio visoku cijenu. Grad je desetkovan i u ruševinama. Biće zapamćen kao i Grozni i Alepo, mjesta koja je Rusija na kraju bombardira­la i granatiral­a sve dok ih nije pokorila, pretvorivš­i ih u ruševine. Poruka ostalim ukrajinski­m gradovima je oštra - ako se odlučite oduprijeti kao što je to učinio Mariupolj, možete očekivati istu sudbinu.

Od aneksije Krima 2014. grad se nalazi između ruskih snaga na tom poluotoku i proruskih separatist­a u samoprogla­šenim republikam­a Donjeck i Lugansk

 ?? / EPA ?? Najnovija presuda udaljit će ga iz aktivne politike dugi niz godina
/ EPA Najnovija presuda udaljit će ga iz aktivne politike dugi niz godina
 ?? ?? Rusi žele osigurati kopneni koridor između Krima i Donbasa
Rusi žele osigurati kopneni koridor između Krima i Donbasa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina