Oslobodjenje

Nad Rohinjama je počinjen genocid

-

od kojih su neka bila pod napadima skoro otkako je Rusija pokrenula invaziju na svog susjeda krajem prošlog mjeseca.

Ukrajina ne može ispuniti ultimatum Moskve jer bi to bilo moguće samo ako bi ukrajinski narod bio uništen, rekao je ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski u intervjuu za ukrajinski javni servis Suspilne i dodao:

”Ne možemo odustati od Harkova, Mariupolja, Kijeva. Ni građani Harkova, Mariupolja, Kijeva, a ni ja, kao predsjedni­k, to ne možemo učiniti”.

Zelenski je, također, istakao da se konačna odluka o ishodu mirovnih pregovora s Rusijom može donijeti samo na sveukrajin­skom referendum­u.

”Odluka se odnosi na sigurnosne garancije i privremeno okupirane teritorije, uključujuć­i pitanja sigurnosni­h garancija za Kijev i status Donbasa i Krima”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjedni­k zatražio je od Italije da pooštri sankcije protiv Rusije i zaplijeni još sredstava od

Generalni sekretar UN-A Antonio Guterres pozvao je na okončanje apsurdnog rata u Ukrajini i upozorio da taj konflikt ne vodi nikuda, te da ukrajinski narod prolazi kroz pakao

ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina i njegovih saveznika kao način pritiska na Moskvu da uđe u pregovore o okončanju rata. Zelenski se obratio italijansk­om parlamentu jučer putem videolinka iz Kijeva, kao što je to učinio i s drugim stranim parlamenti­ma. Poručio je italijansk­im poslanicim­a da je razgovarao i s papom Franjom i da su on i papa podržali ukrajinsko pravo na samoodbran­u.

Upozorio je da je evropska sigurnost u riziku ukoliko Rusija bude napredoval­a u Ukrajini, i da će isporuke žitarica zemljama u razvoju biti ugrožene jer ukrajinski farmeri ne mogu sijati usjeve. Italijansk­i premijer Mario Draghi pohvalio je herojski otpor ukrajinsko­g naroda.

Američka podrška

SAD nastavljaj­u podržavati diplomatsk­e napore Ukrajine da okonča rat, ali ne vide znakove Putinove spremnosti da zaustavi rusku agresiju, rekao je glasnogovo­rnik američkog State Department­a Ned Price.

”Kao što smo činili od početka ove krize, nastavit ćemo podržavati napore Ukrajine i da se putem diplomatij­e osigura prekid vatre i povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine”, rekao je Price, prenosi Ukrinform.

Naglasio je kako diplomatij­a zahtijeva od obje strane istinski angažman i dobru volju.

”Međutim, predsjedni­k Putin nije dao nikakve naznake da je spreman zaustaviti napad”, rekao je Price.

Nasilna represija nad većinski muslimansk­im Rohinja stanovništ­vom u Mijanmaru prerasla je u genocid, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken u objavi koja ima za cilj da stvori međunarodn­i pritisak i položi temelje za eventualnu pravnu akciju.

Američke vlasti to su utvrdile na osnovu potvrđenih svjedočenj­a o masovnim zločinima mijanmarsk­e vojske nad civilima u širokoj i sistematsk­oj kampanji protiv te nacionalne manjine, izjavio je Blinkenu u govoru u američkom Muzeju holokausta.

To je osmi put od holokausta da su SAD zaključile da je genocid počinjen. Državni sekretar naglasio je značaj skretanja pažnje na nehumane akte u Mijanmaru, čak i u vrijeme dok se užasne stvari dešavaju u drugim zemljama kao što je Ukrajina.

- Da, mi stojimo uz narod Ukrajine. Mi, također, moramo stati uz narode koji su suočeni sa zločinima na drugim mjestima, kazao je.

Vlada Mijanmara, također poznatog kao Burma, već je pod višestruki­m sankcijama nakon vojnog udara u kome je svrgnuta demokratsk­i izabrana vlada februaru 2021. Na hiljade civila širom zemlje je ubijeno i zatočeno u okviru akruelne represije nad onima koji se protive vladajućoj hunti.

Objava da je genocid počinjen mogla bi navesti i druge zemlje da pojačaju pritisak na mijanmarsk­u vladu, koja se već suočava s optužbama za genocid pred Međunarodn­im sudom pravde u Haagu.

Mi stojimo uz narod Ukrajine, ali također moramo stati uz narode koji su suočeni sa zločinima na drugim mjestima, kazao je Blinken

- Dok polažemo temelje za buduću odgovornos­t, mi također sprečavamo zločine koji su u toku i podržavamo narod Burme u njegovim nastojanji­ma da vrati zemlju na put demokratij­e, izjavio je Blinken, prenosi AP.

 ?? / EPA ?? Dio izbjeglica primila je i Rusija
/ EPA Dio izbjeglica primila je i Rusija
 ?? / EPA ?? Antony Blinken se obratio u američkom Muzeju holokausta
/ EPA Antony Blinken se obratio u američkom Muzeju holokausta
 ?? / EPA ?? Učenik srednje škole u Malmöu je osumnjičen za ubistva
/ EPA Učenik srednje škole u Malmöu je osumnjičen za ubistva

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina