Oslobodjenje

Nih devet godina zatvora

Najžešći kritičar ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina proglašen je krivim za prevaru širokih razmjera i za nepoštivan­je suda

-

Sud u Moskvi izrekao je jučer zatvorsku kaznu od devet godina opoziciono­m političaru Alekseju Navaljnom. Ruski sud proglasio ga je krivim za prevaru širokih razmjera i za nepoštivan­je suda. Najnovija presuda udaljit će Navaljnog iz aktivne politike dugi niz godina. Sud je Navaljnog i novčano kaznio s 1,2 miliona rubalja (11.535 američkih dolara).

Navaljni već služi kaznu od dvije i po godine u zatvoru istočno od

Moskve zbog kršenja odredbi uvjetne kazne za koje taj žestoki kritičar Kremlja tvrdi da su izmišljene kako bi se osujetile njegove političke ambicije.

Tužilaštvo je u ovom posljednje­m kaznenom postupku protiv njega tražilo zatvorsku kaznu do 13 godina.

Vidno mršavi, ispijeni Navaljni stajao je pokraj svojih odvjetnika u sobi punoj pravosudni­h policajaca dok je sudac čitao optužbe na njegov račun. Pognutog pogleda, taj 45-godišnjak je mirno prelistava­o sudske dokumente, ostavljaju­ći dojam nezaintere­siranosti za tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret.

Nakon posljednje­g sudskog ročišta 15. marta, Navaljni je na Instagramu napisao: “Ako je zatvorska kazna cijena mog ljudskog prava da kažem stvari koje se moraju izreći (...), mogu tražiti i 113 godina zatvora. Neću se odreći svojih riječi ili djela”.

Dvije žene ubijene su u napadu u srednjoj školi u Malmöu na jugu Švedske, a uhapšen je osumnjičen­i 18-godišnji učenik, saopštila je jučer policija. BBC prenosi da nisu poznate okolnosti napada, ali policija navodi da se, prema pojedinim izvještaji­ma, čula pucnjava iz vatrenog oružja.

Dvije žene, koje su bile zaposlene u školi, prebačene su u bolnicu sa teškim povredama, ali ljekari nisu uspjeli da ih spasu.

Švedski mediji javljaju da je napadač bio naoružan nožem i sjekirom, a pojedini mediji izvještava­ju da je on pozvao službe za vanredne situacije i da je priznao da je ubio dvije osobe.

U školi je u vrijeme napada bilo pedesetak ljudi, učenika i nastavnika. “Sa velikom tugom moramo da objavimo da su dvije osobe poginule”, rekla je policijski zvaničnik Petra Stenkula.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina