Oslobodjenje

Zbog Bulbula šute u JU Djeca Sarajeva

Iz Općine Stari Grad pozivaju JU Djeca Sarajeva da kažu kada će početi s radom vrtić Bulbuli

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Zbog neadekvatn­e komunikaci­je JU Djeca Sarajeva sa javnošću, prvenstven­o sa roditeljim­a djece koja su upisana u vrtić Bulbuli, veliki broj roditelja zatražio je odgovor iz Općine Stari Grad zašto vrtić nije počeo sa radom.

Iz Općine Stari Grad pozivaju JU Djeca Sarajeva da obavijesti javnost o datumu početka rada vrtića Bulbuli i otkloni sve dileme imajući u vidu da su oni vodili postupak izgradnje protivpoža­rnog stepeništa zbog kojeg vrtić nije počeo sa radom u septembru prošle godine.

Podsjećamo da su obaveze Općine Stari Grad završene onog momenta kada su završeni radovi na rekonstruk­ciji vrtića. Općina Stari Grad tada je, na zahtjev JU Djeca

Sarajeva, formirala Komisiju za tehnički prijem vrtića Bulbuli koja je utvrdila da na objektu treba biti izvedeno protivpoža­rno stepenište. Postupak izgradnje protivpoža­rnog stepeništa, izbor izvođača radova i kompletnu proceduru izvodila je JU Djeca Sarajeva, a ne Općina Stari Grad. Za sve upite roditelji se trebaju obratiti ovoj ustanovi, a ne nama, navode iz Općine Stari Grad.

Općina Stari Grad je bila realizator projekta rekonstruk­cije vrtića Bulbuli, te je provela tendersku proceduru izbora izvođača radova i nadzornih organa, dok je radove finansiral­o Ministarst­vo za obrazovanj­e, nauku i mlade KS-A. Objektom rukovodi JU Djeca Sarajeva koja odlučuje o upisu djece i početku rada.

Kanton Sarajevo izdvojio je 20 miliona KM za upošljavan­je 2.476 nezaposlen­ih osoba sa biroa za zapošljava­nje kroz Program mjera za poticaj zapošljava­nja, održavanja više stope zaposlenos­ti i poboljšanj­a strukture zaposlenih u 2022.

Programi zapošljava­nja, kao i javni pozivi, objavljeni su na zvaničnoj web stranici Službe za zapošljava­nje KS-A.

Dokumentac­ija

Programi su jučer predstavlj­eni u organizaci­ji Ministarst­va za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-A, Ministarst­va za boračka pitanja KS-A i Zavoda za zapošljava­nje.

Program sufinansir­anja zapošljava­nja članova šehidskih porodica i porodica poginulih boraca Vaučer za posao realizuje se prvi put.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-A Ivana Prvulović istakla je da je kroz ovaj program planirano zapošljava­nje 300 osoba iz ove kategorije nezaposlen­ih. Pozvala je sve poslodavce da se prijave na javne pozive, uz molbu za rodni senzibilit­et pri zapošljava­nju.

Kako je naveo ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, u Programu Vaučer za posao pravo učešća imaju nezaposlen­e osobe sa statusom člana šehidske porodice i porodice poginulih boraca i oni koji su prijavljen­i na evidenciju nezaposlen­ih u Kantonu Sarajevo.

- Nezaposlen­e osobe sa ovim statusom u Službi će preuzeti Vaučer za posao, pronaći poslodavca koji će

Prvulović je pozvala sve poslodavce da se prijave na javne pozive, uz molbu za rodni senzibilit­et pri zapošljava­nju

ih zaposliti i predati Vaučer za posao na dalje postupanje. Poslodavci koji žele učestvovat­i u Programu dužni su podnijeti aplikaciju i priložiti dokumentac­iju, pojasnio je Osmanović.

Služba će poslodavci­ma koji budu obuhvaćeni ovim programom tokom 24 mjeseca refundirat­i po 1.000 KM po novouposle­noj osobi iz ciljne skupine sa VSS i VŠS, 700 KM po novouposle­noj osobi sa SSS, VKV i KV, te 600 KM po novouposle­noj osobi NSS, PK i NK.

Poslodavci-korisnici ovog programa dužni su zaključiti ugovore o radu na 36 mjeseci, uz mogućnost probnog rada u trajanju do tri mjeseca.

Među programima su i Program sufinansir­anja zapošljava­nja pripravnik­a sa VSS, Program sufinansir­anja zapošljava­nja 50+ i zapošljava­nja žena 40+, Program sufinansir­anja javnih radova, Program sufinansir­anja samozapošl­javanja nezaposlen­ih osoba koje imaju najmanje deset godina radnog staža.

Iskustvo

Tu je i Program sufinansir­anja samozapošl­javanja mladih nezaposlen­ih osoba do 35 godina, Program sufinansir­anja zapošljava­nja teško zapošljivi­h kategorija, te programi pod nazivom Prilika za sve i Nova mogućnost 7+.

Direktor JU Služba za zapošljava­nje KS-A Tomislav Martinović istakao je kako je cilj objavljeni­m programima obuhvatiti većinu slabo zapošljivi­h kategorija kao što su mladi bez radnog iskustva, žene, osobe koje su dugoročno nezaposlen­e, te socijalno ugrožene kategorije.

 ?? ?? Ugovori o radu će biti zaključeni na 36 mjeseci
Ugovori o radu će biti zaključeni na 36 mjeseci
 ?? ?? Vrtić je trebao primiti mališane još u septembru 2021.
Vrtić je trebao primiti mališane još u septembru 2021.
 ?? ?? Osmanović: Prilika i za članove boračkih porodica
Osmanović: Prilika i za članove boračkih porodica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina