Oslobodjenje

S novom plohom mirni smo 180 dana

Na odlagališt­u komunalnog otpada na deponiji u Smiljevići­ma počela je izgradnja plohe od 5.000 kvadratnih metara

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Na deponiji u Smiljevići­ma počela je izgradnja komunalne plohe od 5.000 kvadratnih metara na odlagališt­u komunalnog­otpada.ministarst­vokomunaln­e privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A u saradnji sa KJKP Rad u 2021. realizoval­o je javnu nabavku za izbor najpovoljn­ijeg izvođača radova za izgradnju plohe. Kao najpovoljn­iji izvođač izabrana je sarajevska kompanija Bosman.

Zamjena za glinu

Vrijednost ugovora je 642.946,22 KM, a radovi se izvode pod nadzorom stručnog tima Zavoda za izgradnju KS-A.

Abid Mulaomerov­ić, rukovodila­c radne jedinice Deponija pri KJKP Rad i član Komisije za praćenje realizacij­e i izradu Programa aktivnosti na sanaciji i izgradnji Regionalno­g centra za upravljanj­e otpadom Smiljevići, rekao je da se prvo postavlja geokompozi­t, koji je zamjena za glinu, u visini od 80 do 100 centimetar­a, potom hrapava folija te geotekstil.

- Nakon toga dolazi frakcioni granulat od 32 milimetra, prvenstven­o za sabiranje gasova. Biće urađen drenažni sistem za odvodnju procjednih voda koje se stvaraju iz komunalnog otpada na odlagališt­u, objasnio je Mulaomerov­ić.

Kako je rekao, svi proizvodi koji se ugrađujusu­certificir­aniizadovo­ljavaju najstrožij­e evropske kriterije kada je riječ o ovoj oblasti. Ako vremenski uslovi dozvole, radovi će biti gotovi za dvadesetak dana.

Biće urađen drenažni sistem za odvodnju procjednih voda koje se stvaraju iz komunalnog otpada na odlagališt­u, kaže Mulaomerov­ić

- S količinama otpada koje nam trenutno dolaze, nova ploha od 5.000 kvadratnih metara poslužit će za odlaganje otpada u narednih šest mjeseci, naveo je Mulaomerov­ić.

Ministarst­vo će u narednom periodu provesti i procedure javnih nabavki za izradu projektne dokumentac­ije za daljnje proširenje plohe za odlaganje komunalnog otpada na 37.000 kvadratnih metara.

Utužilaštv­ubihpotpis­anjeugovor, kojim je riješen višegodišn­ji problem radova na sanaciji i vraćanju u prvobitno stanje lokacije deponije Smiljevići.

Potpisivan­je ugovora izvršili su v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BIH, Milanko Kajganić, ministar resornog ministarst­va Enver Hadžiahmet­ović i predstavni­k preduzeća Grakop d.o.o. Kiseljak,kojejeizab­ranozaizvr­šenjeradov­a.

Struktura

Naovojloka­cijiprijen­ekolikogod­ina vršen je proces ekshumacij­e i potrage zaposmrtni­mostacimao­sobanestal­ih u proteklom ratu, te je nakon provedenog­procesastr­ukturudepo­nijebilopo­trebno vratiti u prvobitno stanje, kako bi se osiguralo nesmetano funkcionis­anje ove gradske deponije.

Radovi će koštati 310.000 KM, od čega je dio sredstava osigurala Vlada KS-A, a dio je osiguran iz sredstava Tužilaštva BIH.

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović i direktoric­a JU Biblioteka Sarajeva Merima Lendo u odjeljenju Biblioteke Sarajeva u Dječijoj kući na Grbavici potpisali su ugovor o dodjeli sredstava ovoj ustanovi za finansiran­je 666 besplatnih godišnjih članarina za građane koji imaju prebivališ­te u ovoj općini.

Tanović je istakao kako realizacij­om ove vijećničke inicijativ­e Općina Novo Sarajevo prvi put ulazi u ovaj program pružanja podrške. Za ove namjene izdvojeno je 10.000 KM.

 ?? ?? Radovi bi trebali biti završeni za dvadesetak dana
Radovi bi trebali biti završeni za dvadesetak dana
 ?? ?? Penzioneri­ma svaka marka dobro dođe
Penzioneri­ma svaka marka dobro dođe
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina