Oslobodjenje

Marokancu 13 godina zatvora

On je proglašen krivim zbog ubistva Jasmina Berovića i pokušaja ubistva Huseina Džilića i Tarika Džamalije

- A. B. Č.

Vijeće Kantonalno­g suda u Sarajevu, kojim je predsjedav­ala sutkinja Melika Murtezić, jučer je Marokanca Salaha Eddinea Dechanea proglasilo krivim za ubistvo Jasmina Berovića te pokušaj ubistva dvojice njegovih prijatelja, osudivši ga na jedinstven­u kaznu zatvora od 13 godina.

Ulaganje žalbe

- Očekivali smo veću kaznu, razočarani smo, moglo se čuti nakon izricanja presude kojoj je prisustvov­ao veliki broj rodbine i prijatelja ubijenog Berovića.

Oštećeni su upućeni na parnicu, a odbrana je najavila ulaganje žalbe. Dechane, jedan od trojice migranata koji su učestvoval­i u tuči u naselju Otes, u kojoj je nožem ubijen Berović, za ubistvo u saizvršila­štvu dobio je 10 godina, a za pokušaj ubistva pet, te mu je to objedinjen­o u jedinstven­u kaznu od 13 godina. Rješenjem Suda produžen mu je pritvor za još devet mjeseci, a u kojem se nalazi od izručenja BIH iz Srbije u kojoj je uhapšen. Marokanac je, dakle, proglašen krivim jer je, zajedno s još dvojicom migranata Hananijem Benazijem, koji je u bijegu, i Y. M. B, koji je izručen s Kosova, 17.

Pripadnici sarajevske Šeste policijske uprave uhapsili su tri osobe zbog razbojništ­va počinjenog nad uposlenici­ma Sloga marketa d. o. o. PJ Binježevo u Ulici Binježevo, općina Hadžići. Nezvanično saznajemo da su privedeni Nihad F, Amsal S. i Melisa B, koji su iz ladice pomenutog objekta ukrali više od 700 KM.

Navodeći inicijale osumnjičen­e trojke, u Ministarst­vu unutrašnji­h poslova Kantona Sarajevo su kazali da se Nihad F. tereti i za nedozvolje­no držanje oružja s obzirom na to da su prilikom pretresa kuće i pratećih prostorija koje on novembra 2020. oko 22.30 sati u Barskoj ulici nožem zadao više udaraca Jasminu Beroviću u predjelu grudnog koša s lijeve strane, usljed kojih je došlo do njegove smrti.

Izazivanje tuče

Trojica migranata došla su u Caffe bar Nelly, čiji je vlasnik Jasminov brat Nermin. Nakon što nisu posluženi zbog policijsko­g sata, migranti su izazvali tučnjavu u kojoj su nožem usmrtili Jasmina, te njegovim prijatelji­ma Huseinu Džiliću i Tariku Džamaliji nanijeli lakše i teže povrede.

 ?? ?? U istragu je uključeno i Tužilaštvo ZDK-A
U istragu je uključeno i Tužilaštvo ZDK-A
 ?? ?? Salah Eddine Dechane ostaje u pritvoru
Salah Eddine Dechane ostaje u pritvoru
 ?? ?? Osumnjičen­i će biti ispitani
Osumnjičen­i će biti ispitani
 ?? ?? Ubijeni Jasmin Berović
Ubijeni Jasmin Berović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina