Oslobodjenje

Urna baština BIH

-

od nastanka štampe, pa sve do kraja 19. stoljeća. Najveću vrijednost u ovoj zbirci zauzimaju prve štampane knjige inkunabule, kojih Biblioteka ima četiri, štampane su u Veneciji i Tübingenu, dodaje on.

Na izložbi su, između ostalog, predstavlj­eni rukopisi domaćih autora, prepisivač­a i djela naših uzoritih velikana.

- Neki od tih rukopisa su Sadijev Đulistan iz 1617. godine, prepisan u Mostaru, potom djela znamenitih velikana kao što su Hasan Kaimija, Abdulvehab Ilhamija, Abdurahman Sirrija. Također je predstavlj­ena zadivljuju­ća zbirka mushafa, koje su prepisali Bošnjaci, potom djela iz tesavvufa šejha Sadija, Feridudina Attara, Al-gazalija itd. Kao zasebna cjelina predstavlj­eni su rukopisi i djela Hasana Kafije Pruščaka i Mehmedbega Kapetanovi­ća Ljubušaka. Našim posjetitel­jima će biti zanimljiva i cjelina gdje su predstavlj­eni putopisi stranih autora, gdje se ogleda slika našeg društva kroz pogled izvana. Putopisi su štampani u Sankt Peterburgu, Parizu, Beču, Berlinu. Ovdje možemo istaći putopis autora Kiklea iz 1664. godine, koji nam donosi sliku Bosne iz tog vremena, a na svom proputovan­ju iz Pariza u Carigrad, kaže Ovčina.

- Našim posjetitel­jima prezentira­t ćemo i neke od primjeraka prvih štampanih knjiga i časopisa u Bosni i Hercegovin­i kao što su Bošnjak, Behar, Bosanska vila, Nada..., potom djela znamenitih franjevaca, Filipa Lastrića, Marka Dobretića, Grge Ilijića i dr. Treba pomenuti i primjerke Kartografs­ke zbirke kao što je Orteliusov atlas, Teatar svijeta iz 1592. godine. Sva ova građa je odraz bogatstva i raznovrsno­sti kulturno-historijsk­og naslijeđa naše države koju bi građani trebali i morali vidjeti, objašnjava on.

Priprema izložbe

Nacionalna i univerzite­tska biblioteka BIH je čuvar nacionalno­g dokumentar­nog naslijeđa i jedan od simbola kulturnog identiteta ove zemlje

 ?? ?? Brojni gosti na otvaranju izložbe
Brojni gosti na otvaranju izložbe
 ?? ?? Predstava reditelja Aleša Kurta
Predstava reditelja Aleša Kurta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina