Oslobodjenje

Akademsku zajednicu

- Đ. K.

govačkim prostorima. Kada se govori o profesoru Karčiću kao javnoj ličnosti, bio je izuzetno angažiran, a to najbolje znamo mi unutar Islamske zajednice. Svi značajniji projekti, ako smo željeli da uspiju, onda su se oni povjeraval­i profesoru Karčiću, kazao je Hasanović za agenciju Anadolija.

On je dodao da je Karčić dao veliki doprinos u vođenju službenog glasila Islamske zajednice Glasnik, kao i u reorganiza­ciji Rijaseta, vođenju Sabora Islamske zajednice. Hasanović je rekao da je profesor Karčić svojim radom i djelom mnogo zadužio i Islamsku zajednicu i cijelu akademsku zajednicu.

Dugogodišn­ja saradnica profesora Karčića na Pravnom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu Ehlimana Memišević je istakla da je tokom proteklih 17 godina kontinuira­no pratila njegov rad i njegov doprinos afirmaciji intelektua­lnog naslijeđa Bosne i Hercegovin­e u inostranst­vu i bosanskog razumijeva­nja islama u svijetu, kao i njegovu društvenu angažirano­st u objašnjava­nju i razjašnjav­anju sadašnjost­i i prošlosti u Bosni i Hercegovin­i.

- On je, prije svega, obrazovan kao pravnik na Pravnom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu, a kasnije je na Pravnom fakultetu Univerzite­ta

u Beogradu magistrira­o i doktorirao, i tokom cjelokupno­g njegovog rada će svjedočiti integrativ­ni pristup. On je uvijek govorio o svjetovnoj pravnoj misli i islamskoj pravnoj misli, o svjetovnim pravnim kulturama i religijski­m pravnim kulturama i kontinuira­no je radio na afirmaciji i jednog i drugog, istakla je Memišević.

Naglasila je da su djela profesora Karčića prevođena na brojne svjetske jezike, uključujuć­i arapski, turski, njemački i engleski. Memišević je kazala da će upravo ta važna djela svjedočiti o doprinosu koji je dao.

- Nadam se da će njegova djela, kao i pouka o dostojanst­vu, istrajnost­i, otporu i borbi za ispravno, koje vječno traje, nadahnuti mnoge generacije studenata, kolega i opće publike koja će čitati njegova djela, zaključila je Memišević.

Dekan Fakulteta islamskih nauka Zuhdija Hasanović istakao je da je prof. dr. Karčić bio cjelovita ličnost

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina