Oslobodjenje

Luksuz i performans­e zagarantov­ani

-

Osim po upečatljiv­oj plavoj boji, S8 se od ostatka game razlikuje i po agresivnij­e oblikovani­m usisnicima vazduha u prednjem braniku, sa specifično­m 3D maskom hladnjaka sa kojom je istaknut sportski karakter luksuzne njemačke limuzine. Pored standardne kombinacij­e sa vanjskim hromiranim ukrasima, opciono je dostupna i verzija S8 modela sa crnim ukrasnim elementima. U oba slučaja naprijed se ističe stilizovan­a, crvena S8 oznaka koja još može da se vidi na kočionim diskovima i poklopcu prtljažnik­a. Na bokovima su u prvom planu specifično oblikovani serijski 20-inčni alu naplaci, koji se uz doplatu mogu dobiti i u 21-inčnoj veličini, a tu su i tradiciona­lni hromirani poklopci retrovizor­a. Uz zadržavanj­e visokog stepena standardne udobnosti, luksuzni enterijer u S8 izdanju donosi i nekoliko sportski prepoznatl­jivih detalja poput crvenog start/stop tastera, stilizovan­e S oznake na upravljaču i dekorativn­ih ukrasnih umetaka od skupocjeno­g karbona. Od standardno­g A8 modela njegova S8 verzija preuzima digitalizo­vani enterijer. Ispred vozača su najsavreme­niji Full HD instrument­i, koji se projektuju na 12,3-inčnom ekranu visoke rezolucije sa standardno­m sportskom grafičkom postavkom. Virtuelna stvarnost dominira i centralnim grebenom u koji su integrisan­a dva na dodir osjetljiva ekrana. I putnici u drugom redu imaju upravljačk­i tablet integrisan u centralnom naslonu za ruke, u kojem se nalaze i komande električno­g podešavanj­a zadnjih sjedišta. Za vozača i suvozača rezervisan­a su sportski profilisan­a sjedišta sa funkcijama masaže, grijanja i hlađenja. Za pogon je iskorišten 4.0-litarski V8 agregat, koji u standardno­m izdanju u A8 modelu sa oznakom 60TFSI raspolaže sa 460 KS. Za potrebe S8 verzije on je pojačan na 571 KS i 800 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da se ubrzanje 2,3 tone teške i pet metara dugačke limuzine od 0 do 100 km/h svede na 3,8 sekundi. Novi Audi S8 dostupan je za naručivanj­e domaćim kupcima, a početna cijena ovog modela iznosi 424.000 KM.

Francuski proizvođač nam je predstavio potpuno funkcional­an električni automobil, koji je dobio zvanični naziv Megane E-tech Electric. Kao osnova za razvoj uzeta je najnovija CMF-EV platforma, na kojoj je do sada već predstavlj­en Nissanov crossover Ariya

i podizanje kabinskog komfora na visok nivo. Ukupna visina vozila iznosi 150 cm, s tim da je njegovo težište spušteno nisko, tačnije čak devet centimetar­a niže nego kod aktuelnog kompaktnog Meganea pogonjenog motorima s unutrašnji­m sagorijeva­njem. Raspored mase je ravnomjern­iji, jer je to omogućila nova platforma, pa u Renaultu ističu da će E-tech Electric biti sposoban da ponudi bolju dinamiku i upravljivo­st u vožnji. Značajan od 7 ili 22 kw. Za pogon je zadužen sinhroni elektromot­or koji zajedno sa kvačilom ima masu od 145 kg. Motor će imati dva nivoa snage, od 130 (250 Nm) i 218 „konja“(300 Nm). Snažnija verzija od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,4 sekunde i može da postigne najveću brzinu od 160 km/h. Naručivanj­e novog Megane E-tech Electric modela u Francuskoj je moguće od 1. februara, a cijena ulaznog modela iznosi 35.200 eura.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina