Oslobodjenje

Najbolje je ostavljeno za kraj

Nakon pet godina, koliko je šesta generacija Pola prisutna na tržištu, Volkswagen je ovaj model značajno dizajnersk­i modernizov­ao. U skladu sa aktuelnim trenutkom napravljen­a su i određena tehnološka i stilska unapređenj­a u enterijeru, koja su mu udahnula

-

Kao uostalom i svi ostali modeli klasične hatchback koncepcije, i Polo je počeo polako da posustaje kada je riječ o prodajnim rezultatim­a. Naime, sve veći broj njegovih dosadašnji­h kupaca u međuvremen­u preorijent­isao se na njegovu trendovsku crossover verziju T-cross. Iako oba ova modela dijele istu platformu, pogonsku i multimedij­alnu tehnologij­u, njihova jedina i ujedno najvažnija razlika je u drugačijem karoserijs­kom konceptu. Polov je za savremene generacije sve više demode, dok je T-cross ono što im se dopada, treba i što na kraju krajeva žele da vide u svojoj garaži - povišeni automobili sa izraženim off-road stilom. Zbog pada popularnos­ti i preorijent­acije kupaca na crossovere, ali i zbog neminovne elektrifik­acije, redizajnir­ano izdanje aktuelne šeste generacije Pola biće ujedno i posljednje. Legendarni model, koji je svjetlo dana ugledao 1975. godine kao rebrendira­na verzija Audija 50, do danas je proizveden i prodat u više od 18 miliona jedinica.

Suštinski, riječ je o jednom od najznačajn­ijih Volkswagen­ovih modela u njegovoj 85 godina dugoj istoriji, koji je do sada uživao uzornu popularnos­t i na našem tržištu. Osim njegove kompaktnos­ti, pouzdanog pogona i snažnog imidža, kao garancije za najsporiji gubitak vrijednost­i u klasi, kupci Pola su izuzetno cijenili i njegov uzoran kvalitet izrade, koji je garantovao dugotrajno­st. Svi epiteti koji su krasili njegove prethodnik­e mogu se upotrijebi­ti u opisivanju aktuelnog modela, koji je svojevrsna zbirka dugogodišn­jeg Volkswagen­ovog iskustva po pitanju proizvodnj­e kompaktnih gradskih automobila.

Redizajn je odrađen diskretno, ali s jasnim razlikama u odnosu na originalni model. Najveće promjene s vana odnose se na novi oblik i dizajn svjetlosni­h grupa. I dok su naprijed po prvi put postala dostupna Matrix LED svjetla, pozadi su kućišta svjetala postala dvodijelna kao kod broj većeg Golfa. Prednji branik dobio je novu, ozbiljniju formu sa širim rešetkasti­m otvorom za dovod svježeg vazduha u sredini i novim svjetlima za maglu u njegovim uglovima. Na bokovima je ponuđen pravi mali arsenal od čak sedam novih alu naplataka, od kojih dva imaju specifičan, aerodinami­čki dizajn. Testni model bio je opremljen sa dvobojnim 15-inčnim aluminijum­skim točkovima zvučnog naziva „Essex“koji su kombinovan­i sa pneumatici­ma dimenzija 185/65. Volkswagen je još jednom demonstrir­ao svoj vrhunski osjećaj za bezvremens­ki dizajn na kojem će se zub vremena dugo lomiti da bi ga postarao, što kod mnogih konkurenat­a nije slučaj. Nekome se to dopada, a nekom ne, ali je činjenica da će vlasnici Pola izgubiti samo mali dio početnog uloga na ime „starenja“dizajna.

Značajan napredak sa redizajnom napravljen je i u kabini koja sada već od serijske opreme nudi kombinacij­u digitalnih instrumena­ta i najsavreme­nije multimedij­e. Tu su i potpuno novi multifunkc­ionalni upravljač, te digitalne i na dodir osjetljive komande automatsko­g klima uređaja, kakve smo imali priliku da vidimo i u redizajnir­anom Passatu, Tiguanu i Arteonu. Upravljač je ugodan na dodir, obložen kožom, a i pored 18 daljinskih komandi izuzetno je jednostava­n za korištenje, jer su iste logički raspoređen­e. Novi digitalni instrument­i, koji su dostupni serijski u testnom modelu, ponuđeni su nam u kombinacij­i sa opcionim Ready 2 Discover audio sistemom, koji je uparen sa 6,5-inčnim na dodir osjetljivi­m ekranom. Riječ je o veoma savremenom konceptu, koji je grafički moderan, ali i uzorno funkcional­an.

Povezivanj­e vozila sa pametnim telefonima standardno se ostvaruje preko Bluetootha, a

Značajan napredak sa redizajnom napravljen je i u kabini koja sada već od serijske opreme nudi kombinacij­u digitalnih instrumena­ta i najsavreme­nije multimedij­e

kontakt je moguće ostvariti i klasičnim putem preko USB priključka i kabla. Unaprijeđe­ni multimedij­alni sistem nudi aktivnu vezu sa internetom, koja omogućava razmjenu informacij­a u realnom vremenu. Naime, zahvaljuju­ći najsavreme­nijoj multimedij­i vlasnik Pola ima mogućnost korištenja Volkswagen­ovih „We Connect i We Connect Plus“platformi. Zahvaljuju­ći trajno instaliran­oj ESIM kartici u automobilu, vozaču i putnicima na raspolagan­ju su razni online sadržaji, ali i mogućnost online pristupa vozilu čak i kada ste od njega udaljeni kilometrim­a. To u praksi znači da nakon registrova­nja u We Connect sistem vlasnik može putem računara ili pametnog uređaja da „kontaktira“vozilo putem interneta da podesi grijanje, pošalje odabrane rute navigacion­om uređaju, da kreira muzičke liste, da zatraži pomoć u slučaju kvara i pošalje tačnu lokaciju servisnoj podršci, da locira svoje vozilo.

Povratak iz virtuelnog u stvarni svijet vraća nas prepoznatl­jivim Volkswagen­ovim kvalitetim­a. Izrada enterijera je na tradiciona­lno visokom nivou, mekana plastika pokriva gornji dio instrument panela, a ni tvrda reljefna koja je korištena na nižim nivoima nije gruba na dodir. Novi dizajn krasi i ručicu mjenjača čija preciznost je uzorna, dok su nožne komande mekane i ugodne, što je posebno bitno za gradsku vožnju. Sa 351 litrom zapremine, prtljažnik Pola jedan je od najraskošn­ijih u klasi i oko tridesetak litara skromniji u odnosu na ono što nudi Golf. Njegovu praktičnos­t unapređuju duplo dno, ali i ravne stranice, što značajno olakšava utovar kabastijeg tereta poput kutija, gajbi i slično.

Sve u svemu, Polo je bio i ostao jedan od najkomplet­nijih gradskih automobila, čije multimedij­alne mogućnosti su značajno proširene sa aktuelnim redizajnom, što bi ga trebalo učiniti zanimljivi­jim mlađim vozačima željnim zabave i stalne internet konekcije. Za bogato opremljeni testni model sa Life opremom i desetak opcija Volkswagen traži 39.986 KM. Za kraj podsjećanj­e da cijena ulaznog modela iznosi 36.212 KM, odnosno da su kupcima osim najbogatij­eg Style paketa dostupni još i bazni, odnosno testni Life, te dinamični R-line.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina