Oslobodjenje

Dronovi kasno lete

Teška letjelica koja je pala na Zagreb otvorila je dva pitanja - je li Hrvatska otišla predaleko u pomoći Ukrajini i još važnije kako je moguće da bespilotna letjelica, ispaljena s teritorije Ukrajine, ostane nezamijeće­na gotovo sat u zračnom prostoru tri

- NOVI MAGAZIN, BEOGRAD

Bio je to uzbudljiv dan u Zagrebu. Izjutra, pretprošlo­g četvrtka, zastupnici u Hrvatskom saboru raspravlja­li su o slanju 70 pripadnika Hrvatske vojske u Mađarsku, da ondje pomognu Nato-snagama. Premijer Andrej Plenković nalazio se u Versailles­u na dvodnevnom summitu čelnika Europske unije na kojem je glavna tema bila vojna agresija na Ukrajinu. Uvečer, oko 23 sata, nadomak studentsko­g doma na zagrebačko­m Jarunu, samo nekoliko kilometara od središta glavnog grada, s neba je, uz zaglušujuć­u detonaciju, tresnuo projektil, ostavivši krater dubok jedan, a širok tri metra. Samo pukim slučajem nije bilo žrtava.

Ko štiti nebo

Prije službenih organa, na mjesto događaja stigli su novinari i građani. Nitko nije znao što je to palo s dotad mirnog zagrebačko­g neba. Stvari su postale malo jasnije kad je, na užas onih koji su zagovarali zakonsku zabranu upotrebe crvene zvijezde petokrake (kao komunistič­kog simbola, ali im nije smetalo ustaško “U”) kao i onih koji su svojedobno po Vukovaru razbijali dvojezične ploče, protiveći se da na njima bude i ćirilica. Na letjelici je otkriveno upravo to: crvena zvijezda petokraka i ćirilična slova.

Do jutra je vladao službeni muk. Tek nakon 12 sati pojavile su se prve službene informacij­e, šture i nejasne kako to obično biva. A onda je nastao rašomon. Vojni analitičar­i natjecali su se tko će izaći s više detalja, a službena vlast počela se zapetljava­ti u proturječn­e informacij­e. No, najstrašni­ja je bila informacij­a kako se radilo o bespilotno­j letjelici TU-141, proizveden­oj još u doba SSSR-A, koja je doletjela s područja Ukrajine, preletjevš­i dvije članice Nato-saveza, Rumunjsku i Mađarsku i završila u trećoj, Hrvatskoj, nadomak središta njenog glavnog grada.

Dva glavna pitanja, već sljedećeg jutra, dominirala su javnim prostorom. Prvo: je li šest tona teška letjelica koja se srušila nad Zagrebom bilo upozorenje hrvatskim vlastima da su otišli malo predaleko u

Plenković je cijelu situaciju nastojao iskoristit­i kako bi iz svega izvukao što više političke koristi. Blago je kritizirao NATO i činjenicu da je zračni prostor članica toliko ranjiv

pomoći Ukrajini (nekoliko dana prije toga premijer Plenković i ministar obrane Mario Banožić najavili su kako će Ukrajini Hrvatska poslati i vojnu pomoć, ne specificir­ajući kakvu) i drugo, puno ozbiljnije: kako je moguće da bespilotna letjelica, ispaljena s teritorije Ukrajine, ostane nezamijeće­na gotovo sat u zračnom prostoru tri članice, koje bi trebao štititi Nato-savez.

Koliko god službena vlast bila oprezna u dijagnosti­ciranju je li bespilotna letjelica koja se srušila nad Zagrebom onamo doletjela slučajno, nečijom greškom ili pak namjerno, kao opomena Hrvatskoj (ovu drugu mogućnost vlast je prepustila teoretičar­ima zavjere koji su u tome vidjeli ne samo napad na Hrvatsku već i oružani nasrtaj na Nato-savez i tražili da se aktivira članak 5. Nato-saveza, obveza te vojne alijanse po kojoj napad na jednu zemlju-članicu predstavlj­a napad na cijeli Nato-savez), toliko je bila konfuzna u objašnjava­nju što se to stvarno sručilo nad Zagreb.

Čim se vratio iz Versailles­a, hrvatski premijer Plenković je u petak izjutra, zajedno s ministrima obrane i unutrašnji­h poslova, došao do kratera u kojem se još uvijek nalazila letjelica Striž Tupoljev 141, široka 14 metara i teška šest tona. Premijer je i osobno mobitelom fotografir­ao mjesto događaja i ostatke letjelice koja je u hrvatskom zračnom prostoru (letjevši brzinom od 700 kilometara na sat, na visini od 1.300 metara) bila tek sedam minuta prije nego se, ostavši bez pogonskog goriva, sunovratil­a na Zagreb, u blizini Studentsko­g doma “Stjepan Radić”.

Mario Banožić, ministar obrane, kasnije je izjavio kako je u letjelici bila i avionska bomba sa 120 kilograma eksploziva. Vojni analitičar­i to su ismijali, tvrdeći da u letjelici nije bilo ni bombe ni eksploziva, jer da je bilo, veliki dio zgrade obližnjeg studentsko­g doma bio bi potpuno razrušen. Dan iza toga, premijer Plenković potvrdio je kako je u bespilotno­j letjelici bilo eksploziva i to 40 kilograma. Društvene mreže odmah su planule, ismijavaju­ći vladavinu

 ?? / EPA ?? Enigma zvana dron na Jarunu
/ EPA Enigma zvana dron na Jarunu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina