Oslobodjenje

Bira se između sankcija i rata

Dakle, mi “Srbi” znamo šta su sankcije, osjetili smo ih na svojoj poslovično­j koži i zato ih nećemo uvoditi drugima

- Piše: PEŠČANIK

Srbija zna šta su sankcije i zato ih neće uvoditi Rusiji. Tako nekako je to objasnila predsednic­a vlade. Isto redom govore i ostali iz redova režima. Složno im se pridružuje i hor iz opozicije. Stalno slušamo kako je Srbija duboko podeljena. To “duboko” treba da naglasi kako je podela ozbiljna. Ali, vidimo da nije. Ima stvari oko kojih se “Srbi” lako okupe i jednoglasn­o odluče uprkos “dubokoj” podeli.

Bojkot slovenačke robe

Čitalac, moj vršnjak, seća se da nije oduvek bilo tako. Bilo je situacija kada “Srbi” jesu rado pribegaval­i sankcijama. Istina, bilo je to davno, pre više od tri decenije. Pozivalo se na bojkot slovenačke robe u sprskim prodavnica­ma. Od tada do danas mnogo toga se dogodilo, pa se i promenio stav “Srba” prema sankcijama. Jednom kada su i sami postali meta sankcija, to im je promenilo perspektiv­u. Zato sada, bezmalo s ponosom, “Srbi” obećavaju nikada više nikome sankcije.

O tome zašto se danas podiže zid sankcija oko Rusije ovde se, pak, ćuti. A ako se ne ćuti, otvoreno se pita – šta su to “Rusi” loše uradili da im se uvedu sankcije? Slično se ćuti ili ne zna i kada se pita za razloge nekadašnji­h sankcija protiv Srbije. Zaista, zašto su protiv Srbije podignute sankcije

– seća li se neko? Kako to da pamtimo sankcije, a ne pamtimo zašto su “nam” ih uveli? Ili pamtimo, ali i o tome složno ćutimo – ovde se pod “mi” misli na režim i opoziciju.

Dobro, pravimo se da ne znamo, nećemo dalje o tome.

Svet je na ivici rata. Vesti kažu da se Belorusija sprema da napadne Ukrajinu. Napad Belorusije ići će duž granice Ukrajine i Poljske. Namera je da se preseče snabdevanj­e Ukrajine preko granice s Poljskom. Ako Belorusija zaista uđe u taj idiotski rat, teško da će Poljska ostati po strani. A Poljska je članica NATO-A. Ako je tačno ono što čelnici NATOA kao musketari Alexandra Dumasa

od početka agresije na Ukrajinu ponavljaju: svi za jednog, jedan za sve – eto velikog rata.

Možda je scenarij nategnut, treba verovati da u Belorusiji i Poljskoj ima više pameti nego u Rusiji, ali svakako nije nemoguć. Sankcije treba to da spreče. Sankcije su pokušaj da se rat završi pre nego što se raširi na druge zemlje. Sankcije se koriste umesto oružja. Prezirati sankcije i s ponosom govoriti kako ih Srbija nikada ni protiv koga neće više uvoditi jeste u ovom konkretnom slučaju u stvari zagovaranj­e rata. To je kao da kažete: nećemo sankcije, hoćemo rat. Jer, o tome se radi, bira se između sankcija i rata.

U pravu je čitalac – šta je Srbija da uvodi sankcije Rusiji? To mu izađe na isto kao da Crna Gora uvede sankcije Rusiji. (A uvešće ih.) Ali, stvar nije u tome. Reč je o simbolični­m gestovima ili–akobašhoće­te–obiranjust­rane.srbija pak odbija da se svrsta. Što bi imalo smisla da su Ukrajina i Rusija jednake vojne sile i da su u rat ušle posle niza sukoba za koje su odgovorne obe strane. Imalo bi smisla i kada bi ovo zaista bioratizme­đunato-airusije.alinije.

Rusija gazi Ukrajinu

Rusija bez i jednog dobrog razloga vojnom silom gazi preko susedne zemlje. Neka mi oprosti čitalac što insistiram na banalnim stvarima. Sve je to

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina