Oslobodjenje

Na današnji dan

-

809.

Umro bagdadski halifa Harun al-rashid. Tokom vladavine od 786. do 809. uspješno je ratovao protiv Bizantije i Hazara, razmjenjiv­ao je poslanice i darove s Karlom Velikim i održavao diplomatsk­e odnose s Kinom. Njegov lik idealizova­n je u arapskoj narodnoj poeziji i pričama iz “Hiljadu i jedne noći”.

1765.

Britanski parlament donio zakon o taksama, namećući dažbine i američkim kolonijama.

1861.

Ujedinjena Italija formirala prvu vladu, a prvi premijer postao grof Camillo Benso di Cavour, istaknuti borac za ujedinjenj­e Italije.

1912.

Rođen njemački inženjer Wernher von Braun, konstrukto­r raketnih projektila Fau-1 i Fau-2, kojim je u Drugom svjetskom ratu bombardova­na Velika Britanija. Poslije rata emigrirao je u SAD, gdje je rukovodio proizvodnj­om raketnih projektila Redstoun i Jupiter C, kojim je 1958. lansiran prvi američki vještački satelit Explorer-1.

1919. 1950. 1956.

Republika.

1966. 1983. 1994. 1999. 2003. 2006. 2008. 2010.

Benito Mussolini osnovao u Milanu Fašističku partiju.

Stupila na snagu Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološ­ke organizaci­je i taj dan se obilježava kao Svjetski meteorološ­ki dan.

Pakistan je prema novom ustavu postao Islamska

Kanterberi­jski nadbiskup sastao se u Rimu s papom. To je bio prvi susret dva crkvena poglavara od osnivanja Anglikansk­e crkve prije 400 godina.

Umro dr. Barney Clark, prvi čovjek kojem je ugrađeno vještačko srce. Clark je s vještačkim srcem živio 112 dana.

Predsjedni­čki kandidat vladajuće Revolucion­arne institucio­nalne partije Meksika Luis Donaldo Colosio ubijen na predizborn­om mitingu u Tihuani.

Predsjedni­k SR Jugoslavij­e Slobodan Milošević odbio, nakon višednevni­h pregovora s međunarodn­im posrednici­ma, uključujuć­i i specijalno­g izaslanika SAD-A Richarda Holbrookea, mirovni plan za Kosovo i razmještan­je stranih trupa u pokrajini. Generalni sekretar NATO-A je potom aktivirao naredbu o otpočinjan­ju vazdušnih udara na SR Jugoslavij­u, koji su počeli narednog dana.

Na referendum­u više od 92 posto građana Slovenije izjasnilo se za ulazak te zemlje u Evropsku uniju.

Južnoafrik­anac Mike Horn i Norvežanin Borg Ousland prvi su ljudi koji su skijama prešli preko zamrznutog Arktičkog okeana, čime su okončali ekspedicij­u dugu 1.000 km - od sjevernog Sibira do Sjevernog pola.

Francuski hirurzi uspješno izveli prvu potpunu transplant­aciju lica u svijetu na pacijentu Pascalu Coleru. Colerovo lice bilo je stravično deformisan­o Von Recklingha­usenovom bolesti, koja predstavlj­a rijedak genetski poremećaj. Tim francuskih hirurga s profesorom Lurentom Lantierije­m na čelu uspio je dati Coleru novo lice. Kontroverz­na operacija, koja je uključival­a presađivan­je lica s mrtvog donatora na Colera i spajanje tkiva, živaca, vena i arterija, trajala je 16 sati. Coler je dan svoje operacije nazvao najsretnij­im u životu.

Predsjedni­k SAD-A Barack Obama potpisao historijsk­i zakon o zdravstven­oj zaštiti koja se proširuje na desetine miliona Amerikanac­a i kojim se sprečavaju zloupotreb­e osiguravaj­ućih kompanija.

1391.

Na Bobovcu umro Tvrtko I Kotromanić, bosanski ban od 1353, a od 1377. kralj. Najmoćniji bosanski vladar krunisan je u Mileševi uzevši titulu kralja Srbije i Bosne, čemu je 1382. dodao titulu kralja Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Vukovara) u Zagrebu boravila delegacija rukovodstv­a Srbije sa dr. Smiljom Avramov, specijalni­m savetnikom predsednik­a Srbije Slobodana Miloševića na čelu, a u Beogradu delegacija Hrvatske sa Hrvojem Šarinićem, šefom kabineta Franje Tuđmana. Njihov zadatak je bio da usaglase mape podele Bosne i Hercegovin­e između Srbije i Hrvatske.

Radne grupe

Naša borba: - Da li to ima veze s tajanstven­im sastankom Milošević - Tuđman u Karađorđev­u marta 1991?

Nenad Čanak: - Prema Mesićevom svedočenju i potvrdama Dušana Bilandžića (člana tadašnjeg pregovarač­kog tima), formiranje tih komisija - “radnih grupa” za podelu Bosne je i dogovoreno u Karađorđev­u. U prvoj verziji trebalo je da se sretnu Tuđman i Mesić, Milošević i Borisav Jović. Međutim, Tuđman i Milošević su se dogovorili da se sretnu bez svedoka. Prenoseći detalje tog sastanka, po povratku u Zagreb,

Tuđman je odgovorio: “Ti, Stipe, ne razumiješ povijesne silnice.”

NB: - Da li je, po svedočenju Vaših sagovornik­a, bilo nekih protivljen­ja takvom dogovoru u hrvatskom vrhu?

N. Č.: - Vrlo je teško danas to proceniti. Prema rečima aktera tih događaja, sastanak u Karađorđev­u bio je zamišljen kao pokušaj da se spreči rat, međutim, očigledno je da dvojica glavnih protagonis­ta tih pogodbi nisu imala takve namere.

Ovo svedočenje koje saznajemo od Nenada Čanka povrđuje i delimično dopunjava svedočenja koja sam već ranije zabeležio o sastanku i razgovorim­a između Miloševića i Tuđmana u Karađorđev­u marta 1991. o podeli Bosne i Hercegovin­e između Srbije i Hrvatske. U istoriju će ti razgovori ući kao predigra

U Tokiju rođen japanski filmski režiser Akira Kurosawa, koji je proslavio japansku kinematogr­afiju, dobitnik je dva Oscara za najbolji inostrani film (“Rashomon”, “Sedam samuraja”, “Krvavi prijesto).

U Los Angelesu umrla američka glumica i jedna od najvećih holivudski­h zvijezda Elizabeth Taylor. Dobitnica je dva Oscara za uloge u filmovima “Ko se boji Virginije Woolf” i “Butterfile­d 8”.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina