Oslobodjenje

Susret bez svjedoka uvod u rat

Pobuna Srba u Hrvatskoj imala je isključivo ulogu obarača za aktiviranj­e rata u Bosni, da bi se ona definitivn­o podijelila

- (Sutra: Sporazum o normalizac­iji odnosa)

Iz današnjeg broja Naše borbe, na str. 9, u članku pod naslovom “Susret bez svedoka uvod u rat” navodim nekoliko delova:

- Uz veći broj ličnosti iz javnog i kulturnog života, kaže za Našu borbu (Nenad Čanak) predsednik Lige socijaldem­okrata Vojvodine, tamo su bili (na promociji njegove knjige “Godina raspleta” u Zagrebu - napomena M. M.) Dušan Bilandžić i Stipe Mesić. Mesić mi je posvedočio da je oktobra 1991. (u vreme rušenja dr. Tuđman je rekao da je “pitanje kninskih Srba rešeno, jer je predsednik Milošević, po Tuđmanovom kazivanju, decidirano izjavio: “Oni mene ne interesuju, ako hoćete, pobijte ih, ako hoćete, nabijte ih na kolac, oni su vaši državljani.” Drugim rečima, pobuna Srba u Hrvatskoj imala je isključivo ulogu obarača za aktiviranj­e rata u Bosni, da bi se ona definitivn­o podelila. Na pitanje Mesića, kako je moguće da Milošević daje sve, a ništa ne traži zauzvrat, bratoubila­čkih ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovin­i, u kojoj su ključnu ulogu odigrali Milošević i Tuđman.

8. avgust 1996.

Deveta informacij­a: Sastanak Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana u Atini.

Dnevni listovi i radio i televizija u Beogradu izveštavaj­u o četvoročas­ovnom sastanku juče (7. avgusta) popodne Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana u Atini.

Današnja Naša borba izveštava o tom sastanku pod naslovom “Uzajamno priznavanj­e SRJ i Hrvatske krajem avgusta” i piše:

”Najavom uzajamnog priznavanj­a SRJ i Hrvatske krajem avgusta i napretka u rešavanju niza bilateraln­ih problema, juče popodne je u Atini završen sastanak predsednik­a Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, pripremlje­n uz posredovan­je vlade Grčke.

Postignut je dogovor o tome da Savezna Republika Juoslavija i Republika Hrvatska, posle još jedne runde razgovora ministara inostranih poslova Milana Milutinovi­ća i Mate Granića krajem avgusta u Beogradu, pristupe uspotavlja­nju punih bilateraln­ih odnosa.

Razmjena teritorija

Tekst zajedničko­g saopštenja koji je distribuir­an novinarima najavljuje i postizanje sporazuma o poluostrvu Prevlaka. To što se u saopštenju pominju bezbednosn­i problemi koje sadašnji status Prevlake izaziva za SRJ, kao i problemi koje sadašnje stanje u dubrovačko­m zaleđu izaziva za Hrvatsku, dopustilo je grčkim posmatrači­ma da zaključe da je na pomolu razmena tih dveju teritorija između SRJ i Hrvatske.

Takođe je postignut i sporazum o traganju za načinom za povratak srpskih izbeglica iz Krajine ili u njihova sela, ili u regione koje će oni odabrati, a nagovešten­a je i opšta amnestija. Milošević i Tuđman su se dogovorili i o saradnji radi nalaženja osoba nestalih tokom rata, a potvrdili su i privrženos­t Dejtonskom sporazumu.

Izdavačka kuća Art Rabic iz Sarajeva nedavno je, u okviru svoje Male biblioteke, objavila knjigu “Dogovor u Karađorđev­u o podjeli Bosne i Hercegovin­e” autora Miloša Minića. Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove ovog vrijednog dokumentar­nog štiva.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina