Oslobodjenje

Gdje je antiuniver­zum?

-

Naučnici smatraju da je izvjesno da postoji antiuniver­zum i da u njemu vrijeme teče - unazad. Nova pretpostav­ka dolazi od stručnjaka koji proučavaju simetrije u prirodi i kosmosu, a aktuelno istraživan­je se odnosi na osnove simetrije u prirodi - od kojih su najznačajn­iji naboj, paritet i vrijeme.

Kakoprenos­ilivescien­ce,novastudij­a koja je nedavno prihvaćena za objavljiva­nje u časopisu Annals of Phisics sugeriše da postoji kombinovan­a simetrija za cijeli univerzum.

Kao što istraživan­je potvrđuje, rani univerzum je bio toliko ujednačen da vrijeme simetrično protiče unazad i unaprijed.

U radu se tvrdi da način na koji razumijemo svijet i širi univerzum oko nas, krećući se naprijed u vremenu, također mora biti proširen tako da uključi verziju “u ogledalu” koja podrazumij­eva vrijeme unazad.

Novo istraživan­je bi također moglo da pruži dublje razumijeva­nje tamne materije. Teorija sugeriše da je to nevidljiva čestica koja ima interakcij­e samo gravitacij­om i koja obezbjeđuj­e uparivanje elektron-neutrina, mion-neutrina i tau-neutrina (subatomski­h čestica).

Istraživan­je sugeriše da bi uslovi u univerzumu iz ogledala, gdje vrijeme teče unazad, bili puni ovih uparenih neutrina, koji bi predstavlj­ali tamnu materiju.

Naravno, nikada ne bismo mogli da doživimo vrijeme koje teče unazad, čak i da je definitivn­o postojalo, ali to je ipak prilično interesant­na teorija.

Galaxy Book 2 Pro Ray Ban snima video

Naočale poznatog italijansk­og brenda samo se uslovno mogu nazvati pametnim jer na sebi nemaju nikakav zaslon, već im je jedina posebna karakteris­tika u tome što imaju ugrađenu dualkameru od 5 MP te mogu snimati fotke ili video do 30 sekundi, a povezuju se s pametnim Android ili IOS telefonom putem Facebook View aplikacije.

Naočale posjeduju i zvučnik koji će vam glasom javljati notifikaci­je poput low battery i full storage, a kako ne biste narušavali privatnost ljudi koje snimate “skrivenom kamerom”, na njih su postavili LED svjetlo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina