Oslobodjenje

Želim pomoći reprezenta­ciji

Vladan Kovačević konačno je dobio poziv u nacionalni tim iako ga je mnogo ranije zaslužio

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Seniorska fudbalska reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e nastavlja pripreme u Trening-centru u Zenici, gdje je u ponedjelja­k uvečer obavila i prvi trening pred dvije prijateljs­ke utakmice koje će u narednih sedam dana odigrati na stadionu Bilino polje.

Detalji

Prvi meč protiv Gruzije igra se prekosutra, a drugi protiv Luksemburg­a u utorak, 29. marta, sa početkom u 20.45 sati. Selektor Ivaylo Petev na prvom treningu nije imao Anela Ahmedhodži­ća, koji je stigao i jučer je već trenirao s ekipom, a očekuje se i dolazak Siniše Saničanina, koji je u ponedjelja­k uvečer igrao za beogradski Partizan.

- Čekamo još Saničanina, on je u ponedjelja­k popodne igrao utakmicu za Partizan. Igrali su u Surdulici tako da njega očekujemo u toku dana (jučer, op. a). Vjerovatno će raditi po posebnom programu. Znači, radit će regeneraci­ju. Svi ostali igrači će biti u trenažnom procesu. Za sada sve ide kako smo planirali, kazao je Slaven Musa, pomoćni trener selektora Ivayla Peteva.

Najavljuje kako će, sigurno, svi dobiti priliku za igru, ali da još nisu “razgovaral­i o detaljima sa selektorom” kako će igrati te dvije utakmice.

- Ja se nadam, uvijek to govorim, da ćemo proći bez povreda, da će svi igrači biti spremni i da će na najbolji način iskoristit­i minutažu koju će dobiti - bilo na jednoj bilo na drugoj utakmici, kazao je Musa.

Prvi golman poljskog Rakowa, Banjalučan­in Vladan Kovačević, izrazio je zadovoljst­vo što je dobio poziv. Iako je i ranije branio fenomenaln­o, Petev nije računao na njega. Ipak, sada je zasluženo u nacionalno­m timu, a sigurno da je on budućnost naše selekcije, jer se radi o vrlo kvalitetno­m čuvaru mreže. On je ranije dobijao pozive dok je još bio član FK Sarajevo.

Ja se nadam, uvijek to govorim, da ćemo proći bez povreda, da će svi igrači biti spremni i da će na najbolji način iskoristit­i minutažu, kaže Slaven Musa

- Jučer (ponedjelja­k, op. a) je protekao prvi trening, koji je, naravno, bio nešto lakši jer smo svi imali utakmice za vikend. Drago mi je što sam ponovo tu. Veoma sam srećan i na meni je da se i dalje dokazujem i iskoristim ovo vrijeme da se što bolje predstavim i u budućnosti pomognem ovoj reprezenta­ciji koliko god to budem mogao, kazao je Kovačević.

Istakao je kako je u dobroj formi, te da brani za trenutno drugoplasi­rani tim poljske lige, ali nije želio previše govoriti o tome što ga nije bilo ranije na spiskovima selektora.

- Tu sam sada i sretan sam zbog toga. Nadam se da će u budućnosti biti još bolje i da ću moći da pomognem reprezenta­ciji koliko god budem mogao, rekao je Kovačević.

On se potom osvrnuo na naredna dva meča.

- Mi u obje ove utakmice idemo na pobjedu, a mislim da ćemo se dobro spremiti te odigrati najkvalite­tnije što možemo, zaključio je Kovačević.

Dogovor

Golman turskog Goztepea Kenan Pirić i veznjak francuskog

Strasbourg­a Sanjin Prcić nisu došli te neće biti u konkurenci­ji za pomenute mečeve, a Petev će, umjesto pozvanih 26, na raspolagan­ju imati 24 igrača. Prvotimac turskog Besiktasa Miralem Pjanić nije ni pozvan na ovo okupljanje, a selektor Petev je ranije objasnio da je to dogovor između njega i veznjaka bh. tima, tako da će Pjanić biti na raspolagan­ju kada budu zvanični mečevi, naravno ako bude zdrav i spreman.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Zmajevi se pripremaju u Trening-centru N/FSBIH u Zenici
/ MUHAMED TUNOVIĆ Zmajevi se pripremaju u Trening-centru N/FSBIH u Zenici
 ?? / FC SALINES ?? Jasmin Spahić je donio čvrstinu Salinesu
/ FC SALINES Jasmin Spahić je donio čvrstinu Salinesu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina