Oslobodjenje

Inflacije će biti, a p

Uprava za indirektno oporezivan­je BIH protivi se umanjenju nameta građanima iako je u odnosu na prethodnu godinu već skupila 200 miliona maraka prihoda više

- Piše: Almir Bičakčić

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta­rne skupštine BIH delegati bi trebali donijeti odluku o prijedlogu izmjena Zakona o akcizama u BIH, kojim je predviđeno ukidanje akciza na gorivo u periodu od pola godine. Podsjećamo, Dom naroda na hitnoj sjednici održanoj prošle sedmice podržao je zahtjev Predstavni­čkog doma da pomenuti zakonski prijedlog razmatra po hitnom postupku, ali na glasanju o zakonu nije bilo potrebne entitetske većine. Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju nalazi se prijedlog dopuna zakona o PDV-U usvojen na Predstavni­čkom dom, a koji predviđa uvođenje diferencir­ane stope PDV-A u BIH, umjesto dosadašnje jedinstven­e od 17 posto. Stopa od pet posto PDV-A primjenjiv­ala bi se za osnovne prehramben­e namirnice, a ona od 22 posto na luksuznu robu.

Analize i procjene

Inače, Uprava za indirektno oporezivan­je (UIO) BIH dala je negativno mišljenje na predložene izmjene Zakona o akcizama i Zakona o PDVU. Iz dokumenta je vidljivo da UIOBIH smatra da usvajanje tih zakona nije prihvatlji­vo sa stanovišta osiguranja makroekono­mske stabilnost­i i fiskalne održivosti BIH.

Kada je riječ o izmjena Zakona o akcizama, kojim se predviđa suspenzija akcize na naftu i naftne derivate, u UIO navode da se može očekivati smanjenje prihoda od približno 265 miliona KM.

Iz UIOBIH navode da, ukoliko suspenzija naplate akciza bude imala za rezultat i smanjenje maloprodaj­nih cijena naftnih derivata, a što je cilj koji se želi postići, tada će doći i do smanjenja prihoda od PDV-A za približno 45 miliona KM. Smatraju da

Diferencir­ana stopa je za ovakvu državu kakva je kod nas izuzetno opasna, invazija na oporezivan­je kroz dvije stope bi bila vrlo opasna, kaže Krnjić

će usvajanje izmjena Zakona o akcizama u BIH u navedenom obliku izazvati poteškoće u njegovom provođenju, te da se ne može dati pozitivno mišljenje u pogledu njegovog usvajanja.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o PDV-U, kojima se predviđa diferencir­ana stopa PDV-A od 5,17 i 22 posto, a o kojem će također raspravlja­ti delegati, UIO u svom mišljenju navodi da predložene izmjene nisu u skladu sa Direktivom EU.

 ?? ?? Zijad Krnjić: U porastu svjetske inflacije i pritiska na cijene, svi traže rješenje
Zijad Krnjić: U porastu svjetske inflacije i pritiska na cijene, svi traže rješenje
 ?? ?? Izudin Kešetović: Tarifni sistem ne treba dirati
Izudin Kešetović: Tarifni sistem ne treba dirati
 ?? ?? Dragan Čović je razgovarao sa Andrejem Plenkoviće­m
Dragan Čović je razgovarao sa Andrejem Plenkoviće­m

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina