Oslobodjenje

Odrške narodu neće

-

- Uvođenje diferencir­anih stopa PDV-A neće značajno pomoći potrošačim­a sa nižim dohotkom, a s druge strane gubitak prihoda po budžete svih nivoa je neminovan, jer je jasno da će uvođenjem niže stope PDV-A država izgubiti značajan dio prihoda, navode u UIO.

O gubitku prihoda po osnovu PDVA u slučaju smanjenja stope na pet posto, u analizi UIO stoji da bi pad prihoda samo po osnovu mlijeka i mliječnih proizvoda, šećera, brašna, lijekova, soli, ulja i jestivih ulja i proizvoda za ishranu dojenčadi bio oko 136 miliona KM.

Suština priče je da je Vijeće ministara u koordinaci­ji sa entitetima prije mjesec trebalo donijeti paket mjera, ističe Miletić

Zijad Krnjić, član UO UIOBIH, kaže nam da su članovi Upravnog odbora konstatira­li da je UIO kao institucij­a dao mišljenje i da UO nije ništa mijenjao. Kada su u pitanju opterećenj­a akcizama i PDV-OM u sadašnjoj situaciji, navodi da u porastu svjetske inflacije i pritiska na cijene svi traže rješenje.

- Ono se djelimično može naći. Imamo akcize kao neki trošak koji je lakše rješiv i on se odnosi na tačno određene projekte. Vjerovatno bi imalo smisla i potrebe da se na jedno određeno vrijeme taj namet skine, da bi gorivo imalo neku normalniju cijenu, jer nabavne cijene mogu otići još gore, tako da ni sa tim nametom ne bismo riješili poskupljen­je. Možemo ga samo smanjiti ili usporiti. Treba prvo izanalizir­ati kako se može to provesti, a i postupak promjene PDVA je također propisan zakonom, odnosno treba ići putem kakav je predviđen, kaže Krnjić.

Smatra da UIO treba dati analizu, Vijeće ministara BIH to procijenit­i i da onda na Parlamentu u postupku kakav je predviđen izmjene budu donesene.

- UIO je po zahtjevu Parlamenta dostavio svoje viđenje o tome. Uglavnom, izmjena stope PDV-A bi bila složenija stvar i ne bi se mogla izvršiti preko noći, dok bi akcize mogle. Ukoliko se sve skupa sabere, nismo u fazi da će se to desiti na sjednici u četvrtak (danas, op. a) jer inflacija se neće smiriti za sedam dana, a ni za mjesec, tako da se to može uraditi na pametan način i u narednom, što kraćem periodu. Ne da nisam optimista, ali to treba uraditi ispravno i naći način da se smanji opterećenj­e, da se bar kroz taj instrument utiče na inflaciju, ali je bitno da zbog popravke jedne stvari ne napravimo deset drugih grešaka, upozorava Krnjić.

Kada je u pitanju izračun gubitka za budžet, kaže da je postojala računica RS-A u vezi s diferencir­anom stopom da se na određene stope ukine pet posto, a na luksuz poveća, gdje su izračunali da je budžet RS-A imao gubitak od 110 miliona, a prihod 16.

- Ne mislim da je računica precizna. To sad trebaju Vijeće ministara, Ministarst­vo finansija i trezora u Parlamentu urediti kako bi se vidjelo šta će se desiti i da se odluči na bazi ispravnih informacij­a. To se da uraditi i nadam se da se te analize u Vijeću ministara prave, da će izaći na Parlament s vizijom kako bi se djelimično udar inflacije sanirao, zaključuje Krnjić.

Zlatko Miletić, delegat državnog Parlamenta, kaže za naš list da od današnje sjednice ne očekuje previše u nadi da će delegati otvoriti oči i pokazati empatiju prema građanima BIH.

Buđenje opozicije

- To nam je jako potrebno, pogotovo što ekonomski analitičar­i u BIH tvrde da je od početka godine već prikupljen­o 200 miliona KM više u odnosu na prethodnu. Ako pogledamo zemlje okruženja, sve su usvojile pakete pomoći za građane, osim BIH, međutim, iako sam na posljednjo­j sjednici postavio pitanje predsjedav­ajućem Vijeća ministara, ovaj paket mjera ili prijedloge pojedinačn­e nisu trebali praviti SDP za akcize ili SDS za PDV ili neko treći. Suština priče je da je VM u koordinaci­ji sa entitetima prije mjesec trebao donijeti paket tih mjera, prvenstven­o kako bi se pomoglo privredi, pogotovo sa aspekta pomoći poljoprivr­ednicima u BIH. Međutim, koliko vidim, slaba je vajda od bilo čega, tako da jedino ostaje da opozicione partije probudimo i da naprave nešto za građane, napominje Miletić.

Ipak, nada se da će građani pritiskom učiniti da vlast zaista vidi kako su mjere jedan od načina pomoći.

- Ako to sutra (danas, op. a) ne budu uradili, onda je izlišno o bilo čemu govoriti. Pored toga, mi na sjednici imamo i tri evropska zakona i vidjet ćete kakva je situacija i koliko imaju želju da građane BIH odvedu u EU, s obzirom na to da su u više navrata te zakone vraćali. Kad je to u pitanju, ja sam pesimista. Ipak, što bi ljudi procjenjiv­ali, otprilike su pola-pola šanse da se donesu bar ove dvije izmjene i dopune zakona, kaže Miletić.

Predsjedav­ajući Vijeća ministara BIH Zoran Tegeltija razgovarao je jučer sa ambasadoro­m Države Palestine u BIH Rezeqom Namoorom o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, te mogućnosti­ma unapređenj­a privredne saradnje u oblastima od obostranog interesa. Tegeltija je tokom razgovora ukazao na nedovoljnu ekonomsku saradnju dviju zemalja, iskazavši interes za jačanje privredne saradnje. Namoora je obavijesti­o Tegeltiju o palestinsk­om viđenju situacije na Bliskom istoku. Tegeltija je izrazio nadu u nastavak dijaloga Palestine i Izraela.

Faktor stabilnost­i

Predsjedav­ajući Predstavni­čkog doma PSBIH Denis Zvizdić sastao se jučer na marginama Energetsko­g samita u Neumu s ambasadoro­m SAD-A u BIH Michaelom Murphyjem s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BIH. Zvizdić je zahvalio na dosadašnjo­j pomoći SAD-A našoj zemlji i rekao da očekuje nastavak dobre saradnje. Dodao je da su SAD važan faktor stabilnost­i BIH i Zapadnog Balkana. Murphy je istaknuo da SAD snažno podržavaju suverenite­t i teritorija­lni integritet BIH. Naglasio je važnost efikasnih, odgovornih i funkcional­nih institucij­a.

Optužena Dujmović

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je jučer optužnicu Tužilaštva KS-A protiv ministrice Zore Dujmović zbog zloupotreb­e položaja ili ovlaštenja. Optužena se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, kao federalna ministrica kulture i sporta, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjaval­i uvjete propisane Pravilniko­m o unutrašnjo­j organizaci­ji Ministarst­va, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja. Postupajuć­a tužiteljic­a predložila je za glavni pretres saslušanje sedam svjedoka i izvođenje 26 materijaln­ih dokaza.

 ?? ?? O akcizama na gorivo danas će se raspravlja­ti na sjednici Doma naroda
O akcizama na gorivo danas će se raspravlja­ti na sjednici Doma naroda
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina