Oslobodjenje

Adenko Bašić

-

jedinice i redovne policijske snage koje sa radnicima krim-policije rade na osnovnom zadatku - identifika­ciji i pronalasku izvršioca, rekao je Vujanović.

Obdukcija Bašićevog tijela je završena, a utvrđeno je da ga je ubica jednim hicem pogodio u potiljak usljed čega mu je razoren mozak, te je odmah nastupila smrt. Bašić je ubijen u ponedjelja­k u Prijedoru dok je pješke išao na posao, kada ga je ubica iz neposredne blizine pogodio u potiljak, nakon čega je pobjegao.

U Pozorištu Prijedor juče je održana komemoraci­ja Radenku Bašiću, a u RS-U je bio Dan žalosti. Od ubijenog Bašića oprostili su se porodica, rodbina, prijatelji, veliki broj policijski­h službenika i Prijedorča­na. Komemoraci­ji su prisustvov­ali i premijer Srpske Radovan Višković i direktor policije RS-A Siniša Kostreševi­ć. Okupljenim­a se obratio predsjedni­k Mjesnih boračkih organizaci­ja MUP-A RS-A regije Prijedor Vojislav Kondić.

- Radenko Bašić odrastao je u složnoj i vrijednoj porodici. Vojni rok odslužio je u JNA. Iz školskih klupa ušao je u rat. Borio se za odbranu SFR Jugoslavij­e. Prošao kroz paklene borbe u Slavoniji, borio i izborio, vratio se porodici, izbijanjem građanskog rata u BIH bio je raspoređen u rezervni sastav. Ranjen je u rejonu opštine Krupa. Brzo se oporavio i pridružio jedinici. Po završetku rata posvetio se policijsko­m usavršavan­ju. Nije zaboravlja­o muke svojih saboraca. Dragi Radenko, nemam riječi da opišem šok, nevjericu i tugu povodom tvog stradanja, rekao je Kondić.

Gradonačel­nik Prijedora Slobodan Javor poručio je da je ubistvo Bašića gubitak za lokalnu zajednicu, ali i čitav RS. Od Bašića se oprostio i premijer Radovan Višković.

MUP RS-A objavio je fotorobot osobe za koju se sumnja da je učestvoval­a u Bašićevom ubistvu

Do sada je završeno gotovo 2.000 stambenih jedinica, od kojih 1.400 kuća i 600 stanova, kazao je Lučić

Primjer drugima

- Tragičan odlazak Radenka Bašića je gubitak koji se ne može nadoknadit­i. Čitav život borio se protiv kriminala. Angažovani su svi kapaciteti kako bi bile pronađene ubice. Život i rad Bašića biće zapamćeni po svemu dobrom što je radio, služio je kao primjer borcima protiv kriminala i nikada nije ustuknuo. Njegov odlazak je ogromni gubitak, poručio je Višković.

Bašić je juče sahranjen na gradskom groblju u Prijedoru, a od njega su se oprostili porodica, rodbina, prijatelji i veliki broj policijski­h službenika. Sahrani su prisustvov­ali predsjedni­ca Srpske Željka Cvijanović, premijer Višković, direktor SIPA Darko Ćulum i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostreševi­ć, kao i gradonačel­nik Prijedora Slobodan Javor.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BIH Miloš Lučić izjavio je za Srnu da postoje određena kašnjenja u provođenju Regionalno­g stambenog programa, te da ministarst­vo na čijem je čelu čini sve na rješavanju tog pitanja. On je ukazao na to da postoje određena kašnjenja uzrokovana kako unutrašnji­m, tako i spoljnim faktorima, navodeći kao ilustracij­u poskupljen­je građevinsk­og materijala, te nedostatak kvalifikov­ane radne snage u građevinsk­om sektoru.

”Zbog svih ovih razloga, u posljednje vrijeme često dolazi do odustajanj­a izvođača od ugovora”, rekao je Lučić.

On je napomenuo da su, stoga, svi kapaciteti usmjereni na rješavanje ovih pitanja zbog štete koja bi mogla nastati ukoliko se korisnicim­a Regionalno­g stambenog programa koji su odabrani na osnovu njihove ranjivosti ne obezbijede trajna i održiva stambena rješenja nakon gotovo 30 godina raseljenja.

Lučić je naveo da je na Kopaoniku održan radni sastanak koji ima za cilj da se sumiraju rezultati i razgovara o Regionalno­m stambenom programu, čija vrijednost u BIH iznosi 75 miliona eura, kojim će biti obezbijeđe­no 3.100 stambenih jedinica za ukupno 20.000 ugroženih izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

On je ukazao na to da je od kraja 2013, kada je počela primjena Regionalno­g

stambenog programa u BIH, do danas postignut znatan uspjeh.

”Do sada je završeno gotovo 2.000 stambenih jedinica od kojih 1.400 kuća i 600 stanova. Završetak obnove i izgradnje preostalih stambenih jedinica predviđen je do kraja trajanja programa u junu naredne godine”, naveo je Lučić.

On je napomenuo da se napredak u ovom programu može pripisati mnogim faktorima, poput odlične saradnje sa CEB-OM, UNHCR-OM i OSCE-OM, izvrsne saradnje među partnerski­m zemljama, što posebno doprinosi jačanju međusobnog povjerenja među partnerima i korisnicim­a projekta, te aktivno učešće jedinica za implementa­ciju projekta u BIH, kao i lokalnih zajednica.

 ?? / Srna ?? Komemoraci­ja ubijenom šefu krim-policije održana je u prijedorsk­om pozorištu
/ Srna Komemoraci­ja ubijenom šefu krim-policije održana je u prijedorsk­om pozorištu
 ?? ??
 ?? ?? Miloš Lučić: Izvođači odustaju
Miloš Lučić: Izvođači odustaju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina