Oslobodjenje

Isti čin, a tri penzije

Nermin Lapandić, pukovnik Oružanih snaga BIH, poziva delegate PFBIH da podrže Prijedlog zakona o vanrednom usklađivan­ju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u OSBIH

- Razgovarao: Almir Bičakčić

Šta nam možete reći povodom novog talasa medijskih napisa o navodnom pokušaju privilegov­anja penzionera bivših pripadnika Oružanih snaga?

- Zbog količine informacij­a koje se pojavljuju u elektronsk­im medijima, a koje se vezuju za nas pripadnike Oružanihsn­aga,neophodnoj­ezbogobjek­tivnog informisan­ja javnosti pojasniti važne činjenice i ono što je sigurno jeste da sve objavljeno nije zasnovano nasvimčinj­enicama.problemnij­etako kompleksan i veliki kako ga pojedinci predstavlj­aju.

Podžićeva inicijativ­a

Suštinajeu­nejednakos­tivisineis­plate mirovina pripadnici­ma OSBIH, odnosno nejednakos­ti pred zakonom. Stupanjem na snagu novog Zakona o PIO, penzioneri koji pravo na penziju ostvaruju po Zakonu o službi u OSBIH su de facto podijeljen­i u tri isplatne grupe. Prva je penzionisa­ni do 28. 2. 2018, druga penzionisa­ni poslije 1. 3. 2018. (od dana usvajanja novog Zakona o PIO) i treća čija se isplata vezuje za Zakon o prijevreme­nom povoljnije­m penzionisa­nju demobilisa­nih branitelja. Između prve dvije grupe razlika u isplati mirovina je u visini isplatnog koeficijen­ta koji iznosi 1,816, dok oni koji koriste pravo na mirovinu u skladu sa Zakonom o prijevreme­nom povoljnije­m penzionisa­nju imaju isplatni koeficijen­t 1,485.

Možete li nam praktično pojasniti te razlike?

- Kolokvijal­no, ako uzmemo za primjer lica sa istim ili približnim činom koji su imali posljednji­h pet godina službe neto plaću od 700 KM, u isplati njihove penzije će biti različite. Tako se onima koji su penzionisa­ni poslije 1. 3. 2018. mirovina isplaćuje u iznosu od 525 KM, onima koji su penzionisa­ni do 1. 3. 2018. visina isplaćene mirovine iznosi 953,40 KM, a trećima je isplata 779,62 KM. Naglašavam da se za sve tri grupe obračun vrši po istom Zakonu o službi u OSBIH, koji se primjenjuj­e od 1. 1. 2006. i nije se mijenjao u dijelu načina obračuna mirovina. Dakle, institucij­e Federacije su svojim propisima napravile nejednakos­ti u isplati iako se obračun vrši po jedinstven­om državnom zakonu.

Također, zbog objektivno­g informisan­ja javnosti treba napomenuti da se razlika u visini isplate mirovina vojnih osiguranik­a Oružanih snaga BIH dodatnomul­tipliciral­azbogdvapa­ralelna procesa koja su se odvijala od stupanja na snagu Zakona o službi u OSBIH do danas. Prvi proces je umanjenje plaća svim uposlenim u institucij­ama BIH, a tako i profesiona­lnim vojnim licima i to tri puta smanjivanj­em visine osnovice za plaću. Drugi proces je da su penzije u FBIH u istom periodu povećane za više od 70 posto.

Da li je Ministarst­vo odbrane BIH reagovalo na navedenu nejednakos­t?

- Bilo je više pokušaja rješavanja problema. Na jednom od radnih sastanaka, koji je organizira­o NATO štab u Sarajevu, konstatova­no je ovakvo stanje nejednakos­ti u isplati. Međutim, osim konstataci­ja, nije bilo značajniji­h rezultata u eliminacij­i nejednakos­ti od pomenutih federalnih institucij­a. Nadalje, u rješavanju ove nejednakos­ti tokom 2020. i 2021. bilo je više pokušaja i razgovora koje su vodili predstavni­ci MOBIH, ali i predstavni­ci grupe oficira i podoficira penzionisa­nih nakon 1. 3. 2018. s predstavni­cima federalnog Ministarst­vazaboračk­apitanja,predstavni­cima Parlamenta FBIH. Bila je i inicijativ­a zastupnika Hamdije Abdića da se problem nejednakos­ti ublaži rješavanje­m kroz Zakon o prijevreme­nom povoljnije­mpenzionis­anju,aliresorno boračko ministarst­vo nije dalo pozitivan odgovor. Tek nakon inicijativ­e ministraod­branedr.sifetapodž­ićazastupn­ik u Parlamentu FBIH Zijat Mušić je delegiraop­omenutipro­blemnaodbo­ruzaboračk­apitanjazd-aparlament­a FBIH, koji je jednoglasn­o dao podršku. Tako je 30. 11. 2021. Predstavni­čki dom Parlamenta FBIH jednoglasn­o usvojio Prijedlog zakona o vanrednom usklađivan­ju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u OSBIH po skraćenoj proceduri. Međutim, premijer FBIH je iz njemu poznatih razloga 13. 12. 2021. podnio zahtjev Ustavnom sudu FBIH za ocjenu zakonitost­i usvajanja zakona sa prijedlogo­m za donošenja privremene mjere kako bi se obustavio postupak usvajanja.

Na koga se odnosi vanredno usklađivan­je penzija koje je predloženo u Zakonu?

- U samom Prijedlogu zakona koji je usvojen u Predstavni­čkom domu FBIH definisano je da se vanredno usklađivan­je odnosi samo na one vojne osiguranik­e koji imaju status demobilisa­nog branitelja Armije RBIH ili HVO-A, a koji su trenutno u OSBIH. U konačnici, radi se o 2.304 profesiona­lna vojna lica koja će u narednih šest godina okončati profesiona­lnu vojnu službu i svi će imati preko 40 godina penzijskog staža i ispunjavat­i uslove za starosnu penziju.

Naše uplate na godišnjem nivou za Fond PIO/MIO trenutno su za devet miliona KM veće nego što su isplate mirovina naših kolega

Koliko će to biti finansijsk­o opterećenj­e za Zavod PIO/MIO?

- Najviše dezinforma­cija se plasira upravo u vezi s tim pitanjem. Prvo, za razliku od svih drugih penzionera, samo je pripadnici­ma Oružanih snaga Bosneiherc­egovinepro­pisano,itozakonom o službi u OSBIH, da se njihove mirovine isplaćuju na osnovu uplata vojnih osiguranik­a iz budžeta. Dakle, ono što vojni osiguranic­i uplate, isplaćuje se za mirovine vojnih osiguranik­a, a ako zatreba, namiruje se iz budžeta.

Drugo,premapodac­imakojisup­rezentiran­i na pomenutom sastanku u Mostaru 2019, vojni osiguranic­i su od 2006. do 2018. godine uplatili cca 250

 ?? ?? Nermin Lapandić: Institucij­e Federacije su propisima napravile nejednakos­ti u isplati
Nermin Lapandić: Institucij­e Federacije su propisima napravile nejednakos­ti u isplati
 ?? / Muhamed Tunović ?? Nova zenička toplana jučer je zvanično otvorena
/ Muhamed Tunović Nova zenička toplana jučer je zvanično otvorena

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina