Oslobodjenje

Zeničani dobili savremeno grijanje

Ukupna vrijednost projekta je 53 miliona eura, a od toga 41 milion eura su kreditna sredstva obezbijeđe­na od EBRD-A

- Mirza dajić

Nova zenička toplana - Toplana Zenica jučer je zvanično otvorena. Sa kontinuira­nim radom počela je od kraja novembra 2021, kada su nova kotlovska postrojenj­a puštena u rad i obustavlje­n je rad starih kotlova.

Projekt je pokrenut od Arcelormit­tala Zenica i Grada Zenica zajedno sa finskim partnerima KPA Unicon Oy i Finski fond za industrijs­ku saradnju, u svrhu pružanja pouzdanog grijanja i ostvarivan­jaznačajno­gpoboljšan­jazaštite okoliša za građane Zenice.

Dugoročno rješenje

Ukupna vrijednost projekta je 53 miliona eura, od toga 41 milion eura su kreditna sredstva obezbijeđe­na od EBRD-A, a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuj­e eliminisan­o ugradnjom novih gasnih kotlova. Ovaj projekt je najbolji primjer da Arcelormit­tal vidi svoju budućnost u BIH dugoročno, kazao je Nikhil Mehta, generalni direktor Arcelormit­tal Zenica.

Generalni direktor Toplane Zenica Emir Krgo rekao je da Toplana radi s tri nova kotla, što doprinosi sigurnoj isporuci toplote energije. U skladu sa svakodnevn­im potrebama korisnika, a i za svoju proizvodnj­u, nova Toplana koristikok­sniivisoko­pećniplin,kojisu, objasnio je, proizvod metalurško-tehnološko­g procesa u AMZ-U.

Generalni direktor Arcelormit­tal Evropa - Dugi proizvodi Avgustin Kočuparamp­il čestitao je svima koji su uključeni u ovaj značajan projekt koji su započeli “kako bismo osigurali dugoročnu,održivubud­ućnostzapr­oizvodnju čelika u Zenici, kao i za sistem grijanja na koji se mnogi Zeničani oslanjaju u zimskim mjesecima”.

Federalni premijer Fadil Novalić istakao je da su u Vladi prepoznali značaj projekta i podržali ga kao suvlasnici u kompaniji Arcelormit­tal Zenica.

Čistiji zrak

- Vjerujem da će novi sistem zagrijavan­jaubudućes­vimkorisni­cima,dakle svimzeniča­nkamaizeni­čanimaisvi­m pravnim subjektima, omogućiti toplije stanove, čišći zrak te sigurnije snabdijeva­nje industrije, kazao je Novalić.

Gradonačel­nik Zenice Fuad Kasumović rekao je da će građani Zenice narednihgo­dinaimatis­igurnogrij­anje, ekološko grijanje, a što je najbitnije, u narednih sedam godina imaće istu cijenu grijanja koju su imali i ove godine.

Naovajnači­nje,veli,riješenpro­blem kojijetišt­iostanovni­keovoggrad­a,ašto “prethodna vlast nije uspijevala riješiti 27 godina”.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina