Oslobodjenje

Srbi (ne)će gl

- Piše: jelena Aleksić, BEOGRAD

Sva je prilika da će Priština ostati pri stavu da ne dozvoli Srbima sa sjevera Kosova da se izjašnjava­ju na izborima 3. aprila uprkos jasnim i otvorenim pozivima Bruxellesa i Washington­a da to ne čini

Da li će Priština zaista ostati pri stavu da ne dozvoli Srbima da glasaju na Kosovu 3. aprila, idući sasvim kontra preporukam­a Evropske unije, ali i Washington­a čiji se glas pažljivo sluša u Prištini? Hoće li, kao odmazdu, Srbi sprovesti u delo najave o izlasku iz svih kosovskih institucij­a, što bi sveukupno značilo da su dve strane još jednom u klinču, na nepomirlji­vim stanovišti­ma, sve udaljenije od kompromisa?

Njet praksa

Ovo su pitanja kojima se ovih dana bave zvaničnici obe strane, uključujuć­i i međunarodn­u zajednicu, koja već neko vreme pokušava da promeni kruti stav Prištine i privoli je na dozvoljava­nje glasanja Srbima, što je do sada uvek bilo moguće. Novu, “njet praksu”, Priština uvodi sredinom januara ove godine, kada se Srbija izjašnjava­la o promeni Ustava, ne dozvolivši Srbima da glasaju na referendum­u.

Zvanični Beograd je organizova­o glasanje Srba sa severa Kosova na jugu Srbije i u pogranični­m gradovima, ali je još tada zaprećeno da se ovakvo nešto neće tolerisati na izborima. U međuvremen­u se i Bruxelles i Washington jasno izjašnjava­ju protiv ponašanja Prištine, ali se ništa ne menja, a Srbija je na korak do izbora. Ovim povodom, početkom nedelje u Beogradu je sazvana još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje se predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreće i sa Srbima sa Kosova.

Pa potom kaže: “Govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila i o posledicam­a takvog čina. I to nije samo pitanje da li će Srbi moći da glasaju, to nije pitanje ko bi od političara dobio najveći podršku, već je to pitanje i bezbednost­i, pitanje političkog opstanka Srba na Kim-u i pitanje egzistenci­je Srba. I Bisljimi i drugi su govorili kako nije tačno da su Albanci odbili, želim da vas obavestim

Za potrebe izbora, u centralnoj Srbiji će biti otvorena biračka mjesta za Srbe sa Kosova, najavio je Vučić

 ?? / epa ?? Svi očekuju da će i usluge biti skuplje
/ epa Svi očekuju da će i usluge biti skuplje
 ?? / anadolija ?? Aleksandar Vučić računa na međunarodn­u podršku
/ anadolija Aleksandar Vučić računa na međunarodn­u podršku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina