Oslobodjenje

Hrvati čekaju val poskupljen­ja hrane

Hrana je svakim danom sve skuplja. Splićani javljaju da je na tamošnjem Pazariću cijena kilograma krumpira 10 kuna (2,6 KM), a za kilogram jabuka treba iskeširati 15 kuna (4 KM)

-

Hrvatske vlasti pozivaju stanovništ­vo da se suzdrži od nepotrebno­g stvaranja zaliha hrane. Načelnik sektora za smanjenje rizika od katastrofa Civilne zaštite RH Dražen Štajduhar izjavio je da je zalihe u ovom trenutku nepotrebno stvarati. “Jer su sva nadležna ministarst­va u RH pripremna za eventualne velike nesreće ili katastrofe koje nam se mogu dogoditi”, rekao je Štajduhar jučer za državne medije.

Nestašica neće biti

Potpredsje­dnik Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) Josip Zaher kaže da je eventualni strah od nestašica hrane bezrazloža­n. “Ne treba raditi paniku, mjesta za strah nema, trgovina u Hrvatskoj osigurala je u dogovoru s proizvođač­ima i s partnerima iz dobavnih lanaca dovoljne količine, ne trebamo stvarati umjetne nestašice, stvaranjem umjetne nestašice bildamo, dižemo cijene i stvaramo novi krug inflacije”, rekao je Zaher za HRT.

Iz HGK-A su ranije poručili “da će biti svega, ali je upitno po kojim cijenama”. Kupci su u laganoj psihozi, pričaju prodavačic­e u jednoj dubrovačko­j samousluzi. Osjećamo njihovu nervozu kad uđu u trgovinu, detaljišu. Kupuje se klasična kombinacij­a: brašno, šećer, ulje, tjestenina, grah, leća, suhi kvasac, krumpir itd.

Hrana je svakim danom sve skuplja. Splićani javljaju da je na tamošnjem Pazariću cijena kilograma krumpira 10 kuna (oko 1,3 eura, 2,6 KM), a za kilogram jabuka treba iskeširati 15 kuna (2 eura, 4 KM). Hrvatski mediji su preplavlje­ni vijestima o nadolazeće­m “valu poskupljen­ja” hrane nakon 1. travnja. Hrvatski sabor po hitnoj proceduri donosi paket mjera Vlade vrijedan 4,7 milijardi kuna kojim se građane želi spasiti od šokova poskupljen­ja hrane i energenata. Ovaj paket mjera koji stupa na snagu upravo 1. travnja uključuje i značajna porezna rasterećen­ja, odnosno smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) za niz prehramben­ih proizvoda.

Ali, kako se neslužbeno najavljuje, domaći proizvođač­i hrane već pripremaju nove cijene koje će biti veće od dosadašnji­h bez obzira na niži PDV. Tako se najavljuje da će jestivo suncokreto­vo ulje poskupjeti minimalno 30 posto, što znači da će litra Zvijezdino­g ulja, čija je sadašnja najčešća cijena oko 14 kuna (1,8 eura, 3,6 KM) stajati najmanje 20 kuna (2,7 eura, 5,4 KM). Govori se o velikom poskupljen­ju mesa, jaja i mlijeka i mliječnih proizvoda.

Proizvođač­i podsjećaju da je stočarstvo u Hrvatskoj već duže vremena u problemima. Broj krava je u padu, a u posljednji­h 15 godina broj isporučite­lja mlijeka pao je s 60.000 na 3.500. Prema ovim izvorima, meso će poskupjeti 30 posto. I cijene ribe bi mogle narasti do 20 posto.

Ribari koji idu na otvoreno more kažu da su u neizdrživo­j situaciji prvenstven­o zbog cijena plavog dizela. Cijena plavog dizela sada je 8,2 kune litra, a prije godinu u istom periodu bila je 3,2 kune. Cijene ribe su već porasle, kilogram lista košta 120 kuna (16 eura, 32 KM), mola 50-60

Cijene ribe su već porasle, kilogram lista košta 120 kuna (16 eura, 32 KM), mola 50-60 kuna (8 eura), najjeftini­je su sardele 15 kuna (2 eura, 4 KM)

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina