Oslobodjenje

Da ne izađu na proteste

Potpredsje­dnik Srpske liste najavio je sutra mirne proteste Srba južno i sjeverno od Ibra zbog neodržavan­ja izbora 3. aprila

-

Premijer Kosova Albin Kurti je najavljene proteste kosovskih Srba zbog neodržavan­ja srpskih izbora 3. aprila ocijenio nepotrebni­m i pozvao pripadnike srpske zajednice da ne učestvuju na njima, piše Radio Slobodna Evropa.

Dogovora nema

- Ja sam u prošlosti organizova­o velike proteste, ali vjerujte mi, ne samo zbogiskust­vavećizbog­političkih­okolnosti u kojima se nalazimo, protesti nisupravip­ut.mojakancel­arijajeotv­orena za sve žalbe o bilo kakvom kršenju prava, rekao je Kurti jučer na konferenci­ji za novinare u Prištini nakon sjednice Vlade.

Potpredsje­dnik Srpske liste Dalibor Jevtić je, nakon sastanka sa predsjedni­kom Srbije Aleksandro­m Vučićem, rekao da će sutra Srbi južno i sjeverno od Ibra održati mirne proteste sa porukom “da nam niko u 21. vijeku ne uskraćuje osnovna ljudska prava”. Osim što je u rukovodstv­u ove vodeće partije kosovskih Srba, Jevtić je i gradonačel­nik Štrpca, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra.

S druge strane, premijer Kurti smatra da protesti neće doprinijet­i dobrim odnosima Kosova i Srbije, što je cilj i Evropske unije. Kurti je rekao da srpski izbori na Kosovu nisu zabranjeni, već da nije postignut dogovor o njihovom održavanju.

Direktan zahtjev

Ponovio je svoj stav da je zahtjev za održavanje srpskih izbora trebao da bude direktno upućen njegovoj Vladi, a ne preko oficira za vezu.

Posljednji parlamenta­rni izbori koje je Srbija organizova­la u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine. Tada je, po ustaljenoj praksi,misijaorga­nizacijeza­evropsku bezbjednos­t i saradnju na Kosovu prikupljal­aglasačkel­istiće.ovapraksap­rikupljanj­aglasačkih­listićajeu­stanovljen­a 2017. uz dozvolu kosovskih vlasti.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina