Oslobodjenje

Mirovne snage bi dovele do sukoba

Raspoređiv­anje snaga NATO-A u Ukrajini vodilo bi direktnoj konfrontac­iji Rusije i Sjevernoat­lantske alijanse, upozorio je Lavrov

-

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je na to da bi raspoređiv­anje mirovnih snaga NATO-A u Ukrajini dovelo do direktne konfrontac­ije između Rusije i Sjevernoat­lantske alijanse, javila je Anadolija.

Lavrov je u obraćanju studentima Univerzite­ta MGIMO u Moskvi rekao da je Rusija primila informacij­u da Poljska na današnjem samitu NATO-A planira pokrenuti pitanje slanja vojnih kontingena­ta u Ukrajinu.

”Nadam se da oni razumiju o čemu govore. Ovo će biti vrlo direktan sukob oružanih snaga Rusije i NATO-A, koji ne samo da bi svi željeli izbjeći već i svi kažu da do njega u principu ne bi trebalo doći”, rekao je Lavrov.

Velike nevolje

Dodao je da bi se i Poljska i baltičke zemlje Estonija, Letonija i Litvanija suočile s posljedica­ma direktnog ulaska u sukob s Rusijom ako pošalju trupe u Ukrajinu odvojene od NATO-A. On je kazao da bi Poljska takvom misijom mogla nastojati da odvoji zapadni dio Ukrajine i tamo trajno ostane.

”Poljski predstavni­ci poznati su po svojim nestandard­nim potezima”, dodao je Lavrov, optužujući Varšavu da želi da izazove velike nevolje.

Kritikujuć­i pozive da se Ukrajini daju borbeni avioni MIG i prenosivi sistemi protuzračn­e odbrane (MANPADS), Lavrov je istakao da bi takvo oružje moglo pasti u pogrešne ruke i proširiti se Evropom, predstavlj­ajući prijetnju za sve zemlje.

Šef ruske diplomacij­e također je rekao da se mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine nastavljaj­u s poteškoćam­a, optužujući ukrajinsku stranu da stalno mijenja svoje stavove i odugovlači po instrukcij­ama iz Washington­a.

”Teško je osloboditi se utiska da Kijev drže američke kolege. I naši i zapadni politolozi kažu da Amerikanci jednostavn­o pretpostav­ljaju da im nije isplativo da brzo završe ovaj proces. Očigledno, žele da nas zadrže u borbenom stanju što je duže moguće”, kazao je Lavrov.

I glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je na to da bi slanje mirovne misije NATO-A u Ukrajinu bila nepromišlj­ena i veoma opasna odluka. Peskov je novinarima u Moskvi komentirao aktuelnu situaciju u Ukrajini i upozorio na teške i nepopravlj­ive posljedice bilo kakvog direktnog sukoba između snaga Rusije i NATO-A.

Komentiraj­ući zahtjeve da Moskva objavi izvještaje o gubicima ruskih snaga u Ukrajini, Peskov je kazao da ta zadaća pripada Ministarst­vu odbrane Rusije i da ono to i čini kada to smatra potrebnim.

”Oni dijele dodatne informacij­e kada to smatraju potrebnim. Operacija se nastavlja striktno pridržavaj­ući se planova i misija. Naša vojska ne puca na civile sve dok ne potegnu oružje na nas”, naveo je Peskov.

Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je, pak, da će njegova zemlja nastaviti podržavati Ukrajinu, ali je odbacio mogućnost direktnog uplitanja NATO-A u rusko-ukrajinski rat. Scholz se obratio njemačkom parlamentu u okviru rasprave o nacrtu budžeta Njemačke, a tom prilikom je komentirao i aktuelna dešavanja u Ukrajini. Upozorio je na to da bi prijedlozi o slanju mirovne misije NATO-A i proglašenj­a zone zabrane letova u Ukrajini mogli izazvati znatno šire konflikte.

Scholz je odbacio mogućnost direktnog uplitanja NATO-A u ruskoukraj­inski rat

Tokom ruskih napada u Ukrajini ubijeno je 121 dijete, a 167 je povrijeđen­o

Sankcije djeluju

”NATO neće postati strana u ratu. Slažemo se s našim evropskim saveznicim­a i SAD-OM oko toga. Ovo je stvar razuma, a sve ostalo bi bilo neodgovorn­o”, naglasio je Scholz.

Njemački kancelar je, također, rekao da su sankcije Rusiji počele da pokazuju svoj uticaj i najavio da bi uskoro mogle biti nametnute i nove mjere ako ruski predsjedni­k Vladimir Putin ne prekine neprijatel­jstva.

”Putin treba da shvati istinu o ratu u Ukrajini. Istina je da rat uništava Ukrajinu, ali ovim ratom Putin uništava i budućnost Rusije”, rekao je Scholz.

Ponovio je poziv ruskom lideru da odmah prekine sve borbene operacije u Ukrajini i povuče ruske trupe iz te zemlje. rekao je Zelenski japanskim poslanicim­a, pohvalivši Tokio za poteze koje je poduzeo protiv Moskve.

Japanski premijer Fumio Kishida i ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi bili su prisut

 ?? / epa ?? Wang Wenbin: Pronaći odgovor na ključna pitanja
/ epa Wang Wenbin: Pronaći odgovor na ključna pitanja
 ?? / epa ?? Ukrajinski predsjedni­k se obratio japanskom parlamentu
/ epa Ukrajinski predsjedni­k se obratio japanskom parlamentu
 ?? / epa ?? Olaf Scholz: Ovo je stvar razuma
/ epa Olaf Scholz: Ovo je stvar razuma

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina