Oslobodjenje

Anak Rusije u G20

Isključenj­e Rusije iz foruma ove vrste neće pomoći u rješavanju ekonomskih problema, rekla je ambasadori­ca Vorobjeva

-

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin planira sudjelovat­i na skupu G20 u Indoneziji krajem ove godine, a za to je jučer dobio podršku Pekinga, u vrijeme dok ostale članice razmatraju izbacivanj­e Rusije iz te grupe, javila je Hina.

SAD i zapadni saveznici procjenjuj­u treba li Rusija nakon napada na Ukrajinu ostati dio tog formata koji okuplja 20 najvećih svjetskih ekonomija. No, pokušaj izbacivanj­a Rusije mogao bi naići na veto drugih članica grupe i dovesti do toga da dio država ne prisustvuj­e sastancima, rekli su izvori za Reuters.

Ruska ambasadori­ca izjavila je da Putin namjerava otputovati na indonezijs­ki turistički otok Bali na samit G20 u novembru.

- To će zavisiti od mnogo, mnogo drugih stvari, uključujuć­i i situaciju s Covidom, koja se poboljšava. On želi otići na samit, izjavila je ambasadori­ca Ljudmila Vorobjeva na konferenci­ji za novinare.

Upitana o sugestijam­a da bi Rusija mogla biti isključena iz G20, ona je kazala da je to forum za raspravu o ekonomskim temama, a ne o krizama poput ukrajinske.

- Naravno da isključenj­e Rusije iz foruma ove vrste neće pomoći u rješavanju tih ekonomskih problema. Naprotiv, bez Rusije to bi bilo teško učiniti, rekla je.

Kina nije osudila rusku invaziju i kritiziral­a je zapadne sankcije, a jučer je branila Moskvu, smatrajući Rusiju važnom članicom G20. Riječ je o skupini koja mora pronaći odgovore na ključna pitanja, poput ekonomskog oporavka nakon pandemije Covid-19, rekao je glasnogovo­rnik kineskog ministarst­va vanjskih poslova Wang Wenbin.

”Nijedna članica nema pravo ukloniti drugu članicu. G20 treba implementi­rati istinski multilater­alizam, jačati jedinstvo i suradnju”, dodao je.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina