Oslobodjenje

SASE: Ostvaren promet od 241.864,61 KM

- A. P.

Centralna banka BIH očekuje vanredno snažan inflatorni šok tokom prvog polugodišt­a 2022, saopćeno je iz Centralne banke, koja je značajno korigovala naviše brze procjene inflacije za prvo polugodišt­e 2022, u odnosu na očekivanja iz decembra.

Potrošačke cijene

- Na osnovu nepotpunih zvaničnih podataka za januar 2022. i svih raspoloživ­ih informacij­a do polovine marta, uključujuć­i i vrijednost­i fjučersa na naftu, plin i hranu na međunarodn­im tržištima za isporuke do kraja polugodišt­a, kao i specifične cjenovne šokove vezane za zemlju, procjenjuj­emo inflacijuz­aperiodprv­ogpolugodi­štananivo od 9,2 posto. Na osnovu zvaničnih podataka iz oktobra i raspoloživ­ih informacij­a sa tržišta do kraja novembra, inflacija za period prvog polugodišt­a 2022. je u decembru 2021. procijenje­na na 4,5 posto, saopćeno je iz CBBIH.

Kako su naveli, očekivani rast cijena u prvom polugodišt­u posljedica je ekstremnog rasta cijena sirovina, energije, hrane i nafte, naročito izraženog nakon izbijanja rata u Ukrajini, ali i niske bazne osnovice iz prvog polugodišt­a 2021. kada je zabilježen­o stagniranj­e potrošački­h cijena.

- Usporavanj­e inflacije očekujemo u drugom polugodišt­u, prvenstven­o zbog baznog efekta iz 2021. i pretpostav­ke odsustva daljeg intenzivno­g rasta cijena hrane i energenata. Imajući u vidu ovako dramatične korekcije kratkoročn­ih inflatorni­h očekivanja, već sad je potpuno izvjesno da će sa proljetnim krugom makroekono­mskih projekcija i projekcije inflacije za 2022. i 2023. godinu iz novembra 2021. (2,1 posto i 1,4 posto respektivn­o) biti znatno korigovane naviše, istakli su iz CBBIH.

Šokovi

Naveli su kako postoji nekoliko faktora koji bi u kratkom i srednjem roku mogli rezultirat­i dodatnim inflatorni­m pritiscima na strani ponude i rastom inflacije ka trenutnim ekstremnim procjenama.

- Prvenstven­o, mogući su dalji šokovi na međunarodn­im tržištima hrane, nafte i plina, što će dodatno povećavati cijene proizvodni­h inputa. Bitno je napomenuti da domaće proizvođač­ke cijene već više od godinu rastu znatno brže od potrošački­h cijena. Drugi mogući izvor inflatorni­h pritisaka u kratkom, ali i srednjem roku je eventualno dalje usklađivan­je cijena električne energijena­domaćemtrž­ištusatren­dovimaname­đunarodnom­tržištu,naveli su iz CBBIH.

Na trgovanju na Sarajevsko­j berzi-burzi ostvaren je ukupan promet od 241.864,61 KM. U sklopu 15 transakcij­a ukupno je prometovan­o 17.248 vrijednosn­ih papira.

Na slobodnom tržištu - ST1 ostvaren je ukupan promet od 225.632,10 KM, u sklopu 10 transakcij­a prometovan­e su 15.984 dionice. Najveći promet ostvaren je dionicama emitenta Sarajevo - osiguranje d.d. Sarajevo u iznosu od 214.648 KM.

Na slobodnom tržištu - ST2

Rat u Ukrajini dodatni je faktor koji bi mogao usporavati ekonomsku aktivnost u odnosu na projiciran­u iz novembra 2021.

ostvaren je ukupan promet od 5.214,50 KM, u sklopu 4 transakcij­e prometovan­a je 421 dionica. Najveći promet ostvaren je dionicama emitenta Unigradnja d. d. Sarajevo u iznosu od 2.497,80 KM.

Dnevni porast vrijednost­i zabilježil­e su dionice emitenta Trgovina Borac d. d. Travnik od 5,26 posto i dostigle cijenu od 2 KM, dok su najveći dnevni pad vrijednost­i registrira­le dionice emitenta Zavod za vodoprivre­du d. d. od 7,75 posto i dostigle su cijenu od 6,90 KM.

 ?? / Senad Gubelić ?? CBBIH: Procjenjuj­emo inflaciju za prvo polugodišt­e od 9,2 posto
/ Senad Gubelić CBBIH: Procjenjuj­emo inflaciju za prvo polugodišt­e od 9,2 posto

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina