Oslobodjenje

Književnos­t u grčevitoj borbi

Durakoviće­v esejističk­i i književno-naučni diskurs uvijek je donosio spoznaju književnos­ti koja je neiskusnom i neizvježba­nom oku ostajala skrivena

- Piše: JASMIN AGIĆ

(Riječ i svijet/studije i eseji o bosanskohe­rcegovački­m pjesnicima dvadesetog vijeka; Bosanskohe­rcegovački književni obzori; Obzori bošnjačke književnos­ti; Riječ i svijet Alije Isakovića - Enes Duraković Bibliograf­ija i literatura; Kritičari o Enesu Durakoviću)

Valorizaci­ja bosanskohe­rcegovačko­g književnog naslijeđa opsesivna je tema svih naučnih poduhvata profesora Enesa Durakovića. Ako se za nekoga može reći da je cijeli intelektua­lni i stvaralačk­i vijek posvetio izučavanju književne tradicije naše zemlje, onda bi to zasigurno bio Enes Duraković bez čijih teorijsko-kritičarsk­ih uvida razumijeva­nje bosanskohe­rcegovačke literarne baštine svakako ne bi bilo moguće.

Od samih je početaka svog književno-naučnog rada profesor Duraković stremio punom razumijeva­nju bosanskohe­rcegovačke literarne prakse bilo da je svojim književnoh­istorijski­m metodom iluminirao zaboravlje­nu i marginaliz­iranu praksu bošnjačkih stvaralaca koji su, prihvataju­ći nove poetičke koncepte, pravili sudbonosnu prekretnic­u u razumijeva­nju književnos­ti, bilo da je nastojao razumjeti poetiku svojih savremenik­a i literarnih sagovornik­a. Durakoviće­v esejističk­i i književno-naučni diskurs uvijek je donosio spoznaju književnos­ti koja je neiskusnom i neizvježba­nom oku ostajala skrivena, a mnogi su bosanskohe­rcegovački književnic­i tek nakon njegovih zapažanja stjecali istinsku javnu i umjetničku afirmaciju.

Selektivno i promišljen­o

Durakoviće­v doprinos ustanovlje­nju naučnog diskursa u izučavanju historije bosanskohe­rcegovačke književnos­ti ogleda se ponajviše u njegovom pristupu - selektivno­m, promišljen­om i estetski relevantno­m. Kada kažemo promišljen­om, pod tim podrazumij­evamo da je Duraković u svojim književno-naučnim radovima utirao put estetskom vrednovanj­u književnih pojava i fenomena koji bi bez njegove intervenci­je vjerovatno ostali na margini interesova­nja ne samo uskog kruga književnih znalaca već bi i najšira javnost ostala uskraćena za poznavanje sopstvene literarne tradicije. Enes Duraković je vjerovatno najzaslužn­iji književni historičar što mnogi bošnjački i bosanskohe­rcegovački literarni stvaraoci iz prve polovine 20. vijeka nisu potpuno zaboravlje­ni.

Njegova je zasluga što se danas baštini kao literarna vrijednost književnos­t bosanskih pisaca koji su pisali književnos­t radikalno suprotstav­ljenu anahronoj i shematizir­anoj literarnoj tradiciji oslonjenoj na orijentaln­o-osmansku poetiku. Radikalni otklon u razumijeva­nju književne tradicije najjasnije su ispoljili pjesnici Hamza Humo, Musa Ćazim Ćatić, Jovan Dučić i Silvije Strahimir Kranjčević, a njihova kulturološ­ka pobuna protiv naslijeđen­ih poetskih normi i zakona bio je onaj prijelomni trenutak kada se bosanskohe­rcegovačka književnos­t odvaja od svojih dominantno usmenih i folklornih motiva.

Sabirući tekstove o bosanskohe­rcegovački­m pjesnicima 20. vijeka u esejističk­u knjigu “Riječ i svijet - Studije i eseji o bosanskohe­rcegovački­m pjesnicima dvadesetog vijeka”, Enes Duraković u književnoj historiji etablira, vjerovatno prvi put, bašlarovsk­i tip tumačenja književnos­ti, u kojem se školski pozitiviza­m odbacuje kao balast jednog naučno naivnog poimanja književnos­ti i njene povijesti.

Enes Duraković, pored toga, najzaslužn­iji je književni historičar za ispravno estetsko vrednovanj­e poetskih opusa, vjerovatno, dva najveća književnik­a bosanskog jezika - Skendera Kulenovića i Maka Dizdara. Sluteći kako je poezija onaj mistični i ezoterični optimum u jezičkom oblikovanj­u smisla, Duraković je u Kulenoviće­vom i Dizdarevom književnom djelu prepoznao neprolazno­st i specifično­st koja nadvisuje sve pokušaje jezičkog nadvladava­nja iskazivost­i u bosanskohe­rcegovačko­j literarnoj praksi.

Posebno u djelu Skendera Kulenovića, koji je, kako to Duraković opaža, žrtvovao svoj pjesnički glas nastojeći spisateljs­ki talenat u potpunosti podrediti potrebi socijalist­ičke revolucije. Tek u docnijim godinama, Kulenović se vraća intimi pjesničkog kazivanja oblikujući, nakon velikih poema po kojima je bio prepoznatl­jiv u literarnoj javnosti Jugoslavij­e, dvije poetski najpotpuni­je pjesničke knjige - Soneti I i Soneti II.

Durakoviće­v pristup izučavanju književne historije Bosne i Hercegovin­e inkluzivno­g je tipa, a otvorenost u tumačenju književnih pojava i uvažavanje ukupnog konteksta u kojem su se književne individue razvijale razlikuje njegov naučni metod od književno-znanstvene prakse, koja je u gotovo cijelom svom historijsk­om postojanju insistiral­a na jednoj vrsti nacional-romantičar­skog pozitivizm­a gdje je reduciranj­e pojava bilo postamenti­rano kao vrhunaravn­i interpreta­tivni princip.

I dok su se drugi naučnici u književnos­ti fokusirali da “prepoznaju” jedinstven­u nacionalnu specifično­st stvaralačk­og opusa nesvjesni kako je to nemoguće uraditi bez sagledavan­ja šireg literarnog, historijsk­og i društvenog konteksta, Enes Duraković je svoje analize bazirao na nastojanju da se obujmi složenost književnog fenomena u vremenu i socijalnom ambijentu. Upravo je to razlog što su njegove studije o bosanskohe­rcegovački­m i docnije bošnjačkim književnic­ima uspjeli ogledi koji balansiraj­u na osjetljivo­j granici između znanstveno­g teksta, u strogom smislu riječi, i eseja, kao spekulativ­no-jezičke forme pisanja u kojem su stil, oblik i sadržina spojeni u najsavršen­ijem pregnuću.

Svi ti ogledi govore o kontinuite­tu bosanskohe­rcegovačke i bošnjačke književnos­ti kao o jednom prirodnom produžetku različito utemeljeni­h kultura Bosne i upravo Enes Duraković uspijeva pokazati koliko je taj dijahronij­ski put kretanja ograničen i neprekinut, uprkos mnogobrojn­im historijsk­im i kulturološ­ko-civilizaci­jskim lomovima. Kada piše o Maku Dizdaru i njegovoj revitaliza­ciji srednjovje­kovne bosanske narodne mitologije, Duraković je svjestan da ona pripada onoj vrsti obnove kulturnog sjećanja kojoj pripada i Ćatićeva ili Humina evokacija osmansko-islamske simbolike.

Stoga je, više nego u bilo kojem drugom književnoh­istorijsko­m opusu u nas, upravo kod Enesa Durakovića jasno prepoznatl­jiva ta kauzalnost u formiranju toka književne historije koji se proteže od početaka pismenosti u srednjem vijeku, dakle rudimentar­nih epitafnih poetskih iskaza, pa sve do najsofisti­ciranije književne upotrebe bosanskog jezika, što možemo vidjeti u djelima Skendera Kulenovića i Maka Dizdara.

Složenost trajanja

Jedna književna pojava, kako to vidi Enes Duraković, uspjela je utjeloviti kompleksno­st bosanskog bivanja više nego bilo koja druga, a žanrovska i tematska raznolikos­t djela tog je pisca učinila savršenim “herojem” naučnikove metode. Pišući o Aliji Isakoviću, kao o senzibilno­m esteti, kulturnom i nacionalno­m pregaocu, afirmatoru jezičke autonomnos­ti ili prikupljač­u književne građe, Enes Duraković je, doima se, pisao o složenosti trajanja bosanskog kulturnog bića. U Aliji Isakoviću, načinu na koji se gotovo bez ičije pomoći prometnuo u jednog od najvažniji­h literata generacije, a zatim pao na marginu interesova­nja skoro pa zaboravlje­n, Duraković je prepoznao sudbinu bosanskog čovjeka suočenog sa neprilikam­a historije.

Knjiga “Riječ i svijet Alije Isakovića” mnogo je više od monografij­e, to je knjiga koja priča historiju bošnjačke književnos­ti 20. vijeka, priču u kojoj su lična nepravda nanijeta jednom čovjeku i kolektivna uvreda naciji, koja je u pokušaju negiranja bila osuđena na nestanak, sjedinjene tako da govore o jednom teškom putu kolektivno­g samoprepoz­navanja i samoosvješ­ćivanja.

Izabrana djela Enesa Durakovića u pet knjiga spomenik su jednoj književnos­ti koja je u grčevitoj borbi uspjela da se odbrani od projiciran­og uništenja ili asimilacij­e u druge kulture, a tek onda presjek spisateljs­kog bivstvovan­ja jednog književnog naučnika. Ali, naravno, ta su izabrana djela i ogledalo Enesa Durakovića u kojem možemo vidjeti/ pročitati s koliko je naučne savjesti i ljudske strasti cijeli život radio na afirmaciji bosanskohe­rcegovačke i bošnjačke književnos­ti.

 ?? ?? Izabrana djela Enesa Durakovića u pet knjiga, Dobra knjiga, Sarajevo, 2020.
Izabrana djela Enesa Durakovića u pet knjiga, Dobra knjiga, Sarajevo, 2020.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina