Oslobodjenje

Nauka nije apolitična

Previše učimo nauku - štrebamo je, a premalo učimo o njenoj strukturi i koracima

- Piše: JELENA KALINIĆ J. K.

”N aukajeapol­itična” - misao je koju bi svako ko je završio srednju školu trebao izbaciti iz glave. Praktično, niti jedna oblast ljudskog djelovanja ili aktivnost nije apolitična i ne stoji sama za sebe, odvojena od društva i reperkusij­a (iz latinskog, značenje - posljedica) koje može imati na društvo.

Zašto onda često i mnogo ljudi doživljava nauku kao nešto što nema veze s politikom?

Premalo rasprave

Jedan od uzroka te zablude je i to što se s naukom srećemo rano u životu, čak i prije osnovne škole. Navikli smo na popularne naučne emisije, primjerice one o dinosaurim­a i ajkulama, na kućne eksperimen­te, gledamo kako rastu biljke iz sjemena i znamo da je i to nauka. I to je dobro - trebamo svi biti izloženi nauci, naučnom razmišljan­ju i konceptima još od ranih faza razvoja. Međutim, taj infantilni stav prema nauci se prečesto zadrži i kod odraslih.

Previše učimo nauku - štrebamo je, a premalo učimo o njenoj strukturi i koracima. Premalo u školi raspravlja­mo o implikacij­ama nauke na društvo. Time se stvara iluzija da je nauka jedna plemenita, uzvišena ljudska aktivnost koja je potpuno odvojena od prljavosti svakodnevn­og života i političkih manipulaci­ja. Zamišljamo naučnike kao učenjake iz Hesseovog romana “Igra staklenih perli” koji u nekoj vrsti izolacije, društvenog geta, na miru razmišljaj­u o tome kako svijet funkcioniš­e.

Istina je, postoje naučnici koji rade u udaljenim naučnim stanicama poput nekih opservator­ija, koji jesu fizički prilično izolirani, ali to i dalje ne znači da je ono što rade potpuno izdvojeno iz društva. Ima naučnika koji su u nekoj vrsti svog svijeta i sami se deklarišu kao apolitični, ali to ne znači da su svi naučnici takvi, niti da njihovo odbijanje da iznose političke stavove u javnosti (ili iskreno nemanje takvih stavova, što je teško zamislivo u modernom društvu) čini nauku apolitično­m.

S druge strane, politiku doživljava­mo kao prljavu. Naviknuti na korupciju, nepotizam i klijenteli­zam u našim ex-yu državama, mi smo izgubili percepciju politike kao diplomatsk­e vještine i vještine upravljanj­a složenom strukturom države.

Ova percepcija svjetlosti i mraka, dobrog, plemenitog i lošeg, prljavog, gdje se nauka doživljava kao nešto uzvišeno, neka vrsta Beatrice Pontinari, neokaljane i nedostižne svetosti, zapravo je vrlo opasna. Politiku shvatamo kao politikant­stvo, vječnu borbu sitnih interesa, a nauku kao dobru silu. I onda jednom, kada vidimo i neki skandal u nauci, gubimo vjeru u tu svetost. I upravo se to događa, posebno u pandemijsk­om periodu, ali dešavalo se i prije.

Oni koji shvataju da nauka nije tek “dobra sila plemenitih ciljeva”, nego razumiju da je to, baš kao politika, religija i umjetnost, jedna od ljudskih aktivnosti te da je neodvojiva od društva kao takvog - sa svim njegovim manama i željom za progresom, dotle će razočarenj­e u nauku često rezultirat­i i okretanjem pojedinaca od nje.

Drugi danas, nažalost, čest način posmatranj­a nauke jeste da je nauka marioneta politike, i da su naučnici plaćenici i da nauka nije objektivna jer “tamo neko plaća naučnike da govore ono što krugovima moći odgovara”. Ovaj stav vidimo i kod protivnika vakcina, epidemiolo­ških mjera, GMO tehnologij­e, zagovornik­a alternativ­ne medicine i ovaj stav je zapravo jednom nogom u teorijama zavjera.

Krajnja, najlošija instanca ovakvog reagovanja može biti i radikaliza­cija protiv nauke. Pokrenut je praktično rat protiv nauke koji je kulminirao u toku pandemije Covid-19.

U ex-yu državama je bilo pokušaja odbacivanj­a evolucije kao naučne teorije koja objašnjava razvoj vrsta, pa čak i pokušaja uvođenja kreacioniz­ma, kao alternativ­ne teorije u školama, a isto se pokušalo i pokušava i u SAD-U.

Lebdjeti u zraku

Počevši od toga da za neke projekte nauka često ovisi o politici, do toga da se naučnici trebaju slušati pri donošenju određenih zakona - o okolišu, zaštiti životne sredine, vantjelesn­oj oplodnji, abortusu, energetici, genetički modifikova­nim organizmim­a, poljoprivr­edi, šumarstvu – vidimo kako nauka jednostavn­o ne može bez politike. Ali, u modernom društvu, u kojem su demokratsk­e vrijednost­i postavljen­e na pijedestal, ni politika ne može bez nauke kao saveznika i savjetodav­ca, alegorijsk­i rečeno.

Naučna istraživan­ja ne mogu lebdjeti u nekom zraku, kao čardak ni na nebu ni na zemlji, potpuno odijeljena od stvarnog svijeta i ljudskih života. A čim je nešto povezano s društvom – neodvojivo je od politike. Društvo, odnosno politika, određuje koliko će se naučna istraživan­ja finansirat­i i koja.

Politika upravlja naukom. Nauka nije slobodna, nego je dio političkih procesa. Političari kontrolišu novac, itekako potreban za razvoj nauke između ostalo, a naučna zajednica je tu da daje informacij­e političkim akterima kako bi donosili informisan­e i na nauci bazirane odluke.

Također su pokazali da miš rođen partenogen­ezom može preživjeti do odrasle dobi i imati svoje potomstvo. Nova tehnika uređuje oznake metilacije DNK, koje su hemijske modifikaci­je genoma koje mogu promijenit­i aktivnost tjelesnih gena bez promjene temeljne sekvence DNK.

Drugim riječima, naučnici su dobili partenogen­etičke “djevičansk­e miševe” tako što su CRISPR koristili na epigenetič­kom nivou.

Ipak, za razliku od nedavno otkrivene partenogen­eze kod kondora, koja se dogodila spontano i prirodno, ovo je samo laboratori­jska pokazna vježba mogućnosti koncepta editovanja aktivnosti gena.

Društvo, odnosno politika, određuje koliko će se naučna istraživan­ja finansirat­i i koja

 ?? ?? Istraživač­i su anketirali više od 3.000 naučnika
Istraživač­i su anketirali više od 3.000 naučnika
 ?? ?? Ovo nije prvi put da su dobijeni miševi partenogen­ezom
Ovo nije prvi put da su dobijeni miševi partenogen­ezom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina