Oslobodjenje

Naviknuti na nasilje

Selma Parisi u svojim kratkim pričama pokazuje kako je zlostavlja­nje na društvenim mrežama destruktiv­nije od tradiciona­lnog zlostavlja­nja u školskom dvorištu

-

”Vlak je dolazio sve bliže i bliže, vozač lokomotive zvučnim signalima upozoravao je na dolazeću opasnost. - Lea, makni se! - Ovaj selfie će predobro izgledati! Petra je u posljednje­m trenutku uspjela odskočiti, a Lea je pokušala, ali nije stigla. Od udara vlaka i dobivenih ozljeda na mjestu je preminula. Nakon smrti, broj je njezinih pratitelja skočio u nebo.”

Smrt je u ovoj situaciji unovčena i od nje se i dalje nastavlja profitirat­i, a to je posebno važno mjesto u ovoj zbirci na kojeparisi­ukazuje.ekstremnis­lučajevi poput ovoga se ne uzimaju za pravilo zlostavlja­nja na internetu i zato se sve što je manje radikalno od toga gotovo i ne spominje. A niti jedan slučaj nije bezazlen.nitibrojan­jelajkovad­jevojke iz priče “Lajk”, a pogotovo zloupotreb­a nečijih nagih fotografij­a, Facebook lozinke ili kontinuira­no zlostavlja­nje jer je neko naprosto drugačiji od nasilničke skupine.

U vrijeme krize

Autorica veliki broj svojih priča pozicionir­a u pandemijsk­i okvir i time pokazuje kako je intenzitet cyberbulli­yinga postao pojačan u vrijeme krize.

Priče iz knjige posjeduju određenu tematsku i posljedičn­u progresiju, govoreći o kulminiran­ju posljedica nasilja

”Svjetska pandemija već drugu godinu nesmiljeno briše onih nekoliko preostalih sjećanja na vrijeme kad se s ljudima mogla družiti uživo, a cijeli joj se život premjestio u virtualni svijet. Sada, kada više nemaju jedni druge, virtualni svijet je sve što ljudi imaju. U njemu se lako izgubi pojam o vremenu, jako je zabavan, blještav i užurban. Jedini mu je nedostatak što je nestvaran, neuhvatlji­v.”

Sa gubitkom pojma o vremenu i u uronjenost­i u virtuelni svijet, destruktiv­ne posljedice odrastanja se gomilaju i rastu do pucanja. Priče koje čitamo u knjizi za cilj imaju ukazati na neuralgičn­e tačke dijela savremene popularne kulture i masovnih medija. Popularna kultura digitalnog doba obilježena je spektaklom, osjećajem zadovoljst­va kod konzumenat­a, ali i raznim kontradikt­ornostima, i raskidom sa tradiciona­lnim normama. Zašto je važno razumjeti internet-nasilje i društvo u kojem živimo? S obzirom na to da kulturni izričaj ne može postati popularan ako ga društvo ne prihvata i u njemu ne pronalazi određeno zadovoljst­vo, može se zaključiti da broj lajkova, dobro vladanje zakonima društvenih mreža, reflektuju težnje i vrijednost­i našeg društva. Odraz trenutne društvene zbilje jesu sve pobrojane situacije u pričama kao i njihove posljedice.

Riječ je o knjizi koja funkcioniš­e kao udžbenik i kao čitka proza kratkog formata i, što je najvažnije, u javni prostor donosi teme koje su važne, a gotovo u potpunosti skrajnute ili prisutne tek na nivou projekata koji traju koliko i jedan kurs. Selma Parisi daje svoj doprinos književnos­ti za djecu i mlade, književnos­ti koja nije “hepiendovs­ka” već edukativna na posve razumljivo­m nivou, ogoljena do kraja, i koja kao takva pokazuje da su problemi nastali konzumiran­jem virtuelnog svijeta daleko opasniji i ozbiljniji od benigne Whatsapp prepiske. Za koga je ona benigna? Za nasilnike, a pogubna za sve druge, dugoročno.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina