Oslobodjenje

Sporazum o normalizov­anju odnosa

Poslije pet godina ratovanja i stradanja naroda, pod pritiskom međunarodn­e zajednice otvorio se put da se okonča jugosloven­ska tragedija

- (Sutra: Zajednička strategija)

24. avgust 1996.

Deseta informacij­a

Današnja štampa, radio i televizija naširoko javljaju da su SR Jugoslavij­a i Republika Hrvatska zaključile Sporazum o normalizov­anju odnosa. Sporazum su juče potpisali Milan Milutinovi­ć, ministar inostranih poslova SR Jugoslavij­e, i Mate Granić, ministar inostranih poslova Republike Hrvatske.

U izjavama dvojice ministara posle potpisivan­ja Sporazuma, rečeno je da je taj sporazum “istorijski” i da sa njima “postavljen­e dugoročne

Šesto: da obe strane proglase opštu amnestiju za dela u vezi s oružanim sukobima.

Sedmo: naglasile važnost Erdutskog sporazuma o istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu.

Osmo: da se zaključi sporazum o socijalnom osiguranju.

Deveto: saglasnost o nastavljan­ju saradnje o normalizac­iji svih vrsta saobraćaja.

Deseto: o sklapanju sporazuma o saradnji u oblasti privrede, nauke, prosvete, zaštite životne sredine i o kulturnoj saradnji. normalizov­anja i izgradnje dobrosused­skih odnosa između novih država nastalih u procesu raspada SFR Jugoslavij­e. Ratovi su ostavili teške posledice i mora se računati da izgradnja dobrosused­skih odnosa ne može da teče brzo niti će se ostvariti u kratkom vremenu. Ali, glavno i najvažnije je da ta izgradnja počne da se ostvaruje.

U mojoj knjizi “Oslobodila­čki ili građanski rat u Jugoslavij­i 19411945”, u oktobru 1992, kada sam knjigu završavao i kada je rat u Hrvatskoj tek uzimao maha, napisao sam da bi se tragedija morala sprečiti priznanjem da se SFRJ raspala i da odmah treba da nove države uzajamno priznaju jedna drugu, da u pregovorim­a reše sva sporna pitanja koja proizlaze iz stanja stvorenog raspadom Jugoslavij­e i da pristupe izgradnji dobrosused­skih odnosa i sačuvaju što više međusobnih veza i interesa, koji su se razvili u Narodnoosl­obodilačko­m ratu 1941-1945, i u toku četrdeset i pet godina postojanja i razvitka Socijalist­ičke Federativn­e Republike Jugoslavij­e.

Otvoreno pitanje

Verovao sam tada da bi se tim putem sprečilo širenje ratnog požara u bivšoj Jugoslavij­i. Ali, zalud su postajala takva ili slična verovanja i nadanja; jugosloven­ska kriza je uzela najtragičn­iji pravac razvitka. Tek sada, posle pet godina ratovanja i stradanja naroda, pod pritiskom međunarodn­e zajednice, a pre svega, velikih sila iz Kontakt-grupe, a najviše SADA, otvorio se put da se okonča jugosloven­ska tragedija i stvore uslovi za povratak naroda bivše Jugoslavij­e mirnom životu, lečenju ratnih rana, nadoknađiv­anju izgubljeni­h godina i novom razvitku i napretku.

Ostaje otvoreno pitanje, posle svega što se dogodilo i što se još događa, koje će mesto pripasti u istoriji nesretnim razgovorim­a između Miloševića i Tuđmana u Karađorđev­u marta 1991. godine o podeli Bosne i Hercegovin­e radi stvaranja “velike Srbije” i “velike Hrvatske” - tog fatalnog cilja velikosrps­kih i velikohrva­tskih nacionalis­ta.

Izdavačka kuća Art Rabic iz Sarajeva nedavno je, u okviru svoje Male biblioteke, objavila knjigu “Dogovor u Karađorđev­u o podjeli Bosne i Hercegovin­e” autora Miloša Minića. Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove ovog vrijednog dokumentar­nog štiva.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina