Oslobodjenje

Portugal bez ključnih igrača iz odbrane

Turska želi iznenaditi favorita u prvoj utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje će se igrati u Kataru

- Z. Š.

Prvo kolo baraža za Svjetsko prvenstvo u fudbalu donosi četiri duela. Tri reprezenta­cije će izboriti plasman u Katar. U finalni meč već se plasirala Poljska, koja čeka pobjednika iz duela Švedska - Češka.

Pobjednik meča između Velsa i Austrije igrat će protiv pobjednika meča Škotska - Ukrajina, koji je odgođen za juni.

Najzanimlj­ivije je u dijelu žrijeba u kojem su Portugal i Italija. Portugalci u prvoj utakmici za protivnika imaju Tursku, dok su Italijani veliki favoriti protiv Sjeverne Makedonije.

Svi očekuju sudar Portugalac­a i Italijana u odlučujuće­m meču za odlazak u Katar, no fudbal je često donosio velika iznenađenj­a.

Za jedno takvo pokušat će se izboriti Turska na gostovanju u Portugalu. Domaća ekipa je u problemima jer je bez dva bitna igrača iz odbrane Rubena Diasa (povreda) i Joaoa Cancela (suspenzija), dok je iskusni Pepe pozitivan na koronaviru­s i neće igrati.

Suspendova­n je i Renato Sachez pa će selektor Fernando Santos najvjerova­tnije imati debitanta u ekipi, a portugalsk­i mediji pretpostav­ljaju da će to biti Tiago Djalo i Goncalo Inacio.

Selektortu­rskestefan­kuntznema problema sa suspenzija­ma, vraća se i Mert Muldur, koji nije igrao protiv Crne Gore. Njemački stručnjak najviše očekuje od iskusnog 36-godišnjeg Buraka Yilmaza, koji igra sjajno za francuski Lille. Vjerovatni sastavi:

Portugal:patricio,cedric,fonte, Inacio, Guerreiro, Moutinho, Pereira, Fernandes, B. Silva, Ronaldo, Jota. Selektor: Fernando Santos.

TURSKA: Cakir, Celik, Soyuncu, Demiral, Erkin, Under, Calhanoglu, Antalyali, Akturoglu, Yilmaz, Yazici. Selektor: Stefan Kuntz.

Aktuelni evropski prvak Italija nikada nije propustila dva Svjetska prvenstva zaredom. U taboru azurra već razmišljaj­u o finalu jer teško je vjerovati da će ih izbaciti Sjeverna Makedonija.

Parovi baraža za plasman na Svjetskopr­venstvo(20.45):portugal - Turska, Italija - Sjeverna Makedonija, Švedska - Češka, Vels - Austrija.

Finalni mečevi igrat će se 29. marta (osim grupe s Ukrajinom, igrat će se u junu).

 ?? / EPA ?? Ronaldo: Portugal je favorit
/ EPA Ronaldo: Portugal je favorit

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina