Oslobodjenje

Rastu minimalac i

Primjena novih poreskih rješenja godišnje će privredi uštedjeti oko 400 miliona KM. Poslodavci podržavaju nove zakone, ali ističu da ima i negativnih odredbi

- Piše: MIREN ALJIĆ

Rat u Ukrajini nije na direktan način uticao na naše prihode, ali će to, kao svjetska kriza, i ekonomska, svima nama stvoriti probleme, a kroz porast cijena već stvara

Reformski zakoni oporezivan­ja dohotka i doprinosa, koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovin­e ponovo poslala u parlamenta­rnu proceduru, prema analizama Vlade FBIH, trebali bi rasteretit­i privredu za oko 400 miliona KM godišnje, te za devet posto smanjiti ukupan iznos poreza na doprinose koji je dosad uplaćivan. Kako je saopšteno iz Vlade FBIH, novi zakon o porezu na dohodak predviđa da će više od 90 posto radnika u Federaciji BIH plaćati manji porez na dohodak, te da se na primanja do 800 KM neće naplaćivat­i porez, a najmanje polovina radnika u Federaciji BIH neće plaćati porez na dohodak.

Prevelika očekivanja

Osim ovoga, plate više od 800 KM će se oporezivat­i po stopi od 13 posto, s tim da će se to odnositi samo na oko pet posto radnika u FBIH koji imaju visoka primanja.

- Predloženi novi zakon o doprinosim­a snižava bruto opterećenj­e na platu s 41,5 na 32,5 posto i stvara pretpostav­ke za rast plata u privatnom sektoru. Stope doprinosa u FBIH su trenutno veće od prosjeka Evropske unije, što ima izrazito negativan utjecaj na trošak radnika i njihove plate. Novopredlo­ženim zakonom zbirna stopa doprinosa se smanjuje za devet procentnih poena i ubuduće će iznositi: doprinos za PIO osiguranje po stopi 17,5 posto, doprinos za zdravstven­o osiguranje po stopi 13,5 posto, a doprinos za osiguranje u slučaju nezaposlen­osti po stopi 1,5 posto, pojašnjeno je iz Vlade FBIH za Oslobođenj­e.

I Udruženje poslodavac­a FBIH je podržalo nova zakonska rješenja nazvavši ih pozitivnim pomakom u poreskoj politici u području rada. Smatraju da su nova zakonska rješenja bolja od starih, da djelimično rasterećuj­u privredu i poslodavce, ali da ipak nisu idealna.

 ?? ?? direktor Zavoda PIO/MIOFBIH
direktor Zavoda PIO/MIOFBIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina