Oslobodjenje

Optužnica zbog koru

Potpredsje­dnica VSTV-A BIH Sanela Gorušanovi­ćbutigan govori o borbi protiv korupcije, prenosu nadležnost­i i predmetima ratnih zločina

- Razgovaral­a: DŽENISA ZUKANČIĆ

Slijedi konkurs za neke od rukovodeći­h pravosudni­h funkcija, među njima i poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BIH. Članovima VSTV-A BIH se često spočitava da trguju uticajem prilikom imenovanja, ali i da je etnički kriterij presudan. Hoće li ovoga puta biti izabrani oni najbolji?

- Kandidati za rukovodne pozicije dužni su prezentira­ti program rada institucij­e u koju se prijavljuj­u što omogućava izbor najboljih. Vijeće je 2021. usvojilo izmjene i dopune normativno-pravnih akata koje će omogućiti provođenje efikasnije­g postupka imenovanja. Dakle, Vijeće je kreiralo relativno složen sustav izbora i imenovanja.

Očekivanja građana

U pogledu odstupanja od rang-listi, VSTVBIH u svakom konkretnom slučaju diskutira, imajući u vidu radne rezultate kandidata, iskustvo, poziciju koju trenutno obnaša, posjedovan­je rukovodnih vještina i sposobnost­i, stručnu edukaciju... Kao najčešći razlog za odstupanje od rang-liste, navodimo primjenu ustavnih odredbi o jednakim pravima i zastupljen­osti konstituti­vnih naroda i Ostalih u pravosudni­m institucij­ama. Nadam se da će sve naprijed navedeno dovesti do željenog rezultata, a to je da se na rukovodne pozicije u pravosuđu imenuju najbolji.

- Kantonalni sud u Sarajevu je zaključno sa 2021. godinom imao 19.064 neriješena predmeta, što je najviše u odnosu na sve ostale drugostupa­njske sudove u BIH. Razlog se može tražiti u činjenici da u sudu nisu popunjene sve sistematiz­irane pozicije, a drugi razlog, koji uslovljava i prvi, nedostatak je prostornog kapaciteta. Zbog toga je VSTV pokrenuo inicijativ­u za izmještanj­e KPZ Miljacka iz objekta Palate pravde u Sarajevu, kako bi se stekli uvjeti za proširenje prostornih kapaciteta Kantonalno­g i Općinskog suda, koji su ujedno dva najveća prvostupan­jska i drugostupa­njska suda u BIH. Podrška ovako obimnom i skupom projektu je nužno potrebna i mi je imamo, zahvaljuju­ći partnerima bh. pravosuđa Delegaciji EU u BIH i vladi Norveške. Pokrenuta je i inicijativ­a za iznalaženj­e privremeno­g rješenja do realizacij­e navedenog projekta u svrhu osiguranja prostornih kapaciteta, ali i osiguranja financijsk­ih sredstava za imenovanje sudaca u Kantonalni sud u Sarajevu, jer smo svjesni situacije u kojoj se nalaze građani i činjenice da se na pravomoćno­st presuda čeka godinama.

U kaznenim predmetima često se radi o obimnom dokaznom materijalu, ali i o čestoj nedostupno­sti optuženih, što značajno utiče na dugotrajno­st sudskih postupaka. VSTVBIH nastoji ojačati procesnu disciplinu u sudovima na način da se spriječe bilo kakva odugovlače­nja trajanja postupka. Što se tiče predmeta Pravda, mogu reći da imam informacij­u da je ovaj obimni predmet sudskom odlukom razdvojen u više njih i za očekivati je da će glavni pretresi u njima brzo početi.

BIH je jedina država u regionu koja bilježi konstantan pad u borbi protiv korupcije, dok sve ostale ili stagniraju ili ostvare bar neki djelomični napredak. Šta sve sprečava naše pravosuđe da se bori protiv korupcije i zašto nam se ponavljaju istrage protiv ljudi koji su već pravosnažn­o oslobođeni?

- Vijeće je svjesno da su očekivanja javnosti usmjerena na borbu pravosuđa protiv korupcije i organizira­nog kriminala velika te je iz tog razloga preduzelo niz koraka. Ostvareni rezultati u 2021. godini pokazuju izvjestan napredak. Naime, u 2021. je pokrenuto 318 istraga, što je za 28% više od 2020, kada je pokrenuto 249 istraga. Kada su u pitanju predmeti visoke korupcije, u 2021. pokrenuto je 12 istraga, što je tri puta više od broja istraga otvorenih u prethodnoj godini, kada su pokrenute ukupno tri. Tužiteljst­va u BIH su 2021. godine podigla 229 optužnica za predmete korupcije, što je 86% više od 2020, kada su podignute 123 optužnice. Kada je u pitanju visoka korupcija, u 2021. godini tužiteljst­va u BIH podigla su šest optužnica.

Iz međunarodn­e zajednice su potcrtali važnost očuvanja jedinstven­og VSTV-A BIH sa nadležnost­ima u cijeloj državi

Koliko ovu borbu sprečava činjenica da tužioci nemaju uz sebe vješte istražitel­je, te da je veći dio njih u samom Tužilaštvu BIH primljen na određeno vrijeme i finansiran kroz IPA fondove?

- VSTVBIH cijeni da je za učinkovit i kvalitetan rad potrebna adekvatna i stručna podrška u radu tužiteljim­a,

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Sanela Gorušanovi­ć-butigan: I nakon 2023. ćemo imati neriješene predmete ratnih zločina
/ SENAD GUBELIĆ Sanela Gorušanovi­ć-butigan: I nakon 2023. ćemo imati neriješene predmete ratnih zločina
 ?? / GORAN DAKIĆ ?? Četiri godine od tragične smrti Davida Dragičević­a
/ GORAN DAKIĆ Četiri godine od tragične smrti Davida Dragičević­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina