Oslobodjenje

Metropolsk­a policija u potrazi za zločincima

Prvi nastavak prve sezone kriminalis­tičke serije “Potraga za zločincem” bit će prikazan u subotu na Drugom programu HTV-A

-

U subotu, 26. marta, na Drugom programu HTV-A u 23.45 sati pogledajte prvi nastavak prve sezone kriminalis­tičke serije “Potraga za zločincem”.

Glumačka ekipa

Serija je 2019. godine osvojila dvije nagrade BAFTA Wales: Celyn Jones u kategoriji najboljeg glumca i Marc Evans u kategoriji najboljeg reditelja.

Francuska studentica Amelie Delagrange je 19. augusta 2004. godine pronađena u parku Twickenham sa smrtonosni­m ozljedama glave. Viši inspektor Colin Sutton iz metropolsk­e policije postavljen je za glavnog istražitel­ja slučaja.

Nema forenzički­h dokaza napadača na poprištu zločina, kao ni očitog motiva. No u okolici se dogodio niz sličnih napada na mlade žene. Colin sumnja da postoji veza s ubistvom Marshe Mcdonnell, koja je ubijena prethodne godine.

Policija otkriva da je Amelien mobitel zadnji put uspostavio kontakt s mrežom nedugo nakon njene smrti, deset kilometara od parka Twickenham, blizu rijeke. Sada znaju da ga je ubica zacijelo ponio i udaljio se s poprišta u vozilu.

Colin zadužuje veliki dio svog tima da provjeri snimke nadzornih kamera te noći kako bi pronašli vozilo i odlučuje pretražiti rijeku uz most Walton. Pronađen je dio Amelienih stvari, a snimke nadzornih kamera otkrivaju sumnjivi bijeli kombi blizu poprišta zločina u vrijeme napada.

Uloge tumače Martin Clunes (Colin Sutton), Claudie Blakley (Louise Sutton), Stephen Wight (Clive Grace), Katie Lyons (Jo Brunt),

Steve Furst (Gary Cunningham), Jay Taylor (Christ Saunders). Režiju potpisuje Marc Evans.

Premijera serije

”Manhunt” je britanska televizijs­ka drama čija je suština istraga ubistava. Prva serija se fokusirala na istinitu priču oko istrage o smrti francuske studentice Amelie Delagrange.

Serija je prvi put prikazana u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u 6. januara 2019. godine, emitirajuć­i se tri uzastopne večeri. Konsolidov­ani podaci pokazuju u prosjeku 8,7 miliona gledatelja u tri epizode, što se dalje povećava na devet miliona gledatelja kada se uključi i gledanje na mreži. Ovo je učinilo Itv-ovu seriju najbolje ocijenjeno­m među novijim dramskim serijama računajući od pojave serije “Broadchurc­h” 2013. godine. Nakon uspjeha serije nove epizode su premijerno prikazane 20. septembra 2021.

Mnogi nezaobilaz­ni akteri ovog festivala, a kojih više nema među živima, pojavit će se u emisiji kroz inserte iz mnogih sezona festivala, odnosno Pozorišnih igara u Jajcu

umjetnost svim svojim bićem, te ga pretvarali u predstave koje su ljudi voljeli.

Najbolji projekti

Igre imaju zavidnu prošlost i inspirativ­nu viziju koja definira djelovanje u teatarskom prostoru BIH. One su jedna od vodećih kulturnih manifestac­ija u Bosni i Hercegovin­i i od samog utemeljenj­a usmjerene na njegovanje i očuvanje kulturne, odnosno teatarske tradicije BIH, sa akcentom na domaćem dramskom tekstu.

Igre su bile i ostale susret tradicije i modernosti, lokalnog i nacionalno­g, kao mjesto stvaranja, razmjene ideja... Nesebično su poticale interes za teatarsku umjetnost, tako da je publika u Jajcu postala vezivno tkivo svih umjetnički­h domašaja.

Godinama je posebnost Igara bila sadržana i u činjenici da su pozorišne kuće predlagale najbolje projekte domaćih i stranih autora, te su bile ogledalo recentne teatarske proizvodnj­e utemeljene na ideji propitivan­ja suštine umjetnosti i univerzaln­ih vrijednost­i dramskog pisma kroz prizmu teatra. Postao je i mjesto uključivan­ja javnosti u umjetničke programe kroz razgovore, radionice, okrugle stolove, programe za djecu i mlade. Autor serijala je Dževdet Tuzlić.

Dokumentar­ni film “Poništeni” je ispovijest bošnjačkih i hrvatskih povratnika u Republiku Srpsku koji se osamnaest godina nakon rata suočavaju sa novim vidom progona.

Početkom 2012. godine Ministarst­vo unutrašnji­h poslova Republike Srpske kreće u nelegalnu provjeru prebivališ­ta i poništavan­je ličnih karata povratnika koje nakon sumnjivih terenskih provjera nisu zatekli na prijavljen­im adresama. Iako prava povratnika štiti Zakon o prebivališ­tu i

Oktoberfes­t, koji se zapravo održava u septembru, festival kotrljanja sira koji se pretvara u kotrljanje ljudi, firentinsk­i nogomet koji više nalikuje na spoj ragbija i UFC-A… Sve smo to, uz puno drugih zanimljivo­sti, gledali kroz sedam epizoda o najvećim svjetskim feštama.

U osmoj epizodi pogledajte presjek najzabavni­jih trenutaka iz cijele sezone i uživajte u živopisnom mozaiku ljudske vedrine i maštovitos­ti. Prikazat ćemo vam i još jednu hrvatsku feštu sa svjetskim potencijal­om: čikarijadu, tj. svjetsko prvenstvo u bacanju šoljica za kafu udalj! Bacite se i vi u udobne fotelje i feštajte s nama u još jednoj zabavno-poučnoj emisiji autora Roberta Knjaza.

Zahvaljuju­ći Knjazovom originalno­m istraživač­kom i reportersk­om nosu, gledatelji će imati boravištu Bosne i Hercegovin­e, te Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma - Ustav BIH, kojim su zagarantov­ana posebna prava i status povratnika, izbjeglica i raseljenih lica, u ovom dirigirano­m procesu poništeno je 700 ličnih karata povratnika u Foču, Srebrenicu, Višegrad, Derventu i druge gradove Republike Srpske.

Dokumentar­ni film “Poništeni” je na programu Al Jazeere Balkans u subotu, 2. aprila, u 19.05 sati, a repriza je u 23.05. priliku upoznati ljude, tradiciju i kulturu različitih zemalja. Osma epizoda putopisa “Najveće svjetske fešte: Najbolje od najboljeg” je na programu Federalne televizije u nedjelju, 27. marta, u 18.25 sati.

 ?? ?? Istraga ubistva
Istraga ubistva
 ?? ?? Na poprištu zločina
Na poprištu zločina
 ?? ?? Gost emisije “Bez teških tema” je Blaž Slišković
Gost emisije “Bez teških tema” je Blaž Slišković
 ?? ?? Inspirativ­na vizija
Inspirativ­na vizija
 ?? ?? Očuvanje tradicije
Očuvanje tradicije
 ?? ?? Iz predstave “Hotel Plaza”
Iz predstave “Hotel Plaza”
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina