Oslobodjenje

Rad Andreja Đerkovića postao dio zbirke

I to ne bilo kakve - djelo “Zaborav ubija.” postalo je dio kolekcije plakata Ženevske gradske knjižnice, koja je sa 130.000 artefakata jedna od najvećih u Švicarskoj

- N. S.

Povodom 30. obljetnice opsade Sarajeva (1992-2022), plakat “Zaborav ubija.” sarajevsko-ženevskog umjetnika Andreja Đerkovića postao je dio zbirke plakata Ženevske gradske knjižnice, koja je sa 130.000 artefakata jedna od najvećih u Švicarskoj. Knjižnica plakate prikuplja od 1851. i posjeduje tipografsk­e plakate iz 19. stoljeća, političke, kulturne i reklamne plakate, kao i divlje plakate iz 1970-ih. Sadrži i neke zabranjene plakate koji nikada nisu bili postavljen­i na gradske zidine, te otkriva život u Genevi iz drugog kuta i malo poznatu ikonografs­ku stranu ovog grada.

Plakat “Zaborav ubija.” Andreja Đerkovića bio je postavljen 2005. u sklopu istoimenog individual­nog postava u ženevskom Theatre Saint-gervais pod komesarija­tom tadašnjeg direktora teatra Philippa Macasdara, te je logičan slijed bio da na 30. obljetnicu opsade Sarajeva Đerković, koji živi u oba grada i koji je izlagao u gotovo svim eminentnim galerijski­m prostorima u Genevi, daruje jedan originalni primjerak za zbirku plakata Ženevske gradske knjižnice. Plakat je zaprimila Mirjana Farkaš, povjesniča­rka i znanstvena voditeljic­a odjela za kulturu i digitalnu tranziciju ove povijesne gradske institucij­e.

U nedostatku racionalni­h razmišljan­ja o našoj prošlosti i nakon trideset godina, rad “Zaborav ubija.” iz 2005, koji je s aktualnim ratom u Ukrajini dobio svoj referentni okvir, reakcija je na agresivnu kampanju protiv pušenja (koja je u nekim zemljama propisana zakonskom regulativo­m) u vremenu kada riječ smrt postaje jedna od sasvim uobičajeni­h riječi iz novinarsko­g vokabulara. Na kutiji cigareta kultne sarajevske Drine umjesto standardne tekstualne oznake “Pušenje ubija.” (koja je u BIH uvedena tek 2011.) nalazi se Ðerkovićev­a naznaka “Zaborav ubija.”. Rad koji je urađen u limitirano­j ediciji u suradnji sa Fabrikom duhana Sarajevo (FDS), potpisan je od autora i udruge Majke enklava Srebrenica i Žepa, te numerisan od 001 do 800. Ovaj rad je posvećen onima koji misle da pušenje ubija više no ljudski um, a i nama koji mislimo da oni tako ne misle.

”I kao svjedoci želimo svjedočiti o tom vremenu. Ili možda zaboraviti da smo preživjeli. I da neki nisu preživjeli. Andrej Đerković nam, međutim, ovdje svojom kutijom bijele Drine kaže da zaborav ubija. I one čija su imena ovdje ispisana. I one koji misle da ih to što ne čitaju štiti od mogućnosti da budu pročitani. Pa makar za zaboravom čeznuli kao za cigaretom. Ako mislite da to nije umjetnost nego samo nezgodna dosjetka, pokušajte zaboraviti. Umjetnost nas u svojim začudnijim oblicima katkad uspijeva izbaciti iz našeg uobičajeno­g načina viđenja ili čitanja stvarnosti”, napisao je Predrag Lucić o Đerkovićev­om djelu u Feral Tribuneu 16. januara 2008.

Na kutiji cigareta kultne sarajevske Drine umjesto standardne tekstualne oznake “Pušenje ubija.” nalazi se Ðerkovićev­a naznaka “Zaborav ubija.”

 ?? ?? ”Blacklight” je najnoviji film Liama Neesona
”Blacklight” je najnoviji film Liama Neesona

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina